Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolnica na kraju sezone

Dr. Nemec: Nogometni biznis je brutalan, igrači se ozljeđuju jer nemaju odmora

Andres Iniesta
Foto: Reuters/Benoit Tessier
21.04.2015.
u 10:13

Prošle sezone Real je odigrao 60 utakmica, a Atletico 61!

Kraj je nogometne sezone, svaka utakmica super je važna u borbi za naslov ili opstanak, a igračkih ozljeda više je nego u bilo kojem drugom dijelu sezonu. Najbolja jedanaestorka trenutačno ozlijeđenih igrača bez problema bi bila glavni favorit za osvajanje Lige prvaka. Robben, Ribery, Reus, Costa, Iniesta, Thiago Silva, Pogba samo su neki od superzvijezda koji su trenutačno ozlijeđeni. Nažalost, među tim zvijezdama je i ime našeg Luke Modrića.

Sve više utakmica

Zbog čega ima toliko ozljeda među nogometnim velikanima unatoč tome što imaju najbolje liječničke timove i kondicijske trenere?

- Ritam u suvremenom nogometu je previše surov, ubitačan. Koliko god medicina i fizička priprema išle naprijed, limiti ljudskog tijela uvijek postoje. A veliki klubovi nažalost to ne poštuju, već raubaju igrače do zadnje granice – kaže liječnik hrvatske reprezentacije dr. Boris Nemec i dodaje:

– I ferrari crkne ako ga svakodnevno ganjaš do krajnjih granica. Tako je i sa sportašima. Nogomet je postao veliki biznis u kojemu je cilj što više zaraditi, što više utakmica odigrati, a treneri u svemu tome ne shvaćaju da je ponekad potrebno i odmoriti igrače.

Ritam suvremenog nogometa je ubitačan. Primjerice, prošlogodišnji europski prvak Real Madrid odigrao je 60 utakmica u sezoni, a finalist Atletico čak 61. Usporedbe radi, prvak Europe iz 1995. godine Ajax te je sezone odigrao 49 utakmica.

- Uz taj ritam subota-srijeda veliki su problem i brojna putovanja. Tijelo se umori i na putovanju od dva sata, pa ako to pomnožite s 30 gostovanja po sezoni, sve vam je jasno – kaže Nemec.

Istraživanja su pokazala da je najviše ozljeda u engleskim klubovima. Razlog je vrlo jasan - oni odigraju najviše utakmica. Uz utakmice prvenstva i europskih natjecanja, Englezi su i jedina liga u Europi koja nema zimske pauze. Ali kome treba pauza kada su zarade od utakmica astronomske? Nažalost, u suvremenom nogometu igrači su ipak samo brojke koje donose zaradu.

Robert Jarni nekada je i sam igrao u sadašnjem klubu Luke Modrića Real Madridu, pa zna kako je to igrati u velikanu u kojem i na treningu moraš davati sto posto, jer inače nećeš dobiti ni priliku da se dokažeš na utakmici.

- U Realu je uvijek 18-20 vrhunskih igrača, pa je svaki trening borba. U tako jakom klubu koji igra na tri fronte visok je intenzitet, igrači se previše troše. Nije lako igrati 50-60 utakmica u sezoni – kaže Jarni i dodaje:

– Možda su Luku ipak prerano stavili u puno opterećenje. Iako, Real ima vrhunsku liječničku službu koja zna što radi. Sjećam se da su u moje vrijeme imali dva liječnika, te po pet fizioterapeuta i kiropraktičara. Ali nažalost često se u takvim klubovima događa da igraš jer to trener traži, iako nisu sto posto zaliječen.

Bayern na mukama

Sigurno je da će Luka jako nedostajati Realu na kraju sezone. I to već sutra kada dočekuje Atletico u četvrtfinalu LP-a. Bez Modrića, a vjerojatno i Balea, prvak Europe vrlo bi se lako mogao oprostiti od natjecanja...

A blizu ispadanja je Bayern, koji večeras mora nadoknaditi 1:3 iz prve utakmice protiv Porta. I to bez ozlijeđenih Riberyja, Robbena, Schweinsteigera, Alabe...

Dok Bayern i Real muku muče s ozljedama, treneru Barcelone Enriqueu na listi ozlijeđenih je samo Iniesta. I zato bi današnja utakmica protiv PSG-a na Camp Nou trebala biti samo odrađivanje posla. Teško da Parižani mogu nadoknaditi 1:3 protiv Messija, Suareza, Rakitića i društva...

>> 'Pobjeda Bayerna 2:0 ne bi bila nikakvo svjetsko čudo'

>> Komplimenti Modriću stigli i iz Barcelone! Suarez i Enrique govorili o Luki

>> Marca tvrdi: Modrićeva ozljeda nije tako ozbiljna, mogao bi se vratiti mnogo brže!

Komentara 8

Avatar Croatan
Croatan
12:48 21.04.2015.

Danas vam se igra liga prvaka dragi večernji, pa bi mogli napraviti jedan kvalitetan članak o tome.

SA
SI aka SI
14:15 21.04.2015.

zato je protiv Norveške (utakmica koju smo dobili 5:1 unatoč kritikama) odigrao svih 90 minuta? A tu nije plaćen silne milijune...jednostavno je- Luka je odličan igrač kojeg svaki trener treba (usprkos tome što nema silne asistencije i golove) i koristi. Više nije klinac i sve češće je ozlijeđen. Neka on nama bude fit za EP 2016, a do tada što više dobrih utakmica

Avatar germanikus
germanikus
16:09 21.04.2015.

EUJamez...odličan komentar i posve u skladu sa inteligencijom jednog Janeza!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije