Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bayern - Atletico

Filip Tapalović: Moj je brat napravio od Neuera najboljega vratara svijeta

Manuel Neuer
Foto: Bernd Thissen/dpa/DPA/PIXSELL
1/5
03.05.2016.
u 15:17

– Znaju se otkad je Manuel imao 16-17 godina. Toni je bio stariji vratar u Schalkeu i Manuel je uz njega učio trikove zanata. Poslije je Toni bio pričuva tada mladome Neueru kod trenera Slomke. Stalno su bili skupa, postali su prijatelji, očito Toni ima velik utjecaj na Manuela – naglašava Filip Tapalović.

Sjećate li se Filipa Tapalovića (39), nekadašnjeg hrvatskog reprezentativca i sasvim solidnog bundesligaškog vezista Schalkea, Münchena 1860 i Bochuma?

Filip danas radi kao trener kadeta u svojim zehcigerima, u kojima je svojedobno bio suigrač Davora Šukera. Zanimljivo, Tapalović je karijeru završio u Rijeci prije osam godina, u neka ne baš sjajna vremena kluba s Kantride.

I dok se Filip Tapalović probija u manjem münchenskom klubu, njegov stariji brat Toni važan je dio Guardiolina stožera. Koji vam je draži klub?, pitamo Filipa.

Najdraži mi je Schalke

– Oba su mi draga, ali najdraži mi je ipak Schalke u kojemu sam i počeo igrati. U Gelsenkirchenu sam i rođen – kazao je Filip.

Za razliku od samozatajnoga brata Tonija, koji ne voli novinski publicitet, Filip je susretljiv, srdačan i otvoren.

– Brata viđam dva puta tjedno, popijemo kavu, porazgovaramo. Zgusnut mu je raspored, Bayern je na vrhuncu sezone.

Koja je tajna uspjeha Manuela Neuera i vašega brata?

– Znaju se otkad je Manuel imao 16-17 godina. Toni je bio stariji vratar u Schalkeu i Manuel je uz njega učio trikove zanata. Poslije je Toni bio pričuva tada mladome Neueru kod trenera Slomke. Stalno su bili skupa, postali su prijatelji, očito Toni ima velik utjecaj na Manuela. Uz Tonija je tri puta zaredom proglašen najboljim vratarom svijeta – naglašava Filip Tapalović.

Je li Manuel od Tonija naučio igrati nogomet?

– Za to najveće zasluge ima jedan stariji trener vratara u Schalkeu, Lothar Matuschak, od kojega su obojica učili. Po toj vještini bila je poznata Schalkeova vratarska škola.

Divim se obrani Atletica

Pratite li Guardioline treninge?

– Bio sam mnogo puta, pomogao je tu i brat omogućivši mi pristup. Volim Guardiolin stil, napadački kroz posjed lopte premda mu neki znaju zamjeriti i da je dosadan. Ali, znate kako kažu; više putova vodi do uspjeha. Jednako koliko se divim Guardioli, toliko mi se sviđa s koliko požrtvovnosti momčad Atletica igra obranu. Bit će ovo jako težak ispit za Bayern – dodaje Tapalović.

Je li Nijemcima Guardiola omiljeni Bayernov trener?

– Nijemci rade velik pritisak na Pepa. Ovdašnji novinari pišu da, ako i u trećoj sezoni ostane bez naslova u Ligi prvaka, kao da nije ništa napravio. Za njih tri naslova prvaka zaredom u Bundesligi ne bi bila dovoljna.

Ide li vaš brat Toni s Guardiolom u Manchester City?

– Ne, Toni ima vrijedeći ugovor s Bayernom. Guardiola će povesti samo suradnike s kojima je i došao u Bayern – zaključio je Filip Tapalović.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije