Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iznimno traženi

Za ovu sedmoricu hrvatskih nogometaša platit će više od 90 milijuna eura!

Hrvatska - Norveška
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
07.04.2015.
u 16:32

Počnimo od najskupljeg – Luke Modrića. Prije dvije i pol godine Luka je stigao iz Tottenhama u Real za 35 milijuna eura, no njegova današnja vrijednost je 55 milijuna

Prošlog je ljeta na hrvatske nogometaše potrošena rekordna svota – čak 90 milijuna eura. Lovren je za 23 milijuna stigao u Liverpool, Mandžukić za 20 u Atlético, Rakitić za 18 u Barcelonu... No, sudeći prema interesu za naše igrače, taj rekord ovoga će ljeta opet biti srušen. Čak sedam hrvatskih nogometaša spominju se kao "mete" u ljetnom prijelaznom roku – Mateo Kovačić, Mario Mandžukić, Luka Modrić, Vedran Ćorluka, Domagoj Vida, Gordon Schildenfeld i Ivan Perišić.

Počnimo od najskupljeg – Luke Modrića. Prije dvije i pol godine Luka je stigao iz Tottenhama u Real za 35 milijuna eura, no njegova današnja vrijednost je 55 milijuna. A potencijalnih kupaca je mnogo. Žele ga svi najbolji klubovi Europe jer Luka je jedan od rijetkih igrača koji bi istog trenutka bio pojačanje baš za svaki klub. No, više od 50 milijuna eura trenutačno ga mogu platiti samo Englezi, i to Chelsea, Manchester City i Manchester United.

Najviše ga želi José Mourinho, koji ga je svojedobno doveo i u Real, a sada je svjestan da mu na Stamford Bridgeu treba igrač kalibra Luke kako bi Chelsea postao konkurentan u borbi za naslov u LP-u.

No, dovesti Luku trenutačno je gotovo nemoguća misija. Hrvatu ugovor s kraljevskim klubom vrijedi do lipnja 2018., a nekoliko je puta naglasio da bi u Realu volio ostati do kraja karijere. Predsjednika Florentina Péreza, koji također obožava Luku, mogla bi iz cipela izuti samo neka nemoralna ponuda Engleza.

Puno je izgledniji transfer našeg drugog reprezentativca u Madridu, napadača Atlética Marija Mandžukića. Mario je tijekom sezone već nekoliko puta bio u sukobu s trenerom Simeoneom, koji bi navodno sljedeće sezone umjesto Mandže u napadu želio imati igrača PSG-a Edinsona Cavanija.

Moguće je da Mandžo otiđe u suprotnom smjeru, kako bi činio tandem sa Zlatanom Ibrahimovićem. Ipak, izglednije je da bi otišao prema Arsenalu, čiji je trener oduševljen našim napadačem. Kako i ne bi kad mu je najbolji napadača ove sezone Giroud, čovjek koji često ne pogađa ni prazna vrata.

Iako je nedavno produljio ugovor s Interom do 2019. godine, uz godišnju plaću od 4 milijuna eura, klub bi mogao promijeniti i Mateo Kovačić. Mladi veznjak nikako ne uspijeva do kraja iskazati talent u Interu, a u zadnje vrijeme često ga kritiziraju i trener Mancini i talijanska javnost.

Mateo nasljednik Gerrarda

– Za Matea bi bilo najbolje da ode iz Intera. Kovačićevi su potencijali golemi, no njegov talent ne može eksplodirati u takvom klubu. Kova je samozatajan po karakteru, ipak nema tu crtu da sam izvuče klub iz krize, a Talijani to očekuju od njega. Njemu treba dobra momčad, tek onda može pokazati sve što zna. Iskreno, kada je prije dvije godine Mateo potpisivao za Inter, nisam bio sretan jer već tada Inter nije bio sređen klub kakav njemu treba – kaže bivši Kovačićev trener u Dinamu Kruno Jurčić i dodaje:

– Siguran sam da bi se Kova u nekom sređenom klubu, možda čak i u nekoj drugoj ligi, bolje snašao. Mateo je specifičan igrač koji zna stvoriti višak i koji zaslužuje da bude glavni igrač momčadi. No Inter nije sklon njemu podrediti igru.

Rastane li se s Interom, najizglednije je da će Kovačić završiti u Liverpoolu. Trener Brandon Rodgers vidi ga kao nasljednika Stevena Gerrarda, a redsi su spremni izdvojiti 30 milijuna eura. Bio bi to drugi najskuplji transfer nekog hrvatskog igrača u povijesti. Rekord je Modrić sa 35 milijuna odštete koje je Real platio Tottenhamu.

Dok bi Kovačić mogao otići iz Intera, član nerazzurra mogao bi postati Domagoj Vida. Interu je nužno pojačati obrambenu liniju, a veliki Vidin plus je što može igrati i na mjestu desnog beka i na mjestu stopera.

Traženi Hrvat je i Ivan Perišić, sa četiri gola naš najefikasniji strijelac u kvalifikacijama za Euro. Za njegove usluge najzainteresiraniji je Napoli. Klub s juga Italije htio ga je još zimus, ali nudili su puno manje od onoga što je tražio Wolfsburg.

Traženiji od Nizozemaca

A jedan hrvatski reprezentativac mogao bi završiti u Prvoj HNL. Gordon Schildenfeld razgovarao je sa Zdravkom Mamićem za vrijeme reprezentativne akcije s Norvežanima pa je izgledno da će Šibenčanin pojačati plave uoči novog pokušaja ulaska u Ligu prvaka. On bi trebao biti taj kapitalac koji će ojačati najslabiji dio Dinamove momčadi.

Tijekom karijere za transfere Vedrana Ćorluke klubovi su već potrošili 32 milijuna eura (Manchester City 12, Tottenham 13, Lokomotiv 7), a uskoro bi se ta brojka još mogla povećati. Čarlija mnogi žele vratiti u Englesku. Klub koji se najčešće spominje je Everton, u kojem je nekada igrao i bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić.

A koliko su Hrvati traženi na tržištu, najbolje pokazuju brojke iz proteklih godinu dana. Za Hrvate je potrošeno 90 milijuna eura, a, primjerice, za Turke 62 milijuna. Hrvati su traženiji čak i od Nizozemaca, koji su oduvijek imali jednu od najpoznatijih nogometnih škola u svijetu. Primjerice, najskuplji transfer Nizozemca bio je Blindov iz Ajaxa u Manchester United (15 milijuna eura), a čak tri hrvatska bila su veća (Lovren 23, Mandžo 20, Rakitić 18).

>> Mateo Kovačić odlazi kod Dejana Lovrena za 30 milijuna eura?!

Komentara 6

SH
Shpangica
04:01 08.04.2015.

Volimo ovakve vijesti :)

MU
muh
08:49 08.04.2015.

Pa ko če dati za lukico 55 miljuna??

Avatar Croatan
Croatan
09:49 08.04.2015.

riga mi se od tog prebrojavanja koliko ko vrijedi , kao marva na sajmu, to konstantno englezi rade, zato im od tih silnih novaca liga izgleda kao trećerazredno smeće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije