Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CLASICO VS 1. HNL

Hrvatska ne može, poput Engleske, na TV-u zaštititi svoj derbi

Dinamo - Rijeka
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/14
02.12.2016.
u 20:15

– Da je Clasico na nacionalnoj televiziji, onda bi možda utjecao na gledanost našega derbija. A ovako postoje ‘snimalice’, odnosno mogućnosti da se španjolski derbi pogleda u odgođenom terminu – kaže Brezni

Među više od sto zemalja koje će u subotu od 16.15 uživo emitirati TV prijenos španjolskog Clasica neće biti – Engleska. Naime, tamošnji nogometni savez iskoristio je pravo iz Uefina statuta za tzv. zatvorene sate od 15.45 do 18.15, odnosno zabranu prenošenja nacionalnim kućama inozemnih utakmica u terminima u kojima se igra domaće prvenstvo. Tako će Englezi Clasico dobiti u snimci na Sky Sportsu od 18.15.

Je li se prema Clasicu na isti način mogao postaviti i Hrvatski nogometni savez te zaštititi hrvatski derbi Dinamo – Rijeka, koji je na rasporedu u subotu od 15 sati?

– Mogli bismo to učiniti samo kada bi se utakmice naše lige i Clasico prenosile na nekoj od nacionalnih televizija, kao što je to svojedobno bio slučaj kada je HTV prenosio 1. HNL, a neke druge TV kuće englesko prvenstvo. Tada bismo morali ‘zatvorene sate’ najaviti Uefi još prije početka prvenstva, i to samo u slučaju kada bi se termin Clasica preklapao s barem 50 posto utakmica domaćeg natjecanja – objasnio je povjerenik Prve HNL Josip Brezni.

Otkad se utakmice 1. HNL prenose na platformi MAXtv, koja se plaća, kao uostalom i utakmice španjolskog prvenstva, zatvoreni televizijski sati kod nas više nisu aktualni. Brezni kaže kako je termin utakmice Dinamo – Rijeka odredio 4. studenoga. Kick-off u 15 sati uobičajeni je televizijski termin naših prvoligaških utakmica, a usto subotnji sraz nosi etiketu visokoga rizika pa je poželjno da se barem dio utakmice odigra u dnevnom terminu.

– Da je Clasico na nacionalnoj televiziji, onda bi možda utjecao na gledanost našega derbija. A ovako postoje ‘snimalice’, odnosno mogućnosti da se španjolski derbi pogleda u odgođenom terminu – kaže Brezni dodajući kako hrvatski derbiji na MAXtv-u imaju odličnu gledanost, kojoj može konkurirati samo jedna tako velika utakmica kao što je Barcelona – Real Madrid.

Dinamu i Rijeci ne ide u prilog ni što se od u subotu od 13.30 igra i engleski derbi Man. City – Chelsea. Španjolci su termin Clasica prilagođavali azijskoj i američkoj publici. Tako će on, primjerice, u Tokiju početi u prihvatljivih 00.15, a u New Yorku u 10.15 sati.

Dinamo i Rijeka posljednji su se put u Zagrebu sastali 21. veljače ove godine i tada je u Maksimiru zabilježen pristojan broj od 10.075 gledatelja. S obzirom na bogatu subotnju televizijsku ponudu i uvjete na Dinamovu stadionu, ponavljanje ovog broja bilo bi malo čudo. 

Komentara 2

BR
balboa.rocky
21:03 02.12.2016.

Koja usporedba utakmica. Hahaha. Dinamo - Rijeka pa tko to još gleda. Bijeda. Jad. Sramota.

DU
Deleted user
04:38 03.12.2016.

Pa bolja je bila ona sinoc tekma izmedju Mainza i Bayerna,nego taj dosadni El-klasiko,Englezi su pametni,njihova je svaka tekma derbi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije