Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dinamo s dvije špice?

Henriquez i Hodžić – novi plavi tandem

Zagreb - Dinamo
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/2
03.08.2015.
u 13:25

Dinamo je imao sjajne napadačke dvojce, a Angelo i Armin sad trpaju.

AH, nekako nam to zvuči kao uzdah na stadionu kad netko promaši zicer. No, dečki koji u Dinamu igraju na poziciji središnjeg napadača nose upravo te inicijale, AH – Angelo Henriquez i Armin Hodžić.

Otkako je počela nova natjecateljska sezona obojica su pokazala da se na njih mora ozbiljno računati. Uostalom, Henriquez bi i prošle sezone zacijelo bio prvi strijelac lige da prije kraja prvenstva nije otišao na pripreme reprezentacije Čilea za Copa Americu. Ovako je taj trofej prepustio Andreju Kramariću od kojeg je i naslijedio plavu maksimirsu devetku. Igrač koji zaigra u finalu Copa Americe, kojeg je bio kupio Manchester United, ali i koji najčešće zabija za Dinamo, s pravom ima status prvog napadača plavih.

Ne smije biti sebičnosti

Mnogo je manje poznat, iako je i on bio dio velikog kluba, Armin Hodžić, 20-godišnji napadač koji je došao iz sarajevskog Željezničara, ali je bio igrač Liverpoola. Potrudio se da ga javnost upozna kad je zaprešićkom Interu zabio tri gola, od kojih je prvi bio spektakularan, rijetko viđenim škaricama. Pa je sad i Zagrebu utrpao dva gola i postao prvi strijelac HNL-a.

Za tih pet golova trebalo mu je samo 200 minuta, koliko je od Mamića dobio ove sezone. Dakle, zabija svakih 40 minuta u prosjeku. Angelo je tek dvaput bio strijelac u 503 odigrane minute (protiv Fole i Moldea u Maksimiru), no to su posebno važni golovi.

Lijepo je treneru kad ima dvojicu takvih napadača, pa se nadamo da više neće Marka Pjacu stavljati na mjesto središnje špice jer je mnogo opasniji kad dolazi s krila.

Pojavila se i ideja, kakve dugo već nije bilo u Maksimiru, ali ni u većini europskih klubova, da spomenuti dvojac igra zajedno. Dinamo je nekad imao sjajne tandeme, parove napadača koji su zabijali golove kao na traci.

U dvije kombinacije, od pet najboljih napadačkih parova, bio je Boško Balaban.

– Teško je govoriti ovako sa strane, Zoran Mamić morao bi znati mogu li njih dvojica igrati zajedno jer radi s njima. Ne stvaraju se tandemi preko noći, ne stavite odjednom dvojicu da igraju zajedno i onda mislite da će trpati. Treba vidjeti koliko su njih dvojica kompatibilni. Na kraju, takve se stvari uigravaju – kazao je Boško Balaban koji je bio i središnja i krilna špica.

– Najviše sam volio igrati na mjestu središnjeg napadača, ali u paru s još jednim. No, igrao sam i kao krilni napadač, zato da bih ulazio u sredinu, zbog dobrog udarca... – prisjetio je Boško.

On je bio itekako kompatibilan s Tomom Šokotom i Ivicom Olićem u Dinamu.

– Iako smo Tomo i ja bili slični igrači, odlično smo se razumjeli, Ola je bio drukčiji, ali brzo smo se naviknuli jedan na drugoga i odlično surađivali. Znate, napadačke šablone uglavnom se znaju i nisu problem ako je igrač školovan, onda se i lakše uigrati. No, ipak za takav dvojac treba i međusobno povjerenje i uvažavanje, vi morate njemu pripremiti priliku, on vama, ne smije biti sebičnosti – kazao je Boško Balaban.

Drukčiji su tipovi

Koliko god malo klubova igra sa dva klasična napadača, Dinamov dvojac potiče maštu. Ne znači da će tako igrati već protiv Moldea, jer kako kaže Balaban, treba vremena da se to uigra.

– Druga je uloga napadača kad je sam nego kad je u paru, linije kretanja su potpuno drukčije – prisnažio je Balaban.

Hodžić i Henriquez nisu isti tipovi napadača, iako su na prvi pogled slični. Primjerice, kad je Henriquez sam naprijed i primi loptu, pokušava se okrenuti i krenuti prema golu, slično je radio i Pjaca. A Hodžić voli primiti, zagraditi se i odložiti loptu, što plavima daje nove mogućnosti za organizaciju napada, za priključak ostalih igrača. I zbog toga se i u Maksimiru pojavila ideja da se pokuša s njima dvojicom. To ne bi mijenjalo dosadašnje formacije u zadnjem i srednjem redu. Mamić je kombinirao s tri ili četiri igrača u zadnjoj liniji, tako bi mogao i sada, igrati 3-5-2 ili pak 4-4-2. Sad tek treba vidjeti hoće li ta ideja zaživjeti i hoće li je na terenu Mamić pokušati provesti, pa da vidimo taj AH tandem.

>> Junak Hodžić: Baš me krenulo, a mi smo spremni za Norvešku

Komentara 10

DU
Deleted user
14:19 03.08.2015.

Prvi ste i kad ste u krizi. Sad kad izađete iz krize neka drže gaće. Onda meljemo,a oni neka prizivaju sudce,jak vjetar ,loš teren. Neka se jedu iznutra........mada su pojeli skoro sve već......ha,ha,ha. Šampioni. Samo Dinamo Zagreb.

DU
Deleted user
15:28 03.08.2015.

Dinamu fali dobar trener

DH
dalibor.hren
15:39 03.08.2015.

S dvojicom napadača obavezno! Možda i sa trojicom: 4 - 3 - 3, ali mali Hodžić mora igrati pa makar igrali i sa samo jednim napadačem!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije