Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradska revijalka

Lokosi su zadnji put pobijedili Dinamo kad je Mirko Barišić bio 16-godišnjak

Lokomotiva - Dinamo
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/5
28.11.2015.
u 14:55

Lokomotiva je posljednji put pobijedila plave davne 1952. godine. Predsjednik Dinama Mirko Barišić tada je bio 16-godišnjak... Nakon te kolosalne pobjede u Maksimiru (4:2), nogometaši Lokomotive u sljedećih su 26 nastupa ostali praznih ruku.

Konzultiramo li tradiciju, Dinamovi nogometaši drugi put ove sezone imaju opuštajući, bezbrižan vikend. Ili, ako hoćete, drugu od četiri redovne gradske revijalke za bodove.

Za nedovoljno upućene u problematiku, to je ona čuvena utakmica Hrvatske lige u kojoj zaštitari na stadionu nisu potrebni budući da nema ni promila opasnosti od navijačkih sukoba, čak ni od pretjerane buke s tribina.

To je ona famozna utakmica u kojoj si sudac, a najčešće je to pouzdani Fran Jović, može dopustiti luksuz da kartone zaboravi doma, možda čak i međašnje pomoćnike. Kad su već doma ostali najbritkiji igrači "mlađe sestre", dečki koji su baš derbi odabrali za "čišćenje" od žutaka.

Čišćenje od kartona

Posljednji primjer takvoga lukavstva (čitaj: ostavljanja na cjedilu suigrača osuđenih na nokaut) stoper je lokosa, dakako, bivši Dinamov junior Herdi Prenga.

Priča o rivalstvu Dinama i Lokomotive zapravo je izgubila svaki smisao još davne 1952. godine kada su lokosi posljednji put pobijedili plave (4:2). Dinamov predsjednik Mirko Barišić tada je bio 16-godišnjak.

Dakle, od tada momci s Kajzerice još su osam puta u bivšoj državi i već 18 puta u HNL-u bezuspješno pokušali ponoviti uspjeh mitske generacije '52. Najbliži mu je bio strateg Tomislav Ivković, kojega je u travnju 2014. godine samo minuta dijelila od pobjede nad Dinamom. Slavlje mu je pokvario Alen Halilović pogotkom u prvoj minuti sudačke nadoknade.

Zamislite kako bi Zoran Mamić bio obilježen da je izgubio od Lokomotive! Dubina toga kraha za Dinamova trenera bila bi usporediva samo s neosvajanjem "Ramljakova memorijala". Neuspjeh iz sfere apsolutno i zauvijek nemogućega.

Lokomotiva, dakako, u cijeloj toj impresivnoj niski poraza nema što zamjeriti velikom bratu, dapače. Gube od njih, glatko, redovito i časno, ali im prodaju (igrače), s jednakom neumoljivošću. Tako su lokosi samo od prodaje Brozovića, Atte (sjećate li se toga moćnoga tamnoputoga Vikinga!), Puljića i Pjace od Dinama inkasirali čak 5,8 milijuna eura! Plus još cijelu armiju Dinamovih bivših juniora, raznoraznih "višaka" i zalutalih otpadaka. Sve što su mogli poslali su na Kajzericu.

Kad su ispunili kvotu posudbi, čak su i raskidali ugovore s vlastitim igračima i iskrcavali ih Lokomotivi. Sve u sklopu HNS-ovih propisa koje su sami kreirali. Sve je godinama prolazilo i još prolazi, i nitko se, osim vječnih gunđala iz Hajduka, ozbiljno time ne bavi.

Bili su doprvaci

Međutim, zanemarimo li sivu zonu u kojoj se isprepliću interesi Dinama i Lokomotive, nije na odmet podsjetiti kako je klub s Kajzerice u sezoni 2012./2013. izveo nesvakidašnji pothvat i okrunio titulom doprvaka. U leđa su razigranim, goropadnim Ivkovićevim španerima na kraju sezone gledali i Rijeka i Hajduk. Toliko o tradiciji, moći, ozračju, imidžu. Prešišala ih druga momčad Dinama, momci bez vlastitoga stadiona, i s bučnom podrškom dvadesetorice navijača.

Lokomotiva je usto i rasadnik reprezentativaca, pa je neoboriva činjenica kako je kaljenje na Kajzerici bilo ključno razdoblje karijere za Badelja, Tomečaka, Kramarića, Pivarića, Antolića, Pjacu i Vrsaljka, a i izbornik Čačić u dva je navrata stažirao u Lokomotivi.

Prvi ga je put Mamić s Kajzerice povukao u Dinamo, a drugi put poslao na klupu reprezentacije.

Susrete Lokomotive i Dinama u Prvoj HNL u prosjeku prati 1600 gledatelja, a ukupna gol-razlika je 42:11 za plave, najbolji strijelac derbija je Angelo Henriquez sa sedam pogodaka, a jedini crveni karton u 18 ogleda zaradio je lokos Mlinar. Zanimljivo, Fran Jović s čak sedam arbitraža nije rekorder po broju nastupa. Zagrepčanin Ivica Modrić mahao je čak u osam navrata...

>>Mamić: Inter je tražio odgodu, a mi smo pristali, iako nam to baš ne odgovara

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije