Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gianni Infantino

Predsjednik Fife najavio pravu revoluciju! Želite li da SP izgleda ovako?

Gianni Infantino
Foto: Facebook
08.12.2016.
u 18:50

– Do mjesta predsjednika Fife dovela me ljubav prema nogometu, uvjerenost u to da mu mogu biti koristan, zatim želja da puno radim te mnogo uspjeha u dosadašnjim poslovima

Uoči ždrijeba Kupa konfederacija u Kazanju, predsjednik Fife Gianni Infantino (46) dao je ruskom novinaru Georgiju Kudinovu intervju za nogometni tjednik Sovjetski sport futbol.

– Do mjesta predsjednika Fife dovela me ljubav prema nogometu, uvjerenost u to da mu mogu biti koristan, zatim želja da puno radim te mnogo uspjeha u dosadašnjim poslovima – započeo je Infantino otkrivši kako je zavolio nogomet.

– Moji su roditelji Talijani koji su svojedobno stigli u Švicarsku gdje sam se ja i rodio. Otac je navijao za Inter, pa sam tako i ja postao poklonikom tog kluba. Općenito u životu jako mnogo dugujem roditeljima i njima pripadaju velike zasluge za to što sam sada tu gdje jesam.

Rusi su blistavi organizatori

Kao nogometni navijač stigao je i prvi put u Rusiju, pratio je tada reprezentaciju Italije.

– Bilo je to 1997. godine. Italija je igrala s Rusijom kvalifikacijske utakmice za SP u Francuskoj. Bilo je to jako egzotično putovanje. Ta je utakmica postala znamenita po tome što je za Italiju debitirao 19-godišnji Gianluigi Buffon (ušao u 31. minuti umjesto Pagliuce).

Na primjedbu novinara da međunarodna javnost najviše upozorava na problem sigurnosti navijača u Rusiji, kao i na problem da bi zbog viznog režima mnogi mogli odustati od puta, Infantino je otkrio sljedeće:

– Odgovorit ću primjerom iz nedavne prošlosti. Radio sam u Uefi kad je Moskva ugostila finale Lige prvaka 2007./2008. Igrale su dvije engleske momčadi (Man. United – Chelsea 1:1, nakon jedanaesteraca 6:5, op. a.), to jest predstavnici države koja s Rusijom ima vizni režim. I ovo ću vam reći: finale je bilo organizirano besprijekorno u svakom pogledu – u smislu sigurnosti i s točke gledanja na dolazak stranaca na finale. A nedavno je Rusija blistavo organizirala Zimske olimpijske igre. Zato ne sumnjam da neće biti problema ni s vizama za SP 2018. Rusi se odlično pripremaju za SP, a u tom smislu se konkretno radi na tome i da dolazak navijača na SP bude – bezvizan.

Infantino je u razgovoru otkrio i da je bio strastveni fan hokeja koji je posebno pratio za vrijeme školovanja u Fribourgu..

– Jako sam volio ruske hokejaše Slavu Bikova i Andreja Homutova. Oni su bili idoli Fribourga i cijele Švicarske. Ja sam u to vrijeme učio baš u Fribourgu i išao sam na utakmice. I tada bi nas nekoliko prijatelja iz škole znalo bježati s nastave i ići na utakmice. Dolazili bismo nakon prve trećine kako bismo uštedjeli na ulaznicama.

U Fifi se intenzivno radi na uvođenju sustava VAR ili “videogol” koji se sada testira po cijelom svijetu. Hoćemo li ga vidjeti već na Kupu konfederacija ili će se čekati do SP-a?

– Razmatramo to pitanje. Ne isključujem mogućnost da sustav bude oproban na Kupu konfederacija, a u perspektivi primjene na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Koje su prednosti videogola?

– Ispočetka sam i ja sam, priznajem, bio skeptičan prema toj inovaciji. No po tome kako u raznim državama svijeta prolaz testovi, sve više se uvjeravam u to da je to dobro.

Vi ozbiljno želite proširiti broj sudionika Svjetskog prvenstva na 48 momčadi?

– Bojim se da svi ne razumiju o čemu je tu zapravo riječ. Kad se to kaže bez objašnjenja, naravno da je prva reakcija “Infantino je sišao s uma!. Što će mu toliko momčadi na turniru i gdje naći toliko vremena i toliko gradova?” No ne žurite se: na donošenje konačne odluke utječu brojni faktori.

Koji?

– Objasnit ću. Prvo, pitanje promjene formata prvenstva svijeta tek je u stadiju razmatranja, a promjene nisu moguće prije SP-a 2026. godine. Drugo, danas se 32 sudionika SP-a odredi već u studenom, to jest cijelih osam mjeseci prije početka. Što to znači iz kuta gledanja interesa i prihoda? Da 32 države koje su izborile SP nastavljaju živjeti s interesom za Mundijal još osam mjeseci, a sve ostale u tih osam mjeseci kao da nestanu iz zone interesa. U državama čije reprezentacije nisu uspjele, navijači “spaljuju na lomači” igrače, treneri gube posao, a federacije zbrajaju gubitke od neodlaska na turnir.

Što možemo predložiti kao alternativu?

Evo što! Da šesnaest država ide na prvenstvo svijeta izravno već u studenom, a da još 32 reprezentacije međusobno igraju kvalifikacijske utakmice. Ali ne u studenom, već u tjednu uoči SP-a, to jest u ljeto. Evo otkud tih spomenutih 48 momčadi. U osnovnom turniru i dalje bi igrale dosadašnje 32 reprezentacije, ali bi ukupan broj sudionika bio 48. Dakle, 48 zemalja nastavilo bi se pripremati za Mundijal i živjeti s njim od studenoga do ljeta!

Ali što kad se suočite s napadima nogometnih velesila da ih dovodite u rizik jer zbog samo dvije dokvalifikacijske utakmice mogu izgubiti plasman u osnovni turnir protiv na papiru slabijeg suparnika?

Sve će biti uzbudljivije

– Prvo, to samo povećava draž svega. Drugo, i na to imam odgovor iz nedavne prošlosti. Sjećate li se tko je izbacio Italiju i Englesku već u skupini SP-a 2014.? Kostarika! S Engleskom je remizirala, a Italiju pobijedila (0:0, 1:0). Prema tome zašto bi kvalifikacijskih utakmica uoči turnira bili potpuno oslobođeni oni naizgled očiti favoriti koji ne mogu proći skupinu na samom turniru? I još nešto: čak i ako povećamo broj sudionika do 48 reprezentacija, to je još uvijek oko 23 posto od ukupnog broja članova Fife (211).

Ali da bi se nešto ozbiljno razmatralo, treba stvar otpočetka razumjeti, je li tako?

A što mislite o ideji ukidanja zimskog prijelaznog roka?

– To je također pitanje za raspravu. I to ne baš tako jednostavno. Mnogobrojni prelasci u špici sezone svaki put silno promijene raspodjelu snaga u nekim prvenstvima i zapravo razbiju sezonu na dva dijela, narušavaju njenu cjelovitost. Tako je s jedne strane. S druge, u Europi su se svi već davno privikli da su zimski transferi neodvojivi dio sezone, tako da bi njihovo micanje naišlo na nemali broj oponenata.

Na ljetnom SP-u klubova. Što kažete na to?

– Može se pretpostaviti da bi to izazvalo veliki interes u cijelom svijetu. Vidimo kako su popularne u Aziji ili Americi ljetne turneje europskih velikana, koliko se neslužbenih turnira i utakmica odigra tijekom ljeta, a mnogi od njih pune stadione! Tako da povod za razmišljanje postoji, no preuranjeno je donositi globalne zaključke. I općenito, dajte mi malo vremena. Pa ja sam tek nedavno došao na mjesto predsjednika Fife, nije se još napunila ni godina dana.

Komentara 3

PO
PowerPoint
19:30 08.12.2016.

Čovjek u tekstu objasni da će SP i dalje imati 32 momčadi, a ona ovi bolesnici novinari svejedno stave anketu "da li bi željeli 48 momčadi na SP".....novinari su stvarno rak rana društva...

VL
????
23:25 08.12.2016.

Pa neka promijene format tako da bude 8 grupa po 6 reprezentacija, 2 (ili 4) nek idu dalje i nema problema. Malo bi se rastegnulo prvenstvo što nije nužno loše. A kao kompenzaciju neka smanje Kup prvaka i Kup UEFA-e, ionako ima previše utakmica da me prošla volja za gledanjem još prije 10-15 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije