Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

Močinić postaje najskuplji u Dinamovoj povijesti i Mamićev kapitalac za LP!

07.05.2014., stadion Maksimir, Zagreb - Hrvatski nogometni kup, finale, 1. utakmica, GNK Dinamo - HNK Rijeka. Arijan Ademi, Ivan Mocinic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
29.06.2015.
u 15:52

Mamićev izbor pao je na Ivana Močinića, vjerojatno najbolji domaći proizvod takvoga profila, još i prije nego što je Dinamo dospio u deficit s veznim igračima.

Od svih Dinamovih ulaznih transfera ovoga ljeta najjače bi trebao odjeknuti dolazak 22-godišnjega riječkoga vezista Ivana Močinića, igrača u kojemu Mamići, bez imalo pretencioznosti, vide nasljednika najboljega veznoga kojega su ikada imali, Luke Modrića!

Dinamo je, naime, u potrazi za plemenitim veznim igračem, naglašenih defenzivnih sklonosti; ne razbijačem tipa Vukojevića ili Ademija, nego lepršavim majstorom, igračem koji će iz drugoga plana doći u završnicu, kao što to u Real Madridu radi Luka, ali istodobno besprijekorno odraditi obrambene zadaće.

Mamićev izbor pao je na Ivana Močinića, vjerojatno najbolji domaći proizvod takvoga profila, još i prije nego što je Dinamo dospio u deficit s veznim igračima.

Tako treneru Zoranu Mamiću planove za Ligu prvaka već dulje vrijeme remeti zdravstveno stanje Domagoja Antolića, kapetana kojemu će trebati mjeseci za povratak u formu. Također, na početku priprema ozlijedio se Domagoj Pavičić, igrač u kojega je Zoran polagao velike nade, a sada ga, zbog puknuća metatarzalne kosti, neće biti barem polovicu prvoga dijela sezone.

Tako je Dinamo u veznom redu ostao samo na lideru Arijanu Ademiju, jedinom pravom defenzivnom vezistu, na Portugalcu Paulu Machadu i 18-godišnjem genijalcu Anti Ćoriću, dečku ofenzivnih sklonosti, još uvijek nedovoljno iskusnom za stresne, sudbinske srazove u pretkolima Lige prvaka. Alarm je, stoga, upaljen i Dinamo pod hitno treba novo pogonsko gorivo...

Transfer Ivana Močinića bit će težak 2,5 milijuna eura, svota koja je uglavljena kao klauzula njegovu ugovoru u Rijeci.

Taj iznos Dinamo do sada nikada nije platio za igrača iz Hrvatske lige (Brozović je koštao 2,4 milijuna kad je 2012. godine prelazio iz Lokomotive), a tu visinu dosegli su jedino Robert Prosinečki (1997. godine, došao iz Seville) te Junior Fernandes, hiroviti Čileanac kojega je Dinamo prošle godine otkupio od Bayera.

Hoće li, međutim, Močinićev transfer poremetiti do sada idilične odnose dvojice predsjednika, Damira Miškovića i Zdravka Mamića? Definitivno ne jer poslovni ljudi lako se dogovore oko svojih interesa. Ako Močinić kod Matjaža Keka nije nezamjenjiv, a pokazalo se u prošloj sezoni da nije, svota od 2,5 milijuna eura bila bi sjajan posao za Rijeku. Usto, Rijeka bi mogla inzistirati i na postotku od sljedećega Močinićeva transfera, kao što se dogodilo u slučaju Kramarićeva prelaska u Leicester.

I svi bi u tom slučaju bili zadovoljni; oba kluba, dakako, i igrač koji bi u Dinamu dobio bolje uvjete nego u Rijeci, bolji status kod trenera i mogućnost bržega povratka u reprezentaciju. Usto, igranje u Ligi prvaka značajno bi mu podiglo tržišnu vrijednost...

Što će reći Armada?

Ipak, u cijeloj priči krije se jedna potencijalna, nimalo beznačajna zamka – kako bi na transfer mladoga Riječanina u Zagreb reagirala riječka publika i Armada, već ionako dovoljno osjetljivi na Dinamovu moć i dominaciju? Bi li se transfer Ivana Močinića u Rijeci okarakterizirao kao neprijateljsko preuzimanje i pretvorio derbije Dinama i Rijeke u bure baruta?

To je ono na što pakt Mamića i Miškovića ne može utjecati, rizik posla na koji obje strane moraju biti spremne.

Ivan Močinić jedan je od najvećih dragulja koje je Kantrida iznjedrila u posljednjem desetljeću, igrač kojega je u orbitu izbacio Matjaž Kek u pretprošloj sezoni u kojoj je odigrao čak 47 utakmica. Močinića je odmah prigrlio i Niko Kovač, najprije u mladoj, a potom i u A selekciji iznenađujuće ga stavivši na popis putnika na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

Na žalost, Ivan je stradao već prvoga dana na treningu u Prai do Forte i, iako je Niko Kovač bio uvjeren kako će biti spreman za nastup na SP-u, u posljednjem trenutku bio ga je prisiljen poslati kući i priključiti Milana Badelja.

Tako je Močinić još uvijek bez nastupa za A vrstu, a protekla sezona, dijelom i zbog duljega oporavka, bila mu je korak natrag. Imao je samo 26 nastupa, bez ijednoga pogotka.

Ukupno je za Rijeku odigrao 106 utakmica i postigao pet pogodaka. S Rijekom je osvojio Kup i Superkup...

S Pavičićem bio suigrač

Močinić je bio standardni član i reprezentacije do 19 godina, s kojom je 2012. godine nastupao na Europskom prvenstvu u Estoniji. Tada su na popisu izbornika Dinka Jeličića bila trojica Dinamovih igrača: Oliver Zelenika, Dejan Čabraja i Domagoj Pavičić, jedini koji je imao zapažen nastavak karijere u Hrvatskoj ligi. Ivan i Domagoj od jeseni bi trebali činiti nerazdvojan tandem u Dinamovu dresu. Uz imaginaciju još jednoga maestra, Ante Ćorića...

>>Priča je objavljena u sportskom tjedniku Max!

>>Dinamo od Rijeke kupuje Močinića, Štimac zavapio: HNS nas vodi u propast!

Foto: Screenshot/reuters

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije