Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA PRAVILA

Ako B uzorak bude pozitivan, Ademija čeka gora kazna od očekivanog!

Arijan Ademi
Petar Glebov/PIXSELL
09.10.2015.
u 17:13

'Od 1. siječnja 2015. godine na snazi je novi Svjetski antidopinški kodeks (Kodeks) u kojemu je jasno navedeno da je za prvi dopinški prekršaj propisana sankcija u trajanju od četiri godine.'

Arijan Ademi u problemima je s kakvima se tijekom karijere nije susreo. Pad na doping testu mogao bi ga koštati nekoliko godina igranja nogometa, a najgore od svega jest da kazna u slučaju pozitivnog B uzorka ne bi bila dvije već četiri godine neigranja! S obzirom da ima 24 godine, nogometu bi se vratio s 28 i to je pozitivni dio priče jer ništa nije izgubljeno čak ni u najgorem mogućem scenariju.

Prenosimo priopćenje Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA) o ovoj temi u cijelosti:

"Iz objavljenih tekstova vidljivo je da nogometašu Ademiju, ukoliko i B uzorak pokaže prisustvo zabranjene tvari kao i analiza uzorka A, prijeti dvogodišnja suspenzija. To nije točno. Od 1. siječnja 2015. godine na snazi je novi Svjetski antidopinški kodeks (Kodeks) u kojemu je jasno navedeno da je za prvi dopinški prekršaj propisana sankcija u trajanju od četiri godine.'

Time ne poručujemo kako će Ademiju biti izrečena četverogodišnja suspenzija već samo ukazujemo na to da su određena antidopinška pravila promijenjena. Postojanjem olakotnih okolnosti i mogućnošću dokazivanja istih, sankcija može biti manja.

Također, u RH ne postoji antidopinška agencija već nacionalna organizacija za borbu protiv dopinga u sportu čiji je naziv Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA). Od 2007. do 2011. godine postojala je Hrvatska agencija za borbu protiv dopinga u športu (HADA) koja je 2011. pripojena Hrvatskom zavodu za toksikologiju. Osobe koje imaju kompetencije da govore i analiziraju 'dopinške slučajeve' rade upravo u HZTA-u."

>> Ademi se liječio izvan Dinama: Je li za doping kriva injekcija koju je dobio u Splitu?

Komentara 10

DU
Deleted user
17:21 09.10.2015.

Vanja želje ti se neće ostvariti.

ER
eragram
18:01 09.10.2015.

Za ovaj prekršaj, dakle utvrđena nedopuštena supstanca, maksimalna kazna je 2 godine. Ako je prvi put i bez namjere igrača kazna se dodatno smanjuje, ali treba dokazati da nije bilo namjere. Svakako treba uzeti u obzir činjenicu da je dopušteno koištenje zabranjenih supstanci ali u terapeutske svrhe, ali onda se treba obavjestiti antidoping kontrola i treba se dobiti od njih potvrda da je se koristila ta i ta supstanca za liječenje, što je očito bio slučaj kod Ademija. E sada tko je propustio provesti proceduru......netko jeste. Nadam se da zbog toga neće trpjeti igrač ni klub.

BA
barbaizamerike
17:49 09.10.2015.

Ha ha neka provjere sve igrace Istre biti ce veliko iznenadenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije