Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brojke sugeriraju

HNL je trgovačka liga? Tudor: Ja ne bih pustio ni rođenom bratu

Dragovoljac Hajduk
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
19.04.2014.
u 11:00

Pregledavanjem rezultata hrvatske lige otkrili smo fascinantne podatke. U HNL-u su u posljednjih 10 kola samo četiri utakmice završene neodlučenim rezultatom

Uvijek su iste priče u završnicama nogometnih prvenstava, uvijek ista pitanja... Ima li namještenih utakmica, kako se to radi, tko stoji iza svega? Svjedočili smo aferi Offside, a uostalom zar Željko Širić nije osuđen? U hrvatskoj ligi u posljednje vrijeme puno je dvojbi, svi znaju sve. Evo, nakon ovog posljednjeg kola puno je onih koji tvrde da je Hajduk pustio Hrvatskom dragovoljcu, a brojni su i oni koji smatraju da Lokomotivin preokret u susretu s Istrom nije bio slučajan. Hajdukov trener Igor Tudor zgraža se zbog takvih konstatacija.

Dokaza nema, ali...

Zgranut sam kad čujem da se neke utakmice dogovaraju i danas. Znam da je toga bilo devedesetih, ali ne mogu vjerovati da bi netko imao hrabrosti to napraviti i u 2014. godini. Ne bih se više bavio nogometom kad bih i jednu sekundu pomislio učiniti takvo što. Ni rođenom bratu ne bih pustio utakmicu, ne zanima me pomaganje ni odmaganje nikomu, zanima me samo da Hajduk pobijedi. Ako netko razmišlja i radi na takav način, to je na njegovu sramotu – rekao je Tudor.

To su samo posljednje dvojbe, prije toga smo slušali da su Dinamo i Lokomotiva pustili Osijeku... Naravno, dokaza nema, nitko ne može i ne smije tvrditi da je to istina. Tako može biti dok nas po glavi ne udari akcija Offside. Ili dok se ne nađe novi Hrvoje Maleš pa razotkrije da sudačko društvo dirigira ritmom prvenstva. HNL je odavno u kuloarima dobio naziv trgovačke lige, “iznenađenja” su česta.

– Igra se tri za tri, to je najbolji način. Kada ostane neodlučeno onda oba kluba gube po dva boda – odavno nam je filozofiju otkrio jedan “nogometni majstor” iz nižih liga.

Pregledavanjem rezultata hrvatske lige otkrili smo fascinantne podatke. U HNL-u su u posljednjih 10 kola samo četiri utakmice završene neodlučenim rezultatom. Od 50 utakmica. A to je nevjerojatnih samo osam posto. A na te četiri utakmice nije ni moglo biti trgovine. Istra – Hajduk u 25. kolu, u toj utakmici bodovi nikomu nisu baš bili bitni. Zanimljivo, Istri je to bio posljednji bod, jedna od najžešćih momčadi lige izgubila je idućih šest utakmica. Kolo poslije Osijek i Hajduk podijelili su bodove, o trgovini u toj utakmici također nije moglo biti riječ. Osijek nema neki tretman kod Hajduka, u Poljudu ga smatraju klubom iznimno bliskim Zdravku Mamiću.

Šamarčina brojki

Idemo dalje, sljedeći neodlučeni ishod bio je u 27. kolu, Lokomotiva i Split su izravni rivali za plasman u Europu. A u 29. kolu Hrvatski dragovoljac i Slaven Belupo, koji biju veliku bitku za ostanak u ligi, također su igrali neodlučeno. I to je to, četiri od 50, osam posto neodlučenih. Gospodo, brojke zvone, sugeriraju... Primjerice, u 50 utakmica sredinom prvenstva odigrano je 20 utakmica neodlučeno.

Da bismo odagnali sumnje u hrvatsku ligu krenuli smo prema dvadesetak europskih liga. Pa smo po Europi gledali postotak neodlučenih utakmica u istom razdoblju, u posljednjih 10 kola. I dum – šamarčina. Najbliži HNL-ovih osam posto su Englezi, u Premiershipu odigrao je 14 posto utakmica neodlučeno. Isti postotak neodlučenih utakmica ima i Bugarska. Ostali nam nisu ni blizu... u Italiji je 18 posto neodlučenih utakmica, u Španjolskoj 23 posto, u Njemačkoj 21 posto, a u Francuskoj 28 posto neodlučenih u posljednjih 10 kola. Turska predvodi listu, ondje je odigrano 32 posto neodlučenih susreta. Izvukli smo još liga, ali nitko Hrvatskoj nije ni blizu...

>> Ne zanimaju me priče o namještanju, a vi podcjenjujete svoj nogomet

>> Ivković: Više bih volio da je Hajduk pobijedio HD 4:1, a ne obrnuto

Komentara 7

ZW
zweistein
17:33 19.04.2014.

ovaj tekst je samo dokaz da maršić ne zna matematiku. englezi u zadnjih 90 utakmica imaju 13 neodlučenih ili 14% , a hrvatska liga u zadnjih 90 utakmica ima 20 neodlučenih ili 22%. i što ćemo sad????? da smo "maršići"ći" proglasili bi smo se boljima od engleza, talijana i nijemaca... ali jedan je OZREN MARŠIĆ. da ga nema trebalo bi ga izmisliti da nam govori kako smo mi NAJGORI na svijetu.

DU
Deleted user
14:50 19.04.2014.

Nasi klubovi u prvoj ligi osim Dinama vise manje su iste kvalitete svak svakoga moze pobijediti. Vecina klubova druge lige nisu nista slabija od klubova prve lige.Sve je to skupa tuga i zalost.

A4
alfa 4c
17:34 19.04.2014.

Najjace je splitsko poštenje!:-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije