Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
50 godina od trofeja

Igrači Juvea s podsmijehom su gledali našu opremu...

Dinamo - Kup Velesajamskih gradova
Foto: Danijel Berković/PIXSELL
1/6
30.03.2017.
u 22:11

...a onda smo ih mi nakon 2:2 u Torinu, s 3:0 nokautirali u Zagrebu.

Prije 50 godina, na jučerašnji dan, igrali su Juventus i Dinamo u četvrtfinalu Kupa velesajamskih gradova prvi susret i time je počela velika povijesna priča pretvorena u legendu koja će teško ikad kod nas biti dostignuta.

Naime, nakon Juventusa, Eintrachta i Leedsa, Dinamo je osvojio to natjecanje i postao jedini hrvatski klub s europskim trofejom.

Stoga su u Maksimiru odlučili primjereno obilježiti tih 50 godina, zaključna svečanost bit će 6. rujna, a dotad će pehar obilaziti hrvatske gradove, pa će i u BiH, zajedno s tom čudesnom generacijom, s veteranima Dinama koji će igrati utakmice. Za tu prigodu napravljene su posebne kape s ondašnjim grbom plavih, majice, bit će napravljene i replike dresova.

Natjecanje pod kapom Fife

– Eh, kad se sjetim tih naših dresova... Kad smo se zagrijavali u Torinu i vraćali u svlačionicu, igrači Juventusa su nas čudno gledali, oni u svojim svilenim dresovima, a mi u plavima, malo ispranima, razvučenima, s gaćama koje su nekima bile male, drugima prevelike, čudnim štucnama, nešto su se došaptavali. Valjda smo im djelovali kao strašila, ali su onda dobili po turu – prisjetio se Krasnodar Rora, uz Stjepana Lamzu ponajbolji dribler te generacije.

Dinamo je u prvoj utakmici igrao 2:2, a iako je dobro igrao, Rora je bio kažnjen.

– Dinamo me kaznio iako sam igrao jako dobro. Pri 2:1 za nas pobjegao sam i probio se sam, kad sam bio na desetak metara, talijanski me stoper “ubio” s dvije noge, ali sudac nije označio jedanaesterac. Zebec mi je rekao da sam kažnjen s dvije mjesečne plaće jer sam trebao pucati, da bih tada zabio ili promašio, a ovako penala nije bilo kad ga sudac nije označio. A onda smo na kraju primili gol iz slobodnog udarca za 2:2 – prepričao je jednu od brojnih anegdota Krasnodar Rora.

Kapetan je u uzvratu bio Zlatko Škorić.

– Da, nije bilo Zambate, a ja sam bio zamjenik. I kad sam se rukovao s kapetanom Juventusa vidio sam uzbuđenje u njegovim očima, ne znam je li to bio strah ili optimizam. No, naši su mediji pisali da nakon 2:2 ništa nije gotovo, ali su talijanski tvrdili da Juventus neće imati nikakve šanse budemo li igrali kao u Torinu. I pobijedili smo s 3:0 – kazao je Zlatko Škorić.

Uslijedili su Eintracht i Leeds, pa onda veliko slavlje.

– To je bilo veliko natjecanje pod kapom Fife, a ne Uefe, i predsjednik Fife nam je uručio pehar. Rekao bih da je to natjecanje bilo jače nego današnja Liga prvaka, igrale su 62 momčadi, trebalo je odigrati 12 utakmica u nokaut-fazi, a 1967. su igrali iz Španjolske Barcelona, Sevilla, Valencia i Athletic, iz Engleske Burnley, WBA i Leeds, iz Njemačke Eintracht, Nürnberg i Stuttgart, od Talijana Napoli, Juventus i Bologna, pa Porto i Benfica... A naša momčad bila je složena od igrača koji su došli iz druge, treće pa i nižih liga, ali smo bili zajedno od 1963. kada smo igrali finale s Valencijom. Sedam ih je igralo tada od 11 koji smo bili 1967., i trajalo je do 1971. godine – rekao je Rora.

Zebec dao svoj stan igraču

– To je rezultat momčadi, kad razgovarate s nekim od nas, ne kažemo “ja” nego “mi”, to je zasluga trenera Branka Zebeca – prisjetio se Škorić, a Rora dodao:

– On je prije svega bio čovjek, a onda nogometni vizionar. Danas imate nakon svake utakmice podatke o posjedovanju lopte, a on je to nama objašnjavao prije 50 godina. Pokazao je loptu i rekao – ona je zlato, dok je kod nas, ništa nam se ne može dogoditi. A kakav je bio čovjek, govori vam slučaj kad Gucmirtl nije više mogao plaćati iznajmljeni stan i želio se vratiti u Osijek. Za dva dana mu je Zebec dao ključeve stana da se useli, dao mu je stan koji je Dinamo namijenio Zebecu.

Ti igrači, ta generacija zaslužila je svaki naklon, a pogotovu ovakvo obilježavanje trofeja. I od tih živućih legenda puno se toga može naučiti, zaslužili su svaki djelić pažnje.

>>Pjaca propušta cijeli ciklus kvalifikacija, a kao on prošli su i Bokšić, Stanić, Olić, Tomas...

Komentara 9

OL
olrajt
09:40 31.03.2017.

Čestitke Dinamu na tom jubileju! Lijepo se prisjetiti tih prekrasnih i velikih trenutaka Dinama!

AN
antee7
08:37 31.03.2017.

Svaka čast, kad bi se barem ta vremena vratila. Da hrvatski nogomet opet nešto znači u Europi. Against modern football. HŽV

DU
Deleted user
09:53 31.03.2017.

Bravo za ovaj clanak,mi koji se sjecamo tih takvih pobjednicki tekmi,nam suze na oci naviru,kao maloj djeci,kad se samo covjek sjeti takvim vremena,kad ni jedan europski klub ni je bijo siguran kad dolazi u Zagreb,jer mnogi suse vracali bez bodova doma,kad se samo covjek sjeti te discipline,tog ljudstva,tog kolegijalnog nogometa,boze mili,dalicu ikad vise doziviti,da nas Dinamo,s takvim tempom,takvom lakocom uzima Juventus,i mnoge ostale europske mocnike,kji nikad nisu mogli pobjediti Dinamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije