Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDALI

Fifa na konopcima: Dižu se Uefa, FBI...

Blatter
Foto: Press Association/PIXSELL
1/2
20.11.2014.
u 09:15

– Upravo, odlazi! – sve glasnije se čuju dobacivanja iz saveza sa Starog kontinenta, čiji članovi šefa Seppa Blattera (78) optužuju za korupciju

Borba za vlast, moć i novac, podmetanja, optužbe o korupciji, istrage, prijetnje bojkotima i traženje ostavki vodećih persona danas je oblik komunikacije nogometnih otaca, čelnika Fife i Uefe.

– Upravo, odlazi! – sve glasnije čuju se dobacivanja iz saveza sa Starog kontinenta, čiji članovi šefa Seppa Blattera (78) optužuju za korupciju. Jaz između "obitelji" koja funkcionira zajedno, ali se ne podnosi, toliko se proširio da bi u njega moglo upasti i održavanje SP-a u Rusiji.

– Fifa, vi ste totalitaristi, a dodjeljivanje domaćinstva SP-a Kataru najluđa je odluka u povijesti! – grmi već danima David Bernstein, bivši predsjednik engleskog saveza (FA) i dodaje:

– Bez Njemačke, Engleske, Španjolske, Italije, Francuske i Nizozemske ne možete održati ozbiljan SP! Ako se ne uvedu reforme u Fifi, pozivam na kolektivni bojkot SP-a u Rusiji!

U Uefi su 54 reprezentacije

Fifa jest krovna svjetska nogometna organizacija, ali ako joj se europski temelji tresu, opasno joj prijeti urušavanje. Sporno je dodjeljivanje domaćinstava SP-a Rusiji (2018.) i Kataru (2022.), a spominje se mito čelnicima Fife od 3,8 milijuna eura kako bi progurali "katarsko pitanje". U slučaju da je tako, posve je legitimno negodovanje europskih "radikala". Najviše ih ljuti što je Fifa u vlastitoj internoj istrazi zaključila kako "sami nisu krivi" pozivajući se na dokument Michaela Garcije, nekadašnjeg odvjetnika države New York i bivšeg direktora FBI-ja. Ispisao je 200 tisuća, a u javnost su izašle 42 stranice.

– Izvještaj je nepotpun, a sumnje o malverzacijama su time i veće – kaže šef njemačkog nogometnog saveza Reinhard Raubal te najavljuje kako će pozvati 54 članice Uefe da okrenu leđa Fifi. Sepp Blatter se brani:

– Da imamo nešto skrivati, ne bismo slučaj dali državnom tužitelju! Objavom bismo prekršili svoje i državne zakone.

SP gleda svaki treći

SP gleda svaki treći čovjek na planetu, u Brazilu je Fifa zaradila 3,1 milijardu eura, a u Rusiji bi trebala doseći četiri. Nijemci i Talijani su za TV prava u Brazilu platili 204 milijuna, Francuzi 153, sponzor Adidas daje 150, Coca-Cola 94, Visa 84... Da im leđa okrenu Europljani te, recimo, Brazil, SP bi bio otkazan. No, to se neće dogoditi. Brazil je primio pet milijuna eura kako bi igrao prijateljske utakmice u Dohi, a francuska ekonomija ima sjajne veze s Katarom. Uostalom, i Michel Platini glasovao je za Katar.

Vrtoglavi su interesi u igri, pa je teško očekivati i konačne dramatičnije potrese u "obitelji". No, FBI nije digao ruke, oni nastavljaju istragu. Treba znati da je Katar u glasovanju dobio domaćinstvo nadvisivši SAD (14-8). Usporedbe radi, Katar ima 2,2 milijuna stanovnika, a SAD – 319. Priča još nije završila, Seppu Blatteru danas nije lako...

>>Fifa presudila: Katar je na pošten način dobio domaćinstvo SP-a

>>Šef Bundeslige: Uefa bi mogla napustiti Fifu!

Komentara 11

Avatar Ron Burgundy
Ron Burgundy
12:46 20.11.2014.

Razina korupcije je tolika da je teško za povjerovati. Oni su dali Garciji da provede istragu, a onda objavili uljepšani sažetak njegovog izvještaja koji toliko odudara od onog što u njemu piše da se prvi javno pobunio - upravo Garcia. Još samo nedostaje da Blatter izjavi "nema nikih problema". Veselim se bojkotu SP-a od strane velikih reprezentacija i podržavam nastojanja Engleske, Njemačke i SAD-a da sruše tiraniju Blattera i rasture FIFA-u, koja je karcinom svjetskog nogometa.

DO
dodotatino
10:59 20.11.2014.

"Borba za vlast, moć i novac". Tako počinje članak. Zašto kod nas isto to ne napišu kada se nešto zbiva oko HNS-a i Dinama ili kod nas to nije slučaj?

GV
golub Vaso
16:21 20.11.2014.

UEFA je prava moralna vertikala hahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije