Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
debitirao za Chelsea

Delač brani udarce Drogbe i Coste, a sluša upute Mourinha 
i Čecha

Matej Delač
Marko Lukunic/PIXSELL
29.07.2014.
u 17:05

Skauti Chelseaja izabrali su ga među 91 golmanom kojeg su pratili.

Mladom vrataru Mateju Delaču (22) u nedjelju se dogodio jedan od najsretnijih trenutaka u životu – debitirao je za prvu momčad Chelseaja. Odigrao je 45 minuta u pobjedi protiv Olimpije (2:1) u Ljubljani. Imao je jednu sjajnu obranu, a kod gola Olimpije nije mogao ništa.

– Trener Mourinho i njegovi pomoćnici najavili su mi da ću braniti protiv Olimpije, no iskreno nisam očekivao da ću dobiti šansu na pripremama. Ovih 45 minuta protiv Olimpije zauvijek ću pamtiti, bilo je lijepo u službenoj utakmici obući dres Chelseaja – rekao je Delač i dodao:

– Pa i nisam imao tremu, jer znao sam da mi u klubu vjeruju, a imam već i dosta iskustva. Ipak sam u posljednje četiri godine branio za klubove iz šest različitih zemalja.

Prognani iz G. Vakufa

Da je Matej protiv Olimpije dobro branio potvrđuju i riječi prvog vratara Chelseaja Petra Čecha:

– Matej je pokazao da je sjajan golman.

Zanimljivo, Delač je četiri godine čekao na debi za engleskog giganta, za koji je potpisao u ljeto 2010. godine. Nakon što je sa samo 16 godina zablistao u dresu zaprešićkog Intera, kupio ga je londonski klub te nakon toga slao na posudbe u Vitesse, Češke Buđejovice, Vitoriju Guimaraes, Inter, Vojvodinu i Sarajevo.

Inače, skauti Chelseaja odabrali su ga među 91 vratarom kojega su pratili. I zato ne čudi da su mu prošli mjesec produljili ugovor na još dvije sezone. No budući da Chelsea trenutačno u svlačionici ima dva ponajbolja vratara svijeta, Petra Čecha i Thibauta Courtoisa, Delača će poslati na kaljenje.

– Još ove godine ne mogu dobiti radnu dozvolu za branjenje u engleskoj ligi, pa ću morati na posudbu u neki klub iz druge zemlje – objašnjava Delač i opisuje kakav je osjećaj kada ti je trener Jose Mourinho:

Fenomenalan je trener, naravno da pričamo za vrijeme treninga.

Matej kaže da je fantastična stvar na treninzima braniti udarce Diegu Costi, Didieru Drogbi, Fernandu Torresu i ostalim zvijezdama. U svlačionici Chelseaja najviše se pak druži sa Srbima Branimirom Ivanovićem i Nemanjom Matićem.

– Matić i Ivanović su mi poput starije braće, a savjetima mi puno pomaže i Petr Čech - kaže Matej.

Iako su mu ljetos produljili ugovor na još dvije godine, do stalnog člana Chelseaja pred Delačem je još zahtjevan put. No dečko koji je s godinu dana zbog rata u svom Gornjem Vakufu s obitelji pobjegao u Zaprešić, ionako je navikao na teži put. A volja i odricanje za uspjeh ionako kod Mateja nikada nisu bili upitni, tako da ne sumnjamo da će na kraju i uspjeti.

- Činjenica da su mi produljili ugovor iako u zadnje dvije godine nisam konstantno branio dokazuje da mi vjeruju. To mi je dodatan poticaj da uspijem. Nadam se da ću u Chelseaju ostati još dugo – rekao je Matej i zaključio:

– Naravno, cilj mi je i probiti se do hrvatske reprezentacije. No, polako...

Žvakaće gume za Josea

A što se tiče utakmice Chelseaja u Ljubljani, zanimljivo je da ih je Olimpija u Stožice dovela za samo 100.000 eura. Poput svih velikih momčadi i Chelsea je imao neke posebne zahtjeve. No ne previše njih.

– Tražili su da im u svlačionicu stavimo energetsko piće i vodu. Jedino neobično što su tražili bile su žvakaće gume. José Mourinho želio je da im ih dostavimo u svlačionicu. Stavili smo 20-30 paketića, za svaki slučaj. Valjda vole žvakati, to im je neki ritual – rekli su iz ljubljanskog kluba.

>> Čech: Delač pokazuje da je veliki vratar

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Vrijeme
Vrijeme
18:20 29.07.2014.

Svaka cast majstore, samo se drzi i sve ce doci na svoje mjesto. Jedva cekam da te vidim standardno na golu Chelsea i reprezentacije. Ove godine uzimamo sve.

DH
dalibor.hren
18:23 29.07.2014.

Ako brani udarce Drogbe, onda ne brani za Chelsea.

MT
mladen.turcic
19:27 29.07.2014.

pametno ga razvijaju u nadam se buduceg hr.reprezent.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije