Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKO SVIH GRANICA

Engleski klubovi su toliko bogati da jedan Burnley za plaće izdvaja 30 milijuna eura!

Chelsea
Reuters/PIXSELL
26.04.2015.
u 14:02

"Najsiromašniji" Burnley posljednji je na ljestvici 20 najjačih klubova i za plaće izdvaja 30 milijuna eura godišnje! Leicester City izdvaja 50 milijuna eura, Hull City 60 milijuna eura, jedan Queens Park Rangers čak 105 milijuna!

Engleska nogometna liga najbogatija je na svijetu, ali i najrastrošnija. Upravo zato je 'obećana zemlja' mnogim nogometašima i situacija im odgovara, dok je s navijačima druga priča. Ulaznice su sve skuplje, kao i rekviziti i dresovi, a klubovi nikad odsječeniji pa čak zabranjuju proslavu pogodaka na preglasan način i uz ustajanje sa sjedalice.

Zato se neki nadaju i predviđaju u svojim analizama da "balon mora puknuti kao što je puknuo u Italiji". No dok bal onda je bal, i bit će barem do 2019. godine jer samo se od TV prava podijelilo premierligašima pet milijardi funti! To dovoljno govori o svemu, koliko se vrti novca, koliko je tempo žestok i zahtjevan. A ove godine su engleski klubovi imali najgoru sezonu od 1993. godine! Svi su im klubovi u europskim natjecanjima ispali prije četvrtfinala.

Dokaz je to da se preko noći ništa ne može stvoriti, ali milijarderima na čelu klubova to ne znači previše. Nisu svi strpljivi kao Domagoj Abramovič. Zato i traže sve više, traže titule, traže što više utakmica, što više egzotičnih turneja za vrijeme priprema. A dobivaju sve više ozljeda svojih pulena jer ni najbolje pripremljeno tijelo teško podnosi napore koje je nametnula želja za povećanjem kapitala.

No nogometašima dok dođe do ozljede nije toliko strašno, ako su u Engleskoj. Naime, "najsiromašniji" Burnley posljednji je na ljestvici 20 najjačih klubova i za plaće izdvaja 30 milijuna eura godišnje! Leicester City izdvaja 50 milijuna eura, Hull City 60 milijuna eura, jedan Queens Park Rangers čak 105 milijuna!

Osim njih, još sedam klubova ima za plaće u godišnjem proračunu namijenjeno više od stotinu milijuna eura.

>> Je li na vrhu Chelsea, Manchester City ili Manchester United pročitajte na Goal.com

>> Engleski premierligaši zaradili samo 190 milijuna funti - prije oporezivanja!

>> Englezima se ovakva katastrofa nije dogodila 22 godine, Bilić ispao iz Europske lige!

Komentara 3

Avatar Vrijeme
Vrijeme
15:14 26.04.2015.

Kvalitetna liga i uzivanje ju je gledati. Svaka utakmica derbi i svaka neizvjesna. Taj mali Burnly je pobjedio Man City i odigrao nerjeseno sa Chelsea. Chelsea je zadnjih 8 utakmica odigrao sve sa 1:0 ili 2:1, a protivnici su im bili sve "mali" klubovi osim Man Uniteda. Nista nije sigurno do zadnje sekunde.

MA
MagnusJohnson
15:26 26.04.2015.

Mediji vole pisati kako je španjolska liga najbolja jer im se stalno recikliraju tri, četiri kluba u europskim natjecanjima, nema veze što doslovno pola španjolske lige živi u bankrotu. To se događa jer tri najbolja kluba međusobno podijele 98 posto financijske dobiti lige, tv prava. U Engleskoj je to puno pravednije raspodijeljeno, najslabiji klub dobije minimalno 20 milijuna funti godišnje od tv prava, te još toliko od prodaje marketinških prava na ligu, prema tome uopće nije čudno što jedan Burnley puno troši.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije