Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadatak za trenera

Ivajlo Petev mora spasiti Dinamovu nadu Antu Ćorića

Ante Ćorić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/10
20.10.2016.
u 13:50

Uzmemo li u obzir u kakvom smo sad stanju, ovo je bio naš maksimum! – kazao je Dinamov trener Ivajlo Petev

Tri utakmice, bez postignutog pogotka i osvojenog boda, uz osam primljenih golova... To je, eto, Dinamov učinak nakon pola natjecanja u skupini H Lige prvaka. Lyon, Juventus i Sevilla bili su i papirnati favoriti, potvrdili su to i na travnjaku.

Nije se, istina, previše ni očekivalo od plavih u ovoj silno jakoj skupini, međutim nakon tih 270 europskih minuta postavlja se samo jedno pitanje – je li Dinamo u svim tim dvobojima doista dao svoj maksimum?

Sopić ga prvi nagazio

– Uzmemo li u obzir u kakvom smo sad stanju, ovo je bio naš maksimum!

Kazao je to Dinamov trener Ivajlo Petev nakon poraza 0:1 protiv Seville. I te riječi moraju zabrinuti sve one kojima je draga plava boja. Jer, ako je ovo maksimum, u kakvom je to onda užasnom stanju, tjelesnom i psihičkom, ova momčad? Nije tu, dakle, riječ o (prolaznoj) krizi, nego o kudikamo većim problemima, za koje Petev mora pronaći rješenje.

Baš kao što na sebe mora preuzeti još jednu iznimno važnu zadaću – vratiti u život Antu Ćorića! Dinamov nadareni mladac opet je grijao klupu iako smo dojma da je u završnih 20-ak minuta trebao ući na travnjak, on je jedini koji je tada mogao ozbiljnije zaprijetiti Sevilli.

Da se ne zavaravamo, nisu to bili ni Knežević, ni Pavičić, ni Fiolić, koji su, zbog tko zna kojeg razloga, dobili prednost ispred Ćorića, tvoreći bezidejni, “svileni” i spori vezni red, omogućivši tako Sevilli rekordan posjed lopte.

Čudna je bila još jedna odluka Peteva – opredijelio se za apsolutnu defenzivu, za “autobus na kat” ispred Livakovića, a najozbiljnijeg, najagresivnijeg i jedinog pravog defenzivnog zadnjeg veznog igrača bugarski je trener ostavio na klupi!?

Ovo je, naime, bila izmišljena utakmica za Brazilca Jonasa, no Petev ga je zaboravio i pokušao je, kako je to slikovito opisao sad već bivši trener Zagrebovih rukometaša Veselin Vujović, “učiti mačku letjeti”! Ni Pavičić, ni Knežević, ni Fiolić, naime, nisu destruktivni igrači kakve je Petev trebao, ali je to od njih pokušao napraviti. Dakako, neuspješno...

Pa ako su mogla igrati njih trojica, zašto onda nije bilo mjesta za Ćorića? Kamo je, dakle, nestao Dinamov dragulj, za koji su donedavno bogati europski klubovi navodno nudili i 15 milijuna eura? I zašto je nestao?

Do odgovora definitivno nije lako doći. Zlatko Kranjčar prije dva i pol mjeseca rekao nam je da će mu Ćorić biti ključni igrač, da će se u Dinamovoj igri sve vrtjeti oko Ćorića! Ali, Cico je brzo odustao od te ideje, opravdano predbacivši mladiću da “mora igrati u oba smjera, ne samo prema naprijed”.

Potom je strogoću na Ćoriću uoči Juventusa tjerao i Željko Sopić, poslavši darovitog 19-godišnjaka – na tribinu! Tek nešto bolji status Ćorić ima kod Peteva, utakmice, naime, gleda s klupe...

Igrač se u formu može vratiti samo – igrom! Nije baš izvjesno da sva trojica trenera “mrze” Ćorića pa su ga zato zanemarili. Štoviše, klupski je interes da se mladić što bolje i što brže razvija pa je lako zaključiti da postoji problem i kod Ćorića.

Nema igre u jednom smjeru

Istina je da ga baš previše i ne zanima igra u obrani, no u današnjem su nogometu “jednosmjerni” igrači na najboljem putu da ostanu vječni talenti. Stoga i Ćorić mora shvatiti da nitko neće trčati za njega, da treneri neće čekati njegov bljesak i da “umiranje u ljepoti poteza” više ne zadovoljava ni publiku. I kad dobije priliku, Ćorić mora iskazati neupitnu nadarenost, dodajući joj trku i odrađivanje taktičkih zadaća.

Jer, vrijeme brzo prolazi i od sjećanja na tek nekoliko pravih utakmica koje je dosad odigrao u Dinamu ne može se vječno živjeti. Ćorićev dosadašnji učinak u plavom dresu definitivno nije bio u skladu s njegovom silnom nadarenošću, a još je manje na razini medijskog opjevavanja njegovih igara!

Ćorić mora rješavati utakmice, mora se nametnuti kao lider (igrom, a ne riječima!), mora kontinuirano dokazivati darovitost. Dakako, najprije se mora nametnuti treneru koji ne smije biti “slijep”, još manje tvrdoglav, i treba učiniti sve da od neprijepornog talenta stvori ozbiljnog igrača.

Komentara 6

Avatar cluesblues
cluesblues
16:33 20.10.2016.

jos je rano za pisanje ocjena o petevu - preuzel je dinamo u losem fizickom, a shodno tome i psihickom stanju, to je ocito - angaziranje one trenerice latinoamerickh plesova za kondicijskog trenera je ocito ostavilo traga na lose pripremljenoj ekipi i to se itekako vidi, na nekim igracima vise na nekima manje, ali kao ekipa brzo padnu i ne mogu pratit malo jaci ritam (srecom je sevila igrala u nizoj brzini) - dinamo nije ni prije u europskim okvirima bio nesto posebno pripremljena momcad, cesto su padali u nekim dijelovima utakmica kad bi i primali porcije, a i sami igraci koji su iz dinama odlazili u jace lige prvo sto su spomenuli je kak se u tim klubovima puno jace trenira - to mi nikad nije bilo jasno, ako postoji bilo kakva ambicija u europi, zbog cega se u dinamu ne moze jace trenirati, po uzoru na momcadi sa kojima ce se susretati u lp-u - to jako ovisi o treneru i njegovom strucnom timu, jer svaki, cak i sasvim prosjecni igrac, ak je dobro fizicki spreman moze barem trcati kao puno jaci protivnik (a i pojedinacno i kao ekipa sa fizickom spremom raste i samopouzdanje i lakse se izvrsavaju takticki zadaci, a ne da te mlade decke nadtrce nekakvi tridesetogodisnjaci koji k tome igraju u nizoj brzini)…petev je pre kratko tu da to popravi i za sad moze samo krpat nedostatke, a kolko je sposoban ce se bolje vidjet poslije zimskih priprema - kaj se corica tice, on trenutno igra kolko je i spreman i stvarno daje pre malo, ali to je greska proslih trenera i meedija koji su mu utuvili u glavu da je nositelj igre, da ce o njemu ovisit ekipa itd, pa je prestal radit za ekipu i ceka da ekipa radi za njega (sjecam ga se na pocetku kad ga je bilo po cijelom terenu, nije bas defanzivno puno uspijevao jer je bil jako mlad al se trudil - sad uglavnom glumi zvijezdu i ceka loptu da napravi neki potez o kojem ce se pisat - na taj nacin nece nikad postat dobar igrac i da je otisal bilo gdi bi bil na tribini sa takvim stavom - a primjer je i halilovic)…petev mu prvo mora usadit filozofiju da je samo jedan kotacic u ekipi i da svi ovise o svima pa tako i o njemu i njegovoj borbenosti u defanzivi i taktickoj disciplini…a to se moze jedino ako to coric hoce poslusat i postivat…ovi klinci koji su bili u igri mozda nisu po talentu ko coric ali se jako trude i trce i rade za ekipu, to nek coricu bude pokazatelj sto se od njega (i ostalih u ekipi) ocekuje...

PA
pappmisi
15:49 20.10.2016.

Ante Coric mora vise da trci, nema igre u oba pravca,nek proucava malo igru Nasrija , pa kad bude imao toliko dodavanja, i kilometara u nogama onda da se javi da je spreman za igru.

DU
Deleted user
15:55 20.10.2016.

pun mi je k... svakodnevnih clanaka o tome zasto Coric ne igra, a Vama gospon Jurisic, ak jos uvijek nije jasno zakaj razmazeno i uobrazeno deriste ne igra, treba zabraniti saranje po raznoraznim novinama jer ne zasluzujete zvati se sportski novinar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije