Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMINANTNA STRATEGIJA

Evo zašto Ronaldo puca penale bolje od Messija

Lionel Messi
Foto: Reuters/PIXSELL
28.02.2015.
u 15:00

Messiju svi promašeni udarci s "crne točke" mogu oprostiti ukoliko nastavi biti apsolutno genijalan u svim ostalim segmentima igre, ali da postoji problem - postoji!

Utakmica Barcelone i Cityja možda je očekivano otišla u korist gostiju. Tehnički savršeno potkovani igrači Barcelone u prvom poluvremenu izdominirali su City te je rezultat već nakon nepunih pola sata igre bio 0:2. Inspirirani Suarez konačno je pokazao najvažniju stvar zbog koje je doveden u Barcelonu - zabijanje golova. Nevjerojatno je koliko malo prostora je potrebno Urugvajcu, a za razliku od ostalih igrača Barcelone ne libi se pucati i iz pozicija koje nisu malonogometne. Dodajmo tome još i nevjerojatan osjećaj za prostor i poziciju ostalih igrača i dobivamo pojačanje koje je Barceloni najviše nedostajalo u proteklim godinama.

S početkom drugog poluvremena City se budi i poglavito već standardnim opuštanjem Barcelone, ali i odličnim Aguerom uspijeva se na kratko vratiti u utakmicu. Nade Cityja ruše se u 74. minuti kada Clichy dosta nepotrebno dobiva drugi žuti karton. Točku 'na i' propušta staviti Messi u 93. minuti promašenim udarcem sa sada već njemu crne, a ne bijele točke.

Naime uz svu genijalnost koju Messi ima, teško je ne primijetiti da mu udarci sa bijele točke nisu najdraži oblik sučeljavanja sa vratarom. Prije svega statistika je ta koja mu ne ide u prilog...

Messi je promašio tri penala u Ligi prvaka (isto kao i C.Ronaldo, Figo i Ševčenko), a samo su Henry (5) i V. Nistelrooy (4) promašili više. Ukupno, Messi je promašio pet od zadnjih deset penala (Argentina i Barcelona).

Messi je promašio 13 od 59 penala za Barcelonu, Ronaldo s druge strane 5 od 59 za Real, drugim riječima, Messijeva iskoristivost penala je 77.9 posto, a Ronaldova 91.5 posto.

S druge strane, način izvođenja jedanaesteraca odnosno sigurnost prilikom svakog udarca također je nešto čega se treba dotaknuti. Jasno je da je jednako vrijedan gol kojega izvođač zakuca svom silinom po sredini vrata onome kojega bi lagano plasirao (nekada Prosinečki ili Hierro) u pravu stranu bacivši golmana u krivu. Ali, način izvođenja jedanaesteraca zasigurno je direktno vezan uz statistiku promašaja.

Od malih nogu nogometaši se uče da prilikom izvođenja jedanaesteraca odaberu stranu i zakucaju loptu u donji kut. Razlog je što je golmanima najteže braniti niske lopte jer se moraju spustiti i jer je ciljanje rašlji znatno teže i riskantnije. Napredni izvođači pokušat će pročitati golmana te uputiti loptu u suprotni kut. Dakle, u osnovi možemo reći da postoje dvije vrste izvođača - oni koji će odabrati kut i zakucati loptu u njega i oni koji će pokušati prevariti vratara i poslati ga u krivu stranu.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Konkretno C.Ronaldo spada u prvu kategoriju i u pravilu jedanaesterce izvodi vrlo snažno u donji lijevi ili desni kut vratiju. Vrlo precizno i odlučno. S druge strane Messi nema neku izraženu tehniku i samim time njegovi udarci završavaju dosta nekonzistentno po cijelom okviru vrata.

Moglo bi se argumentirati da je na taj način njegove udarce teže pročitati, ali statistika pokazuje da je Ronaldov princip znatno uspješniji. Uz sve to rečeno, Luis Enrique je nakon utakmice ponovo naglasio da ima puno povjerenje u Messija te da će i dalje ostati prvi izvođač udaraca s bijele točke za Barcelonu.

Upitno je koliko bi bilo pametno mijenjati izvođača jedanaesteraca (iako ima odličnih kandidata u Suarezu i Neymaru) s obzirom da se na taj način riskira sreća njihovog najvažnijeg igrača.

Stoga sam mišljenja da se Messiju svi promašeni udarci s "crne točke" mogu oprostiti ukoliko nastavi biti apsolutno genijalan u svim ostalim segmentima igre, ali da postoji problem - postoji!

>> Messi se u karijeri napromašivao jedanaesteraca, pogledajte ih sve!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije