Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europsko prvenstvo u-17

Dinamov 'Neuer' i sin Mate Baturine bit će zvijezde EP-a u Hrvatskoj

Davor Šuker
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
28.01.2015.
u 15:30

– Bude li mudrosti u organizaciji, HNS neće biti u minusu nakon Eura – rekao je Romeo Jozak.

Hrvatska će u svibnju 2017. godine biti domaćin Europskog prvenstva nogometaša do 17 godina. Turnir će se održati u Puli, Rovinju, Rijeci, Poreču, Kostreni, Crikvenici i Novom Vinodolskom. Finale bi trebao biti igran na novoj Kantridi, bude li do tada stadion završen. Pričuvna opcija za finale je stadion "Aldo Drosina" u Puli.

– Godinu dana pripremali smo kandidaturu za EP, a dobili smo ga u konkurenciji Švedske, Finske i Mađarske – kazao je izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović.

Neće se graditi stadioni

Hrvatska selekcija do 17 godina kao domaćin automatski je sudionik EP-a, a nastupit će igrači rođeni 2000. Neće ih voditi sadašnji izbornik selekcije do 17 godina Luka Pavlović, nego će uskoro dobiti novoga šefa koji će biti posvećen samo tom projektu od posebne važnosti, selekciji, kažu u HNS-u.

– Nogometna infrastruktura za EP bit će poboljšana, kampovi i trening-centri u kojima će reprezentacije trenirati bit će obnovljeni, nećemo graditi nove stadione, nego ćemo postojeće urediti – dodao je Vrbanović.

Nastupit će 16 reprezentacija podijeljenih u četiri skupine.

– Da biste dobili veću ribu, najprije morate uhvatiti manju. Idemo prvo organizirati EP za igrače do 17 godina, pa ćemo onda pokušati dobiti EP igrača do 21 godine – naglasio je šef projekta i prvi operativac Romeo Jozak, te dodao: – Bude li organizacija EP-a mudra i pametna, HNS neće biti u financijskom minusu.

Domaćin posljednjeg EP-a igrača do 17 godina bila je Malta, a europski prvak postala je Engleska. Ove godine turnir se igra u Bugarskoj, a sljedeće u Azerbajdžanu. Hrvatska je na tom natjecanju posljednji put nastupila 2013. u Slovačkoj, kada generacija predvođena Alenom Halilovićem i s trenerom Ivanom Gudeljem nije prošla skupinu zbog mućke Talijana i Rusa u posljednjem kolu.

A tko će za Hrvatsku nastupiti 2017.? Danas su to momci koje u reprezentaciji igrača do 15 godina vodi Mladen Ivančić, nekadašnji trener Rijeke, u samo 10 utakmica, a momčad uglavnom čine dečki iz vodećih momčadi prvenstva, Hajduka i Dinama. Od bijelih u sastavu su Blagaić, Palaversa, Kreković, Baturina (sin centarfora Mate)..., a iz Dinama vratar Kotarski (stručnjaci kažu da plavi nikada nisu imali golmana koji tako dobro igra nogom, poput Neuera), Franjić, Čolina, Jelenić, Šutalo, Leš, Džumlijan, Pavlak, Habib te najbolji izdanak generacije, napadač rođen 2001., Antonio Marin.

Rooney, Fabregas, Kroos...

Možda se baš na ovome popisu krije nasljednik današnjih velikih zvijezda koje su u dobi od 17 godina bili Zlatne kopačke EP-a: Rooney, Fabregas, Sahin, Kroos, Krkić, Götze...

Europsko prvenstvo igrača do 17 godina prvo je važnije natjecanje u Hrvatskoj u Šukerovu mandatu. Najviši doseg Vlatka Markovića bio je EP u futsalu 2012. godine.

>> Hrvatska dobila veliku čast – domaćinstvo Europskog prvenstva!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije