Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUNAK FAVELE

Eduardo je u domovini idol najsiromašnijih koji nose hrvatske dresove i igraju pod imenom Vila Croatia

Eduardo
Foto: Max
19.04.2015.
u 12:00

Eduardo, kojega je dirnula poruka siromašnih dječaka, iznenadio je svoje najmlađe navijače pojavivši se na malome terenu u faveli Vila Kennedy, u kojoj je i sam napravio prve nogometne korake, piše tjednik Max!.

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac, jedan od najpopularnijih i najomiljenijih vatrenih, legendarni Eduardo da Silva (32), protekloga tjedna postao je i heroj favele Rio de Janeira. Dudu je ostvario san simpatičnoj ekipi brazilskih klinaca zaljubljenih u Eduardovo nogometno majstorstvo. Klinci iz Rija, koji nogomet na gradskim terenima igraju u dresovima s crveno-bijelim kvadratićima i pod imenom Vila Croacia, napokon su upoznali Brazilca s hrvatskom putovnicom, idola Flamengovih navijača, piše tjednik Max!.

Dječaci iz siromašnog kvarta Rio de Janeira stisnuli su ruku mladiću koji je i sam izašao iz favele da bi zablistao na europskim travnjacima. Bio je to emotivan susret, koji će zauvijek ostati u srcu proslavljenoga asa i onih koji sanjaju da im se ostvari isto što i njemu.

Uglavnom, napadač Flamenga Eduardo da Silva pročitao je na jednome blogu kako su dječaci iz projekta Vila Croacia sanjali o tome da ga upoznaju. Posrijedi je humanitarni projekt u kojemu sudjeluje 150 mladih sportaša, od 9 do 18 godina, a momčadi najmlađih nogometaša iz favela biraju imena najvećih svjetskih reprezentacija. Dječacima koji se natječu u amaterskim ligama još uvijek nedostaje čvršća infrastruktura, ali primarni cilj toga projekta je odmaknuti ih od kriminala i “cijepiti” ih nogometom...

Eduardo, kojega je dirnula poruka siromašnih dječaka, iznenadio je svoje najmlađe navijače pojavivši se na malome terenu u faveli Vila Kennedy, u kojoj je i sam napravio prve nogometne korake. Duduov prvi klub u Brazilu, iz kojega je kao 15-godišnjak došao u Dinamo, zvao se Nova Kennedy. A sada će Eduardo biti kum momčadi koja nosi ime njegove druge domovine, Hrvatske. Obećao je da će ih pratiti i pomagati im...

– I ja sam kao dječak imao idole. Jako sam sretan što mogu sudjelovati u ovom okupljanju. Kad ste me pozvali, nisam se premišljao nijednog trenutka. Bio sam dirnut kad sam čuo da nose ime Hrvatske. Želim im pomoći da rastu sretni, a možda će neki od njih postati profesionalni nogometaši – kazao je uzbuđeni Eduardo da Silva, koji se nije mogao načuditi da su mali Brazilci odabrali Hrvatsku umjesto Španjolske ili Italije.

Nisam mogao ni u 3. ligu

Trener Vila Croacije, Diogo da Costa, susprezao je suze, ali je bilo vidljivo da je uzbuđen. Taj čovjek najzaslužniji je što Vila Croacia postoji.

– Naš je san ostvaren. Nevjerojatno je da klinci imaju pokraj sebe idola navijača hrvatske reprezentacije, a danas idola navijača Flamenga – kazao je raznježeni Da Costa.

Zanimljivo, Eduardo je kao dječak, igrajući na ovim istim prašnjavim terenima, bio pobjednik Kupa favela. Bio je to njegov prvi trofej...

– Ovdje sam kao kod kuće. Sve mi je blizu mjesta gdje sam rođen i odgojen. Ovaj projekt pokazuje klincima da je sve moguće. Moraju imati strpljenja i koncentrirati se na ono što žele. Sport je ključan za formiranje čovjeka – nastavio je Eduardo.

Trener Diogo dodao je kako je Eduardo primjer i ohrabrenje svim klincima da ne odustanu od snova.

– Danas igram u Flamengu. Iz današnje perspektive, moj put čini mi se laganim, ali on nikada nije bio takav. Nekada se u Riju bilo teško probiti i u trećeligaške klubove. Kada sam nastupio na Kupu favela, skauti su me uočili i sa 15 godina odveli u Europu. Toliko godina danas imaju mnogi od ovih klinaca. Jednom će im se ukazati prilika kao meni. Trebat će im sreće i strpljenja. A ovo neka bude početak velikoga prijateljstva! – zaključio je Eduardo.

Inače, Dudu je uvijek s ponosom isticao privrženost rodnoj faveli. Kao igrač Arsenala u studenome 2009. godine, nakon što je postigao pogodak protiv Wolverhamptona, podigao je dres i pokazao svijetu poruku kojom poziva na mir: ‘Mir u Vili Kennedy – RJ’, bio je natpis na majici kojim je Eduardo apelirao za smirivanje nereda u svojoj četvrti. Tih je dana Vila Kennedy bila poprište sukoba lokalnih kriminalnih skupina.

Inače, četvrt je zamišljena kao jeftino stambeno naselje koje je podignuto zaslugom Kennedyjeve administracije tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća. Prvotno je ime naselja bilo Vila Progresso, no nakon smrti Johna Kennedyja, preimenovano je u Vila Kennedy.

Nakon oproštaja od reprezentacije, Eduardu da Silvi sjajno je krenulo u brazilskom Flamengu. U 18 nastupa postigao je osam pogodaka i značajno pridonio rezultatima megapopularnoga kluba iz Rio de Janeira. Crveno-crni okončali su prvenstvo na solidnome desetom mjestu...

Uz Dudua je u Brazilu cijela obitelj, supruga Andrea i djeca Matheus i Lorena, no prema informacijama iz Rija, Da Silve već polako razmišljaju o novoj selidbi. Naime, Flamengo je u financijskim problemima i igračima kasne plaće po nekoliko mjeseci pa bi Eduardo lako mogao promijeniti sredinu na kraju ove godine kada mu istekne ugovor u Brazilu.

Kao jedna od mogućnosti spominje se angažman u Kataru ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje bi centarfor Eduardova renomea lako mogao dobiti lukrativni ugovor.

Najproduktivniji u Dinamu

Kad se podvuče crta pod njegovu briljantnu karijeru, Eduardo da Silva najproduktivniji je bio u Dinamu. U pet maksimirskih sezona odigrao je 111 utakmica za plave i postigao čak 74 pogotka. Na žalost, kada je bio na vrhuncu, doživio je stravičan prijelom noge u Birminghamu i izgubio godinu dana karijere. Jedinu utjehu u Arsenalu bila su mu primanja: nagađa se da je u tri godine na Emiratesu zaradio oko sedam milijuna eura. A tek nešto manje inkasirao je u četiri godine provedene u Šahtaru kamo je prešao na nagovor prijatelja iz reprezentacije Darija Srne...

>> Ekskluzivno iz Brazila: Kako je Dudu postao junak favele

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije