Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suci opet glavna vijest

Dosta nam je ove sramote! Sucima je najbitnije ne oštetiti Dinamo

03.12.2016., stadion Maksimir, Zagreb - MAXtv 1. HNL, 18. kolo, GNK Dinamo - HNK Rijeka. Junior Fernandes. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/8
05.12.2016.
u 13:59

Zašto nam derbije gotovo uvijek moraju pokvariti suci, zašto su oni glavni akteri, a ne nogometaši, dobra igra?

Dan nakon velikog derbija Dinama i Rijeke (1:1) najviše se, opet, govorilo o sucu. Osječanin Ante Vučemilović Šimunović bez sumnje je bio najlošiji sudionik, potpuno nedostojan derbija!

U prvom poluvremenu zakinuo je Dinamo za jedanaesterac poslije Bradarićeva igranja rukom u 16-ercu, a u drugom je taj previd odlučio vratiti pa je počeo bez ikakve mjere, besramno pomagati plavima. Ne samo što je dvojbeno dosudio crveni karton Gorgonu, već je propustio dosuditi nekoliko preočiglednih prekršaja za Rijeku.

A dinamovca Soudanija čuvao je kao kap vode na dlanu, dosuđivao je prekršaje već kad bi se igrači Rijeke i približili Alžircu.

U tom drugom poluvremenu riječki nogometaši protiv suca Vučemilovića imali su šanse kao glineni golub protiv olimpijskih pobjednika Glasnovića i Cernogorza.

Najviše žalosti što smo u tom drugom dijelu vidjeli čisto tendenciozno suđenje, koje je išlo u korist samo jednog kluba, Dinama.

Čemu sve to? Zašto nam derbije gotovo uvijek moraju pokvariti suci, zašto su oni glavni akteri, a ne nogometaši, dobra igra?

Jedan mi je prvoligaški sudac prije nekoliko godina rekao: “Nije ni nama lako, ako se zamjeriš šefovima hrvatskog nogometa, onda si otpisan. Bacit će te s A liste, nećeš više suditi derbije, nećeš imati prilike napredovati do liste za europske utakmice”.

Nažalost, to je i dalje vodilja većine sudaca, najbitnije je ne oštetiti klub čiji ljudi već godinama harače hrvatskim nogometom.

Ogadili HNL navijačima

No, običan puk ne možete prevariti, jer što oni misle o hrvatskom nogometu pokazala je i posjećenost prekjučerašnje utakmice. Najveći derbi ove sezone, borba za prvo mjesto, a na tribinama svega 8000 navijača, od toga gotovo 3000 iz Rijeke... Gospodo draga, takve brojke pokazuju da ste nam uzeli nogomet.

Ono što je najžalosnije, Vučemilović će vjerojatno dobiti prolaznu ocjenu delegata. Iako bi ga, da je pravde, zauvijek trebalo suspendirati s utakmica derbija.

Nažalost, odnosi u HNS-u i podilaženje jednom klubu doveli su do toga da su naši suci postali “roba s greškom”. Najbolje se to vidi po tome kako kotiraju u europskim razmjerima. Gotovo svaki hrvatski arbitar koji sudi u Europi dobije “zabranu prilaska” toj zemlji. Najbolje to zna Bebek koji je jako oštetio Fenerbahçe protiv Brage.

Naravno, naši suci ne mogu ni primirisati dijeljenju pravde na Europskim i Svjetskim prvenstvima. Za razliku od naših susjeda, Slovenca Skomine i Srbina Mažića, koji su jedni od ponajboljih europskih sudaca.

Čelnici HNS-a moraju shvatiti da ova sramota više nema smisla, ako ne mogu osigurati pošteno suđenje, a očito ne mogu, neka derbije sude stranci.

Odustao od borbe

Zbog sramotnog suđenja u derbiju igrači Rijeke nakon utakmice su poručili: “Neka nam netko kaže da Dinamo mora biti prvak”, a predsjednik kluba s Rujevice Damir Mišković podnio je ostavku na sve funkcije u HNS-u, pa i na onu dopredsjednika Saveza.

Miškoviću je očito prekipjelo gledati nepravdu, ali on je kao dopredsjednik HNS-a i čelni čovjek Rijeke trebao već puno, puno prije reagirati. Trebao je podmetnuti leđa, boriti se, pokazati da je džek. Ovako je samo Rijeku ostavio na vjetrometini, potpisao kapitulaciju, predao se.

Za Miškovića doduše vrijedi ona stara narodna: “'Ko do podne s vragom tikve sadi, od podne mu se o glavu razbijaju.”

Jer Mišković bi se morao prisjetiti ljeta 2013. godine, kada je nasmijan u loži na Kantridi bio zagrljen sa Zdravkom Mamićem. Tada su potpisali pakt o rušenju Hajduka s drugog mjesta, a u tu svrhu na Kantridu je besplatno stiglo šest igrača iz Dinama i njegove filijale Lokomotive. No Mišković je tada trebao shvatiti da će Rijeci drugo mjesto biti i najveći doseg koji će joj dopustiti.

Ključne riječi

Komentara 25

AI
AirMax2
14:23 05.12.2016.

Evo mi Ledinskog oka mog jedinog. Groteskna je količina negative ( da ne kažem mržnje ) koja je usmjerena prema GNK Dinamo, HNS-u, Maksimirskom stadionu i trenutnom savjetniku najvećeg hrvatskog kluba. Ta negativa dolazi iz svih redova društva...najveći udar je naravno predvodila bivša vlast čiji je modus operandi da guši sve Hrvatsko pa tako i GNK Dinamo. Onda slijede mediji sa ovakvim tendencioznim tekstovima čija je jedina svrha bacanje crnila, te dodatno potpirivanje te već postojeće negative ( mržnje ). Inače, budite uvjereni da ničeg ovog ne bi bilo da je bivši izvršni dopredsjednik kojim slučajem SDP-ovac. Nekad pomislim kako ne bi bilo loše da Rijeka osvoji prvenstvo ove godine da malo skrenemo taj fokus mržnje i na njih znate...ali istovremeno uviđajući sve ovo što se događa budi se gorljiva želja u meni kao rođenom Zagrepčaninu da budemo još 10 godina prvaci, pa nek crknu dušmani i njihovi korisni idioti kako je general Glasnović rekao. Kao i uvijek, bezuvjetna podrška savjetniku. Jedino tvoje što imam, najdraža košulja plava❤

Avatar cluesblues
cluesblues
14:21 05.12.2016.

koji je ovo clanak - sve jedna tendenciozna optuzba do druge - pakt o rusenju hajduka ?!?.... evo sad smo saznali da postoji tajni pakt o rusenju hajduka, dakle u hajduku se odlicno radi ali su miskovic i mamic sklopili pakt ?!?....za ovo bi miskovic trebal tuzit ovog novinara i njegove konstrukcije...a da se ne govori kak je tek usput spomenul nedosudjeni penal, kao da to nije kljucni trenutak tekme (jer da je dinamo poveo, sve bi bilo drugacije, rijeka bi se morala otvorit, a dinamo ima odlicnu kontru, bolju nego rijeka, i mogla je past golijada...), ali to ledinskom nije bitno pa se obrusio na tendenciozno sudjenje u drugom poluvremenu, a zapravo je sudac iskrojio utakmicu onog trenutka kad nije dosudio ocigledni penal....sramotni clanak kojemu je jedina svrha da prikrije cinjenicu da je rijeka ( kompletna i sa igracem manje ) jedva dvaput presla centar, da je bila nadigrana i da je dinamo tesko ostecen - da je sudac htio navlacit za dinamo mogal je jednostavno dosudit penal koji je postojao, nista mu drugo nije trebalo, ali nije, ocito pomazuci rijeci...da se ista stvar dogodila hajduku, nebi se pisalo o nikakvom tendencioznom sudjenju nego bi se posvuda vrtila snimka nedosudjenog penala i spremale se odmazde na suca od strane torcide...

MU
mike-usa
14:34 05.12.2016.

sudac nije sudio očiti penal za Dinamo, da je imao namjeru pomagati Dinamu jedva bi čekao situaciju u kojoj bi mogao dosuditi penal, a on ga nije dosudio, a trebao je. u Hrvatskoj očito nije moguće pošteno nekoga pobijedit ili sportski prihvatiti poraz,nakon svakog, ali baš svakog, derbija netko komentira suđenje, a to je svakom normalnom ubilo volju za praćenjem Hr nogometa. svi drugi su krivi, od suca, terena, trave, vlage u zraku, vjetra...ali nikad vodstvo kluba i sami igrači....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije