Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hajdukov heroj

Gudelj: Zbog Reala sam odbio 11 milijuna DEM od Bordeauxa

ivan gudelj
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
05.05.2015.
u 14:00

Husinec: Godinu i pol bio sam u Realu, živio najljepši san...

Povijest kaže kako je prvi hrvatski nogometaš u Real Madridu bio Robert Prosinečki. Španjolci su ga 1991. kupili od Crvene zvezde u spektakularnom transferu za 16 milijuna tadašnjih maraka, a Žuti je u Madridu ostao tri godine i odigrao samo 74 utakmice. Mišići su prečesto pucali...

Međutim, koju godinu prije Prosinečkog, Real Madrid na radaru je imao još jednoga Hrvata, tadašnjega lidera Hajduka i jugoslavenske reprezentacije Ivana Gudelja. Priča za filmski scenarij, bez hepienda...

U idealnoj momčadi SP-a

– Real Madrid zainteresirao sam još 1982. godine, kada me francuski L'Equipe svrstao u idealnu momčad SP-a u Španjolskoj. Tada sam stekao reputaciju u Europi i s vremenom je interes klubova rastao – kaže Ivan Gudelj, čija je briljantna karijera zaustavljena zbog bolesti 1986. godine.

Najveći interes za Ivana pokazivali su Francuzi. Menadžer Ljubo Barin zastupao je Bordeaux, dok je iz drugoga plana vrebao Metz.

– Predsjednik Metza bio je toliko zaljubljen u mene da mi je, kada sam obolio, ponudio da će mi platiti liječenje, samo da dođem kod njih – kaže Gudelj.

Koliko ste blizu bili Real Madridu?

– Najprije, moram reći kako mi je Bordeaux nudio nešto nestvarno: milijun maraka po sezoni, od moje 25. do 28. godine, kada bih stekao pravo odlaska u inozemstvo. Ukupni transfer trebao je iznositi 11 milijuna maraka.

Naglasak je na - trebao...

– Da, ja sam taj novac odbio! Zato što sam čekao Real Madrid, za mene najveći klub na svijetu. Bivši Realov trener Miljan Miljanić bio je posrednik, bio sam kod njega u Beogradu i u njegovom stanu postigli dogovor. S Realom nisam razgovarao jer nisam ni smio. Do 28. godine ostao bih u Hajduku i onda bih prešao u Real Madrid – kaže Gudelj.

Koliki je novac bio u pitanju?

– Bio sam 25-godišnjak i nakon onih svota koje je nudio Bordeaux, počeli su se milijuni vrtjeti po glavi, a to nisam želio. Zato tada nisam ni razmišljao što nudi Real Madrid – zaključio je Ivan Gudelj, čiji se san o odlasku u najveći svjetski klub rasplinuo u 26. godini.

Zagrepčanin Eduard Husinec (21) i kolosalni Gudelj ni po kakvim kriterijima ne bi stali u istu rečenicu da im nesuđeni klub obojici nije bio – Real Madrid. Husinec je početkom 2011. godine, s nepunih 17, čak i bio otišao u Madrid i zadovoljio njegove visoke kriterije.

– Da, u Madridu sam proveo godinu i pol igrajući u mlađim kategorijama. Ponekad sam i trenirao s prvom momčadi kod Mourinha – kaže Husinec, koji se u Madridu najviše družio s Moratom, Nachom, Canalesom, Jeseom...

Milijuni u glavi

Zašto nije ostao u Real Madridu?

– Čuo sam sto priča o tome, i sve se svode na isto. Predsjednik Hrvatskog dragovoljca Perković navodno je podigao odštetu na milijun eura, što Real nije želio platiti, jer on za taj novac kupuje već gotove igrače – zaključio je Husinec, igrač koji se okušao i u Tottenhamu, a onda na prijateljskoj utakmici u Sigetu doživio tešku ozljedu koljena i pauzirao godinu i pol.

Danas igra u Lučkom.

>> Ivan Gudelj predstavio knjigu Hajdučka priča

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije