Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasnosti vrebaju

Idete na SP u Brazil? Evo uputa kojih se morate pridržavati!

Hrvatski navijači
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
22.04.2014.
u 17:02

"Potencijalne bolesti u Brazilu su sljedeće: žuta i dengue groznica, trbušni tifus, hepatitis A, ospice te malarija"

Ako ste jedan od sretnika koji će ovog ljeta putovati u Brazil na Svjetskog nogometno prvenstvo, za vas je najbolje da se dobro pripremite i spremite na potencijalne opasnosti koje vas tamo očekuju. Stoga je HNS na svojim stranicama objavio upute navijačima i predstavnicima medija uoči odlaska u Brazil.

"Potencijalne bolesti u Brazilu su sljedeće: žuta i dengue groznica, trbušni tifus, hepatitis A, ospice te malarija.

Žutu i dengue groznicu prenose komarci aktivni danju, a malariju komarci aktivni predvečer i noću.

Zaštita:

Žuta groznica: cijepljenje. Kontaktirati nadležnu regionalnu epidemiološku službu; cijepljenje se ne preporučuje osobama starijima od 60 godina.

Dengue groznica: Jedino zaštita od komaraca.

Malarija: Uzimanje odgovarajućeg antibiotika prije polaska, za vrijeme boravka te neko vrijeme nakon povratka (primjerice - Malaron: dva dana prije polaska, cijelo vrijeme boravka i sedam dana po povratku) + zaštita od komaraca.

Zaštita od komaraca: Nanošenje sredstava protiv komaraca na izloženu kožu i odjeću. Važno je da imaju udio aktivne tvari DEET između 30 i 50 posto. Važno je napomenuti kako se radi o posebnim preparatima za tropske krajeve – obično u nazivu imaju riječ "Tropic".

Sve navedene bolesti rijetke su u gradovima, ali je rizik povećan u ruralnim sredinama i osobito u džungli. Zbog toga je od gradova domaćina Manaus posebno rizičan.

Tifus i hepatitis A: Prenose se prljavim rukama i hranom.

Zaštita: Cijepljenje i osobna higijena, uz dezinfekciju ruku.

Ospice: Osobe rođene poslije 1969. godine trebale bi biti cijepljene, budući da je od tada cijepljenje protiv ospica dio obaveznog kalendara cijepljenja. Taj podatak treba provjeriti u osobnim kartonima. U Brazilu je u tijeku epidemija ospica, ove je godine zabilježeno 300.000 novih slučajeva.

Cijepljenja: žuta groznica, trbušni tifus, hepatitis A, ospice
Zaštita: malarija
Zaštita: dengue groznica

Ponavljamo, za sva cijepljenja treba se obratiti nadležnom regionalnom Zavodu za javno zdravstvo – epidemiološkoj službi.

Hrvatski nogometni savez želi svim navijačima i predstavnicima medija ugodan i zdrav boravak u Brazilu!"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije