Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOGOMETAŠ GODINE

Alen Peternac: Hrvatska odlična, HNL je sve bolji, a stadioni su očajni

Alen Peternac
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/6
09.01.2017.
u 23:45

- Hrvatska ima svoje ime u svijetu nogometa i nejasna mi je ta nebriga političara, budući da klubovi bez pomoći grada i države ne mogu izgraditi stadione.

Bila je ovo godina Luke Modrića! Dvojbi, eto, nije bilo ni za Alena Peternaca (44), bivšeg Dinamova napadača, koji je igračku slavu ipak pronašao izvan Maksimira. Peternac je, naime, neumoljivo parao mreže u Španjolskoj (Valladolid, Zaragoza, Murcia), ušao je u povijest Valladolida kao najbolji prvoligaški strijelac ovoga kluba u povijesti, postigavši ukupno 53 gola! Peternac živi u Zagrebu, povremeno se bavi menadžerskim poslom, zadržao je kontakte u Španjolskoj, a ljeto provodi u Privlaci pokraj Zadra iznajmljujući brod. O Modriću kaže:

Luka je lider

– Luka je izrastao u pravog lidera momčadi kako u Realu, tako i u našoj reprezentaciji. Osvaja trofeje i nisam se previše dvoumio u izboru, Modrić je u svakom pogledu naš najbolji igrač – kaže Peternac i nudi ocjenu hrvatskoga nogometa u godini na izmaku, s naglaskom, dakako, na nastup reprezentacije na Euru u Francuskoj:

– Bila je to, u svakom slučaju, pozitivna godina. Imamo odličnu reprezentaciju, možda smo u Francuskoj mogli napraviti i nešto više, ali ždrijeb nas je pogurnuo na Portugal, veliku momčad s velikim igračima. Momčad je dobro posložena, imamo kvalitetne igrače koji igraju u velikim klubovima i vjerujem da još nisu sve rekli – smatra Peternac.

Dinamo se opet plasirao u Ligu prvaka, ali u skupini ovoga natjecanja nije izgledao dobro. Zašto?

– Nakon plasmana u Ligu prvaka, otišla su trojica najboljih igrača i potom je bilo teško sve to iznova posložiti bez pojačanja. Nisu, dakle, dovedene adekvatne zamjene, a momčad koja je ostala na okupu ipak je bila kvalitativno slabija od one lanjske, kad su plavi zadovoljili igrajući u eliti. Teško je stoga bilo očekivati nekakav dobar rezultat od ove mlade momčadi...

Uefa je najavila promjene u kvalifikacijama za Ligu prvaka, praktički se zatvaraju vrata klubovima poput Dinama...

– Taj elitizam mi se ne sviđa, sve se svodi na skupljanje novca i manji će klubovi kudikamo teže ulaziti u Ligu prvaka nego dosad. Ovo je bio dobar sustav natjecanja, gledajući iz prizme klubova poput Dinama, kojima će u budućnosti ostati samo mrvice sa stola (pre)bogatih.

Kako ocjenjujete Prvu HNL?

– Čini mi se da je naše domaće natjecanje iz godine u godinu sve kvalitetnije i neizvjesnije. Diglo se nekoliko klubova, poglavito mislim na Rijeku i Osijek, pa Dinamo više nema dominaciju kakvu je imao. Bolna je tema infrastruktura, stadioni su nam užasni i na tom se planu nešto mora što prije promijeniti. Ostat ćemo jedina zemlja u Europi koja neće imati ni jedan jedini moderni stadion. A to je nedopustivo, Hrvatska ima svoje ime u svijetu nogometa i nejasna mi je ta nebriga političara, budući da klubovi bez pomoći grada i države ne mogu izgraditi stadione.

Sjajna engleska liga

Zanimljivo je da su se u Prvoj HNL izdvojila četiri kluba i razmak između četvrtoga i petoga je više od deset bodova...

– To su četiri kluba, a donedavno je samo Dinamo bodovno barem toliko bježao drugoplasiranome!

Kako će završiti utrka za naslov između Rijeke i Dinama?

– Hm, teško pitanje... Reći ću ovako: ne uspije li Rijeka ove godine sačuvati opipljivu bodovnu prednost, bit će to veliki neuspjeh momčadi s Kvarnera! Nikad lakše Rijeka neće moći do naslova prvaka nego ove sezone, jer igra dobro, a Dinamo očito nije u pravoj formi – smatra Peternac ističući na kraju i ovo:

– U 2016. godini posebno me fascinirala trenerska borba u Engleskoj! Nikad na jednom mjestu, u jednoj zemlji i ligi, nije bilo na okupu toliko kvalitetnih trenera kao ove sezone na Otoku! Uživam gledajući njihove taktičke borbe. Nogomet u Engleskoj zakoračio je još jednu stepenicu više... 

Peternacov izbor:

Luka Modrić (Real) 10

Ivan Rakitić (Barcelona) 9

Ivan Perišić (Inter) 8

Marcelo Brozović (Inter) 7

Mario Mandžukić (Juventus) 6

Mateo Kovačić (Real) 5

Vedran Ćorluka (Lokomotiv) 4

Marko Pjaca (Juventus) 3

Milan Badelj (Fiorentina) 2

Nikola Kalinić (Fiorentina) 1

Nada godine

Dominik Livaković (Dinamo) 5

Filip Benković (Dinamo) 4

Nikola Moro (Dinamo) 3

Josip Brekalo (Wolfsburg) 2

Nikola Vlašić (Hajduk) 1

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije