Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠESTOSATNO SUĐENJE

Glavni Fifin svjedok protiv Joea Šimunića je slovenski neokomunist

Josip Šimunić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
10.05.2014.
u 18:20

- Važna je stvar što su suci shvatili da zbog tog povika nitko u Hrvatskoj dosad nije pravomoćno osuđen iako su mnogi završavali na sudu – objasnio je Jurčević.

– Mene politika nikada nije zanimala, uzvikom “Za dom” nisam nikoga diskriminirao, imam mnogo prijatelja Srba i mnogo prijatelja svih rasa. Pozdrav “Za dom” doživljavam kao patriotski i isključivo sam ga zbog toga izrekao. Ja sam samo čovjek koji voli domovinu i mislim da mi se nepravedno ovdje sudi – bile su završne riječi Josipa Šimunića na Sportskom arbitražnom sudu u Lausanni koje nam je prenio član njegove obrane, povjesničar i sveučilišni profesor Josip Jurčević.

Šestosatno suđenje

Jurčević je za Šimunićev odvjetnički tim radio povijesnu ekspertizu konotacija pozdrava “Za dom”.

– Dokazali smo CAS-ovim sucima da se taj uzvik koristio u hrvatskom društvu, politici, pa čak i glazbi, a važna je stvar što su suci shvatili da zbog tog povika nitko u Hrvatskoj dosad nije pravomoćno osuđen iako su mnogi završavali na sudu – objasnio je Jurčević.

Odvjetnik hrvatskog reprezentativca Davor Prtenjača pred CAS-om je pak osporio vjerodostojnost Fifina glavnog svjedoka, slovenskog sveučilišnog profesora Bože Repe.

– Prtenjača je pronašao da je Repe sudjelovao na neokomunističkim skupovima te podastro dokaze da je zbog radikalnih ideoloških pristupa nemjerodavan za ovaj slučaj. Prtenjača je otkrio i da je Repe lagao kada je tvrdio da je objavljivao radove o hrvatskoj povijesti, a usto i ne predaje hrvatsku povijest. Vidjelo se to i na suđenju jer nije znao brojne hrvatske povijesne činjenice – opisao je Jurčević.

Zanimljivo, Fifa je Repu za svjedoka uzela nakon što je Šimunićev odvjetnik dokazao da je prvi svjedok, američki povjesničar Barry Lituchy nevjerodostojan jer je u prošlosti podržavao Miloševićev režim i srpskog je podrijetla.

No, Fifa očito ni u drugom pokušaju nije pogodila...

Na suđenju u Lausanni koje je u četvrtak trajalo od 14 do 20 sati telefonom su svjedočili i bivši Šimunićev trener iz Herthe Lucien Favre te hrvatski izbornik Niko Kovač. Obojica su rekla da Joe baš nikada nije pokazivao nikakve fašističke i rasističke namjere te da su mu prijatelji bili svih rasa i nacionalnosti.

CAS nije imao prigovora

Nakon završetka suđenja Šimunić i njegov odvjetnički tim bili su jako zadovoljni i smatraju da će u ponedjeljak doći oslobađajuća presuda. Zanimljivo, na šestosatnom suđenju CAS nije imao nijednog prigovora ni pitanja na izlaganje Joea i njegova tima. Valjda je to dobar znak, nadamo se da će se Šimunićevo ime ipak naći na popisu Nike Kovača koji će putnike za SP objaviti u utorak.

>> Šimunić odustao od ministara, suđenje će biti završeno u četiri dana

Ključne riječi

Komentara 114

SE
sestrićna
19:28 10.05.2014.

još jedna dokaz da se protiv hrvatske i dalje vodi kontraobavještajni rat s ciljem diskreditacije države..nijee teško primjetiti da domaći srbi(u ovom slučaju fare i zoran stevanović iz rijeke)prebacuje lopticu slovenskom neokomunistu u fifi da osude hrvata i hrvatsku..stara jugo udbaška škola se nastavlja..

BA
Black Angels
19:18 10.05.2014.

Zasto bi netko za dom spremni..bio osudjen ...tko moze zabraniti sta cu misliti ili reci...da nece mozda kojekakvi milanovici ili pusici ili josipovici...za dom spremni...je nastao daleko prije ustasa....a i da je za vreme ustasa ....tko je ikad odgovarao za cetnicke pijesme...koga briga...samo napred simunicu narod je uz tebe...a ovi licemjeri..sto su protiv tebe oni su i protiv svih hrvata...ionako ce nestati sa scene sad je pitanje dana

DU
Deleted user
18:43 10.05.2014.

Mnogi sudovi u Hrvatskoj odbaciivali su prijave Za dom spremni kao neutemeljene.Taj pozdrav nastao je mnogo prije ustasa. Zlonamjerni taj hrvatski poklic povezuju sa fasistickim pozdravom. Hrvatski narod nije nikad fasisticki disao,to potvrduje podatak da Hrvatska nije nikad imala fasisticku stranku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije