Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozadina derbija

Hajduk je kriv za neodigrani derbi, a čelnici HNS-a za kaos u nogometu!

28.08.2012., stadion Ljudski vrt, Maribor, Slovenija - Uzvratna utakmica doigravanja za ulazak u skupinu Lige prvaka, NK Maribor - GNK Dinamo. Slavlje delegacije HNS-a i Dinama nakon utakmice zapocelo je u autobusu sa sampanjcem. Zdravko Mamic, izvrsni pr
Foto: Pixsell
24.11.2014.
u 15:39

Davor Šuker bespogovorno sluša Zdravka Mamića i kao čelnik HNS-a ima najviše gafova od svih predsjednika

Koliko god će nakon ove bolesne priče o neodigranom derbiju prema propozicijama zasluženo ispaštati Hajduk, ništa manji gubitnik neće biti ni Hrvatski nogometni savez, odnosno osovina Šuker – Mamić, tandem čiji su "dupli pasovi" donijeli najviše razdora na relaciji sjever – jug.

Bespogovorno slušajući svoga pokrovitelja Mamića, Šuker već mjesecima srlja iz pogreške u pogrešku nanoseći imidžu brenda gotovo nepopravljivu štetu, a u svemu najviše trpi hrvatski nogomet.

Protuteža Štimcu

Na primjer, Šukerov predsjednički mandat pamtit će se po čak dva nezavršena derbija Dinamo – Hajduk: jedan je prekinut, a drugi nije ni odigran!

U Šukerovu obranu, ima li on uopće izbora: ako ga je Mamić još 2010. godine iščupao iz naftalina, postavio kao protutežu zahuktalome Štimcu i imenovao ga svojom "produljenom rukom na igralištu", Zlatna kopačka ima samo jednu misiju – provoditi gazdine ideje. A Mamićeva je dominantna vodilja, kao što pokazuje cijeli niz recentnih odluka Saveza, sustavno i kontinuirano cipelarenje Hajduka. I kad zasluži i kad ne zasluži, kad god se pruži prilika...

A prilika se upravo pružila, samo Hajdukovom krivnjom i, ne sumnjajte, HNS-ovi organi ni ovaj put neće imati milosti. Naime, već su se događali slučajevi da neka prvoligaška momčad odbije igrati utakmicu, poput Karlovca koji je odbio putovati na utakmicu s Rijekom, ali ovo je prvi put da navijači zabrane svojim igračima nastup. Nezabilježen skandal, kakav teatar apsurda! Klub im gubi sa 0:3, a oni slave uz bakljadu i "pismu"!?

Ta simbioza Torcide i Hajduka ovom je zgodom zaista prešla granicu dobroga ukusa pa, iako je ona samo iskaz bunta protiv Mamićeve samovolje i njegovih ulizica u Savezu, ovaj cirkus u Zagrebu u konačnici Hajduku neće donijeti ništa dobro.

Kap koja je prelila čašu i koja je dobrim dijelom utjecala na zbivanja pod maksimirskim jugom (ali i u Milanu) bila je posljednja HNS-ova kazna Hajduku, nova utakmica bez publike. Razgovarali smo s jednim nogometnim dužnosnikom bliskim vladajućoj garnituri Saveza. Nije stao u obranu neobranjivoga...

– Posljednja kazna Hajduku, treća utakmica bez gledatelja ipak je bila pretjerana. Ako su i zaslužili kaznu zbog navijačkih incidenata u Zadru, mogli smo biti mudriji i kazniti ih novčano, a ne igranjem bez publike, na što su posebno osjetljivi. Savez bi nekada mogao pokazati više senzibiliteta kada je u pitanju odnos s Hajdukom – kazao nam je naš sugovornik.

I baš u toj odluci, od pretprošloga tjedna, simbolika je cijele priče o odnosu Saveza i Hajduka: kazni, odrapi, što više, što jače, tamo gdje najviše boli. I onda se čude što ih časte: Nogomet ste sj...!

Odrapi, što jače, što više...

Mamić i njegova služinčad u HNS-u morali bi napokon shvatiti da protiv navijačkoga pokreta nemaju nikakve šanse. U dva najveća hrvatska grada postoji kritična masa koja želi promjene u Dinamu i Savezu i čiji će razmjeri samo još više bujati. Taj proces ne može se zaustaviti i vodstvo Saveza pod hitno mora nešto poduzeti.

Da ima političke mudrosti, kada bi ga hrvatski nogomet zanimao više od vlastitoga članstva u Izvršnom odboru UEFA-e i, naravno, kada bi to smio pokraj Mamića, Davor Šuker trebao je u nedjelju ujutro prvim avionom odletjeti u Split i početi gasiti požar. Brbić i društvo ne bi imali izbora, najprije jer svoj problem mogu riješiti samo kroz instituciju Saveza, ali i zbog toga što znaju da su uprskali i da su kazne za neodigrani derbi neizbježne te im je u interesu da budu što blaže. Što se dulje taj susret Šukera i Brbića bude prolongirao, potpuni slom Hrvatske lige i nogometa sve je bliži. Na dušu njegovoga pravoga vladara...

>>Na stranu što derbi nije odigran, zašto nikoga više ne zanima naš nogomet?

>>Mamić i HNS jučer su doživjeli svoj konačan slom!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije