Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opsada u Elbasanu

I Srbija nam može pomoći da izravno odemo na Euro

Albanija i Srbija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
07.10.2015.
u 12:10


Osvoje li Srbi i samo bod, Hrvatska ima šansu biti među dvije najbolje treće momčadi.

Nogometaši Srbije u četvrtak bi mogli pomoći hrvatskoj reprezentaciji! U Elbasanu se, naime, igra utakmica najvišeg sigurnosnog rizika u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016. godine, Albanija će ugostiti Srbiju, a uzmu li gosti domaćinu barem bod, time će pomoći našoj reprezentaciji u možebitnoj borbi za status najboljeg trećeg u svim skupinama, koji također ide izravno u Francusku! Trenutačno je najbolja treća selekcija Ukrajina (13 bodova), druga je Mađarska (12), a na trećem su mjestu Hrvatska i Albanija sa po 11 bodova...

Trošak 12 milijuna eura

Albanska je policija već nekoliko dana na nogama, oko 2000 policajaca i 400 "zaštitara" angažirano je kako u Elbasanu, gradiću u srcu Albanije, ne bi došlo do nereda, a procjena je da će na osiguranje reda biti utrošeno čak 12 milijuna eura! Bili smo tamo prije mjesec i pol dana kad je Dinamo igrao protiv Skenderbeua i onda nam se činila iluzornim kvalitetna organizacija utakmice Albanija – Srbija.

Zna se da su tenzije između dvije zemlje i dva naroda napete do maksimuma, podsjetimo da je utakmica u Beogradu između ove dvije momčadi bila prekinuta pri kraju prvog poluvremena nakon što se nad stadionom pojavio dron koji je nosio zastavu "velike Albanije".

Objektivne okolnosti jednostavno su takve da su neredi i incidenti prilično realni. Srbijanska će reprezentacija odsjesti u Tirani i hotel Sheraton, u kojem je bio i Dinamo, bit će pretvoren u zatvorenu zonu, a desetorica srbijanskih policajaca bit će uz svoje nogometaše. I to je lako organizirati. Međutim, kako osigurati put od Tirane do Elbasana, tih je 45 kilometara sastavljeno od autoceste, brze ceste i – obične brdske ceste!? Jedan od stručnjaka za sigurnost, koji je bio s Dinamom u Albaniji, također je pesimističan:

Dolazi Thaçi, Vučić upitan

– Ne vidim način da Albanci osiguraju "trasu" od Tirane do Elbasana, posebno onaj brdski, šumoviti dio, u kojem ima kuća s obje strane ceste! Dakle, bude li netko želio napraviti incident, bit će ga gotovo nemoguće neutralizirati i nije mi jasno kako će domaća policija to spriječiti. No, tko zna, možda će momčad Srbije na stadion doći helikopterima, to je svakako jedna od opcija. Na stadionu će se bez teškoća osigurati red, ali problem je u dolasku do Elbasana – kaže naš sugovornik.

Elbasan će na dan utakmice nadlijetati tri vojna helikoptera, a stadion će osiguravati i snajperisti. Istaknimo da je ozračje užareno, Albanci su ljutiti na vladu premijera Edija Rame i optužuju ga da je "previše obziran prema Srbima".

Iako je dolazak na utakmicu najavio i premijer Srbije Aleksandar Vučić (što bi, dakako, dodatno zakompliciralo sigurnosnu situaciju!), njegov je posjet Elbasanu upitan budući da je albanski premijer pozvao na utakmicu Hashima Thaçija, ministra vanjskih poslova Republike Kosovo. Thaçi je, dakako, sa zadovoljstvom prihvatio poziv.

>>Nedavno je gledala Dinamo, a sad poručuje: Jedva čekam da pobijedimo Srbiju!

>>Ćorlukini navijači vikali 'Kosovo je Srbija', Hrvat i Albanac tražili prekid!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije