Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

Francuz crta kockice: 'Prve ideje dobio sam u zračnoj luci u razgovoru sa Šukerom'

Florent Dumont
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
16.04.2014.
u 09:00

U prošlosti je Florent Dumont bio teniski sudac, a sudio je mečeve Karloviću i Ljubičiću, donosi Max!

Prije nekog vremena u Zagrebu je gostovao Florant Dumont (52), Francuz koji je predvodio Nikeov projektni tim koji je dizajnirao novi dres hrvatske nogometne reprezentacije, piše Max!

Nikeov projekt menadžer objasnio nam je svoju ulogu u toj priči:

– Ja sam bio veza između Hrvatskog nogometnog saveza i našeg dizajnerskog tima. Bio sam kurir između dvije strane, a osluškivao sam i bilo hrvatskih navijača.Koje smjernice ste dobili od saveza, a kakve želje od navijača?

Željeli dres u kojem će reprezentacija izgledati moćnije

– U HNS-u su nam rekli da žele dres u kojem će reprezentacija izgledati moćnije pa smo se ovaj put odlučili i za jedan crveni dres, na tragu onoga iz 1990-ih. Osim toga, mi smo istraživali kako navijači gledaju na svoju reprezentaciju. S obzirom na to da je Hrvatska vrlo ponosna zemlja i da je nacionalni tim snažno praćen, za nas je bilo važno izbaciti dres koji će nešto govoriti navijačima. Zapravo, želimo da ga navijači, kada ga odjenu, doživljavaju kao nešto više od običnog dresa. Da ga nose s ponosom.

Prije svih, konzultirani su nogometaši.

– Pitali smo njih za njihove potrebe, a ideja vodilja nam je bila proizvesti dres koji će imati sustav hlađenja, ali i brzog sušenja jer će se igrati na vrlo visokim temperaturama.Zašto proizvođači sportske opreme stalno smišljaju nešto novo. Ako je neki dres dobar, zašto ga reprezentacija ne bi nosila na više velikih natjecanja uzastopce?

– Industrija sportske opreme u stalnoj je evoluciji, a svako novo veliko natjecanje za nas je nova prilika za nove ideje. U genima je naše kompanije stalno težiti napretku, i tehnološki i dizajnerski.

"To je uvijek izazov i zato proces i traje dvije godine"

Zar u dizajnerskom svijetu nije sve teže biti originalan?

– To je uvijek izazov i zato proces i traje dvije godine. Ne želim biti arogantan, no mi u Nikeu imamo odlične dizajnere koji uvijek dolaze s fantastičnim idejama.Tko će od proizvođača opreme imati najviše svojih reprezentacija u Brazilu?

– To ćemo biti mi, Nike. Mislim da ćemo imati deset od 32 reprezentacije, Brazil, Hrvatsku, Francusku, Nizozemsku, SAD, Portugal, Grčku...Kad je već spomenuo svoju domovinu, za koga će navijati ako dođe do međusobnog sraza.

Hoće li navijati za domovinu ili za svoj projekt?

– To je teško pitanje. Ako bi Hrvatska igrala tako dobro, ako bi to dodatno potaknulo moju nogometnu strast, i ako bi u tom slučaju Francuska izgubila, ne bih bio tužan. Uostalom, lako bih zamislio sliku svojih hrvatskih prijatelja kako partijaju.

“Tko ste vi da to znate?”

Rad na novom hrvatskom dresu započeo je još za vrijeme Europskog prvenstva 2012. godine.

– Vraćao sam se iz Poznanja i u zračnoj luci ugledao Davora Šukera koji tada još nije bio predsjednik HNS-a. Počeli smo razgovarati, potpisao mi se na dres, a kada sam mu rekao da znam da će biti novi predsjednik, ustuknuo je uzviknuvši: “Tko ste vi da to znate?”.

Tada sam mu rekao da sam Nikeov projekt menadžer pa su već tada pale prve ideje oko dresa za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Osam reprezentacija nosit će Adidasove majice i gaćice, a među njima branitelji naslova Španjolci te Nijemci i Argentinci. Osam reprezentacija imat će i Puma čiji će manekeni biti Talijani i Švicarci. Bit će to očito žestoka borba za što više prodanih majica s nacionalnim obilježjima.

– Ovo je vrlo kompetitivna industrija i mi vam nemamo godišnje konvencije poput kirurga ili novinara. To se u ovom poslu ne događa.

S obzirom na udjele na tržištu, ali i na 2,5 milijuna sljedbenika na Twitteru (Adidas ih ima višestruko manje) i veći broj Facebook prijatelja, Nike je očito lider na tržištu, što Florent dodatno potencira riječima:

– Nike je lider i po kvaliteti i po inovacijama, pri čemu nas ostali stalno pokušavaju dostići.

Nije mu hrvatski dres bio jedini projekt.

– Radim i s Turcima, Grcima, Slovencima i Poljacima, ali i s Manchester Cityjem, Galatasarayem i Šahtarom.Prije no što je postao ovo što jest sada, Florent se bavio nečim sasvim neočekivanim za nekoga tko ima magisterij iz međunarodnog biznisa i jezika.

– Tri godine bio sam međunarodni teniski sudac, no onda sam se odlučio približiti onome za što sam se obrazovao pa sam počeo raditi u tekstilnoj industriji.Sjeća se da je sudio i Hrvatima.

– Najviše sam sudio Ljubičiću i Karloviću, i to dok još nisu bili igrači iz prvih 100. Inače, najveći meč koji sam sudio bio je 1. kolo Roland Garrosa, meč koji je igrala tada ponajbolja tenisačica svijeta Justine Henin.

Što je teži posao? Biti projekt menadžer u Nikeu ili suditi ozbiljan teniski meč?

– Ovaj je posao u kojem bivate nagrađeni, ako ničim, a ono zadovoljstvom igrača novim dizajnom, sa zanimanjem navijača za novi produkt. Ako kao teniski sudac svoj posao dobro radiš, to je normalno, a ako zabrljaš, onda si u problemu.

>>Predstavljen novi dres Hrvatske! Kako vam se sviđa?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije