Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REVOLUCIJA U BUNDESLIGI

Golobradi 28-godišnjak novi je šef Kramariću, a i u Hrvatskoj sve više vjeruju mladim trenerima

Julian Nagelsmann
Foto: Uwe Anspach/DPA/Pixsell
1/5
13.02.2016.
u 14:22

– Klubovi su shvatili da je jeftinije ulagati u razvoj trenera nego ih dovoditi za velik novac. Zato sve više ulažu u njihovu selekciju i obrazovanje. I u Hrvatskoj se sve više vjeruje mladim trenerima, vide se pomaci – rekao je Dario Bašić.

Andrej Kramarić ima novog trenera u Hoffenheimu. Ali ne bilo kakvog – nego 28-godišnjaka! Nijemac Julian Nagelsmann tako je postao najmlađi prvoligaški trener u povijesti. Hrabra je to odluka čelnika Hoffenheima, pogotovo što Nagelsmann ima tešku zadaću spasiti klub od ispadanja iz Bundeslige.

Dugoročno rješenje

Zanimljivo, Nagelsmann još nije položio završni ispit za trenera, ali Savez mu je izdao licenciju iako će završni ispit polagati tek za mjesec dana.

– Naravno da je ovo veliki izazov, bit će teško, ali veselim se. Ne bojim se pritiska i priča da neću imati autoritet – poručio je samouvjereni Nagelsmann.

A ima i Hrvatska svoju verziju Juliana Nagelsmanna. To je mladi trener Dario Bašić, 30-godišnji hrvatski izbornik koji je reprezentaciju do 17 godina prošle godine doveo do četvrtfinala SP-a u Čileu. No, Bašić je s trenerskim poslom počeo već s 22 godine, a s 24 je prvi put postao glavni trener – u četvrtoligašu Naftaš Ivaniću.

A već s 26 preuzeo je prvu momčad tadašnjeg drugoligaša Lučkog.

– Naravno da, kad ste tako mlad trener, možete imati problema s autoritetom, no ja sam imao sreće da sam u momčadi Lučkog imao sve karakterne dečke kojima nisu smetale moje godine. Iako, ja smatram da se autoritet stječe znanjem, a ne godinama. Tako će biti i Nagelsmannu u Hoffenheimu – smatra Bašić.

Sreća za Nagelsmanna je da je on Hoffenheimov proizvod, klub ga je za trenera prve momčadi spremao posljednje tri sezone, jer u to vrijeme bio je pomoćnik. Čak je bilo i najavljeno da će od ljeta preuzeti prvu momčad, no odlaskom Huuba Stevensa morao je malo prije biti inauguriran.

– Zaista je hrabro staviti 28-godišnjaka na klupu bundesligaša, i to dečka koji nikad nije bio prvi trener, ali Hoffenheim je to napravio planski. Pripremali su ga 2,3 godine, ulagali u njegovo obrazovanje te smatraju da će s njime na klupi dobiti dugoročno dobro rješenje. Naravno, postoji šansa i da izgori, da ga loši rezultati brzo potroše, a to bi onda bilo loše od njega. Bojim se da bi mu trebalo pet godina da se oporavi od toga – smatra Bašić.

I Hrvatska napreduje

Kako god bilo, imenovanje Nagelsmanna pokazatelj je trenda da se sve više vjeruje mladim trenerima.

– Klubovi su shvatili da je jeftinije ulagati u razvoj trenera nego ih dovoditi za velik novac. Zato sve više ulažu u njihovu selekciju i obrazovanje. I u Hrvatskoj se sve više vjeruje mladim trenerima, vide se pomaci – zaključio je Bašić.

>>Najmlađi u povijesti Bundeslige: Kramarić doznao tko mu je novi trener

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije