Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIGA PRVAKA MLADIH

Uzlet modrih juniora: Dinamovi klinci spremni su za pohod na vrh Europe

Dinamo juniori, Liga prvaka mladih
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
26.11.2015.
u 22:32

Neki od njih odigrali su više od 30 utakmica u polusezoni, što zahtijeva golem fizički napor i nosi veliku količinu stresa. A imaju samo 17 godina

Kako god okončano posljednje kolo u skupini F Lige prvaka mladih (u kojemu Dinamo dočekuje Bayern, a Arsenal gostuje kod Olympiakosa), juniorima plavih zajamčene su na proljeće još dvije europske utakmice.

Ili će kao pobjednici skupine izravno u osminu finala ili će kao drugoplasirani igrati dvije utakmice doigravanja za prolaz među najboljih 16. A u njima bi, s obzirom na briljantna izdanja u skupini, bili veliki favoriti.

Igrači za velike klubove

Spektakularni uzlet Dinamovih juniora, pod vodstvom trenera Marija Cvitanovića, teško se može staviti u isti rang s pobjedom Mamićevih seniora nad Arsenalom, ali zato će od njega, za razliku od Zokijevih 2:1, Dinamo dugoročno imati neslućene benefite. Naime, tkivo generacije rođene 1998. satkano je od najmanje petorice kandidata za svjetsku klasu. Prevedeno: visine transfera između pet i deset milijuna eura.

Dodana vrijednost Dinamovu proljeću u Europi činjenica je da su Cvitanovićevi izabranici rakova djeca raspoređena u tri plava sektora: dio njih igra u juniorskoj ligi, dio u Dinamu 2 u drugoj ligi, a nekolicina je u procesu treninga s prvom momčadi, poput Gojaka ili Benkovića.

– U najboljem slučaju, mi uoči nastupa u Ligi prvaka odradimo samo dva treninga skupa. Zato je ovaj rezultat dokaz nevjerojatnoga talenta ove generacije, njezine nogometne inteligencije koja joj omogućava brzu adaptaciju na nove zahtjeve, brzo prihvaćanje mojih taktičkih ideja – kaže trener Mario Cvitanović.

Ne znam koliko vrijede

Disciplina, organizacija, kontrola, ubojitost. To su postulati na kojima će nadareni stručnjak neumoljivo inzistirati u svakome nastupu, bilo protiv Sesveta ili protiv Bayerna i Arsenala.

– Žao mi je samo što s tim skupom talenata ne mogu raspolagati na dulje razdoblje, kako bih kroz rad s njima dobio pravu sliku o njihovim mogućnostima. Ovako ja zapravo i ne znam koliko oni vrijede. Na početku natjecanja u Ligi prvaka neki od njih jedva da su se međusobno poznavali – dodaje Cvitanović.

Pohod na europsko proljeće u Dinamu je prošao bez bitnijih oscilacija, čak i bez ozbiljnijih ozljeda, premda je ritam utakmica za 17-godišnjake bio ubitačan.

Primjerice, Josip Brekalo, jedan od najeksponiranijih igrača, ove jeseni odigrao je za Dinamo i reprezentaciju najmanje trideset utakmica! Golobradi dječak u žrvnju prekaljenoga seniora.

– Ne samo da takav ritam zahtijeva golem fizički napor nego i nosi veliku količinu stresa. S obzirom na njihovu reputaciju, od njih se uvijek očekuju vrhunske izvedbe. Ali to je put koji su sami izabrali i s tim se pritiskom sasvim dobro nose i u njemu uživaju. Uostalom, to je i priprema za ono što ih jednoga dana očekuje; igranje u najvećim europskim klubovima i za A reprezentaciju – naglašava Cvitanović.

Jesu li oni momčad za vrh Europe? E, tu njihov trener povlači ručnu. Ne bi bilo pedagoški tako ih opteretiti.

– Nisam od onih koji će ih paušalno, nakon jedne ili dvije pobjede dizati u nebesa. Da bih znao koji su im dometi, morao bih s njima raditi godinu, dvije, tri. Dug je to proces, a svaka utakmica novo potvrđivanje. U njihovu fokusu mora biti utakmica koja se igra danas, a ne ona za tjedan, dva ili mjesec dana – zaključio je Cvitanović.

Njegovi heroji neće imati priliku dugo uživati u svom londonskom pothvatu. Dio njih, s Cvitanovićem na klupi, ovoga vikenda igra derbi juniorske lige protiv Splita, a drugi kontingent u dresu Dinama 2 gostuje u Lučkom. Kakav strmoglavi pad u odabiru plavih izazova: od blještavila Emiratesa do "naplatnih kućica" prema Splitu...

>> Eduardo nije za Dinamo, Matel i Goncalo promašaji

>> Dinamovi juniori pobijedili Arsenal i izborili doigravanje Lige prvaka

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije