Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jelovnik modrih

Provjerite kako se hrane nogometaši Dinama, što jedu prije i poslije utakmice!

Dinamo
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
27.05.2015.
u 20:22

"Vrlo važno je nadoknaditi ugljikohidrate koje su izgubili na utakmici. Njih dobivaju iz povrća. U Dinamovu jelovniku najčešće su cikla, mrkva, grašak, ječam ili zob"

Nogometaši hrvatskog prvaka imaju mjesec dana unaprijed isplaniran jelovnik. Na početku mjeseca nutricionist Josip Zekić svakom Dinamovu nogometašu daje plan prehrane na 50 stranica, koji se razlikuje od razdoblja do razdoblja.

– Prehrana sportaša mijenja se ovisno o razdoblju u kojem se nalazi. Razlikuje se kad je riječ o pripremnom ili natjecateljskom razdoblju. Meni se mijenja i kroz tjedan. Dinamovi nogometaši različito se hrane sredinom tjedna i kako se približava utakmica za vikend, kad su u ritmu subota-subota – rekao je za Goal Dinamov nutricionist Josip Zekić.

– Kad je Dinamo u natjecateljskom ritmu, osnovica je mikrociklus, dakle razdoblje između dvije utakmice. Neposredno po završetku susreta povećava se unos proteina, jedu više crvenog mesa, janjetine, junetine ili pak jedu tunu ili losos.

– Vrlo važno je nadoknaditi ugljikohidrate koje su izgubili na utakmici. Njih dobivaju iz povrća. U Dinamovu jelovniku najčešće su cikla, mrkva, grašak, ječam ili zob. Također, izuzetno je bitno unositi puno voća bogatog antioksidansima. Primjerice, jagode, borovnice ili kupine.

– Jelovnik je bitno različit uoči i nakon utakmica. Poslije utakmica jedu uglavnom crveno meso, a uoči njih lakša mesna jela, kao na primjer teletinu u crvenom umaku ili bijelu ribu i kuhani krumpir. Uoči velikih napora na utakmicama moraju unijeti mnogo ugljikohidrata, a njih najčešće konzumiraju kroz voće, banane, kruške ili pak kroz tjesteninu i rižu.

Opširnije o tome kako se hrane nogometaši Dinama pročitajte na portalu Goal.com.

Komentara 2

IV
ivanjoksimovic
21:32 27.05.2015.

Sve je to krajnje neprofesionalno. Kao student sam radio bankete u hotelu Hajat. Sluzili smo ekipe Sahtjora, Arsenala, Real Madrida, Lacia i mnoge druge. Ne biste verovali koja je to organizacija. Neke ekipe dovlace cak i svoje kuvare i namirnice gde god u svetu da igraju, a od osoblja hotela traze samo konobare i kuhinju u najam za vreme boravka. Oni nesto "manje ozbiljni" 10ak dana ranije salju dnevni meni za svaki dan boravka, recepte i pravila nabavke i obrade namirnica, a klubski nutricionista nadgleda pripremu hrane i slaze meni za svakog igraca ponaosob.

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
20:33 27.05.2015.

i govornik mamic!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije