Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zašto ne vjerujemo našima?

Imamo odlične trenere, ali polovica u HNL-u su stranci!

22.11.2016., stadion Maksimir, Zagreb - UEFA Liga prvaka, skupina H, 5. kolo, GNK Dinamo - Olympique Lyonnais. Trener Ivaylo Petev.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/5
23.02.2017.
u 08:15

Matjaž Kek je još od 2013. godine na klupi Rijeke, a ovu sezonu stigla su još četiri trenera stranca u HNL – Ivajlo Petev (Bugarska) u Dinamo, Joan Carrillo (Španjolska) u Hajduk, Peter Pacult (Austrija) u Cibaliju i Bruno Akrapović (BiH) na klupu Splita

Travnjacima Prve HNL trenutačno trče 84 strana nogometaša, što je 29,4 posto ukupnog broja igrača HNL-a. Neki će reći previše, no to je nažalost tendencija svih europskih liga, a taj se broj iz godine u godinu samo povećava. Ono što bi trebalo više zabrinuti jest sve veći broj stranih trenera u našoj nogometnoj ligi. Trenutačno ih je čak 50 posto, odnosno stranci su na klupi pet od 10 prvoligaša.

Matjaž Kek je još od 2013. godine na klupi Rijeke, a ovu sezonu stigla su još četiri trenera stranca u HNL – Ivajlo Petev (Bugarska) u Dinamo, Joan Carrillo (Španjolska) u Hajduk, Peter Pacult (Austrija) u Cibaliju i Bruno Akrapović (BiH) na klupu Splita.

Na burzi Jurčić, Jarni, Cvita...

– Nas domaće trenere previše se podcjenjuje, a mislim da je stranih trenera puno previše u HNL-u. Matjaž Kek je druga kategorija jer on je vrhunski stručnjak koji je u Rijeku došao kao bivši slovenski izbornik i takav stručnjak koristi HNL-u, no nitko me ne može uvjeriti da je Joan Carrillo zaslužio klupu Hajduka. Pa taj čovjek je bio pomoćnik u 3. španjolskoj ligi, a sada vodi jedan Hajduk. I što je žalosno, za njega se ima novca koliko treba, a za nekog kvalitetnog domaćeg trenera nema. No očito netko ima koristi od dovođenja tih stranih trenera – rekao nam je Ivan Katalinić, bivši trener Hajduka koji je klub s Poljuda 1995. godine doveo do četvrtfinala Lige prvaka.

– Hrvatski treneri u HNL-u često ne vrijede, a onda otiđu i inozemstvo i pokažu da su odlični. E, pa očito da je onda tu netko pogriješio u procjeni. No neka dovode strance, a kada vide da oni ne vrijede, onda će i čelnici klubova HNL-a možda shvatiti da mi domaći vrijedimo. Uostalom, pa hrvatski treneri stvorili su Modrića, Mandžukića, Kalinića i ostale nogometne reprezentativce.

Katalinić kaže da je često problem što naše prvoligaše vode ljudi koji ne razumiju dovoljno nogomet.

– Takvim šefovima klubova najlakše je smijeniti trenera kada se zaredaju loši rezultati. Nažalost, oni ne shvaćaju da je i najbolji trener svijeta nemoćan ako ima loše igrače – kaže Katalinić.

Dok je stranih trenera u HNL-u sve više, mnogi su naši bez posla. Na “burzi” su trenutačno Robert Jarni, Krunoslav Jurčić, Tomislav Rukavina, Igor Cvitanović, Aljoša Asanović...

– Imamo jako puno mladih talentiranih trenera, no ne daje im se prava šansa. Mladog trenera trebaš ponekad istrpjeti, a kod nas u klubovima to obično ne žele. No glavno da strance proglašavamo najboljima. Evo, o ovom Carrillu posljednjih se tjedana pisalo da je genij, da rastura na pripremama, a onda smo vidjeli kako Hajduk loše i bezidejno igra protiv Splita, posljednjeplasirane momčadi HNL-a. A i po utakmici protiv Cibalije vidio sam da baš i nije genij taj Carrillo – naglašava Katalinić.

Zanimljivo, u 25 godina HNL-a na klupama hrvatskih prvoligaša bilo je ukupno 15 stranih trenera, a od toga čak petorica u ovoj sezoni. Trend je to koji zabrinjava.

A sve je krenulo 1998. godine, kada je led kao prvi strani trener probio Osvaldo Ardiles. No izdržao je Argentinac u Maksimirskoj 128 svega četiri mjeseca. Osim Matjaža Keka, koji radi sjajan posao u Rijeci, od stranaca značajniji trag u hrvatskom nogometu ostavio je još samo Vahid Halilhodžić. Preostala 13-orica nisu osvojila nijedan trofej.

U Srbiji samo jedan stranac

Da su domaći treneri podcijenjeni, pokazuje najnoviji slučaj Igora Tudora. U Hajduku je dobio otkaz nakon nekoliko lošijih utakmica, nisu na Poljudu željeli stati iza njega u rezultatskoj krizi, a sada taj isti Tudor vodi najtrofejniji turski klub Galatasaray. I bio je u pravu Tudor kada je tadašnjem predsjedniku Hajduka Marinu Brbiću poručio: “Nemojte mi se miješati u posao, za mišljenje ću vas pitati kada budem gradio hotel.”

Možda bismo se trebali ugledati na Seriju A, u kojoj u 20 prvoligaških klubova radi 16 talijanskih stručnjaka, odnosno čak 80 posto. Ili primjerice na susjednu Srbiju, gdje je samo jedan stranac u 16 klubova 1. lige.

Mnogi predsjednici hrvatskih klubova trebali bi imati više povjerenja u domaće trenere. Jer treneri nam itekako vrijede. Pitajte to šefove Eintrachta, Galatasaraya, West Hama, Al Aina...

Komentara 5

S9
slavonac.90
12:05 23.02.2017.

Svaki klub odlučuje o sebi. Naši treneri se izrotirali po mnogim klubovima, a rezultati nisu nešto osim pojedinaca. Zašto strani klubovi imaju toliko stranaca igrača i trenera, a jake su nogometne nacije!? I ove novine kao i uvijek pišu svašta i postavljaju bez veze pitanja! Kao da je to od jučer, a ne od davnih dana i u kojem svijetu i vremenu živimo!?

Avatar Sokol
Sokol
15:21 23.02.2017.

Postoji samo dobar i loš trener. Šta bi dinamo opet trebao rotirati krunu jurčića po tko zna koji put. Mislim da je domaćim trenerima pruženo i previše kredita

S9
slavonac.90
11:56 23.02.2017.

Svaki klub odlučuje o sebi. Izrotirali se na sve moguće klubove, a rezultata nema. Z

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije