Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Darko Pančev za Max:

Dinamo je od početka HNL-a imao podršku politike, Prosinečki će napraviti velike stvari, a Hrvatska je iskoristila pad

Darko Pančev
Foto: YouTube screenshot
1/3
01.03.2017.
u 10:50

Najbolje lopte slali su mi Prosinečki i Savićević, ali nije svejedno ni tko prima.

Da nikad niste čuli za Darka Pančeva ili vidjeli bar jedan njegov pogodak – a nazabijao ih se spektakularnih za Vardar i Crvenu zvezdu u nogometnoj ligi bivše države – i da ga uživo sretnete, znali biste da je riječ o slavnoj, velikoj ličnosti. Dvadeset godina nakon završetka karijere koja je okrunjena 1991. naslovom prvaka Europe s beogradskim klubom i titulom Zlatne kopačke Europe, još nosi auru nogometne zvijezde, jedne od najvećih u povijesti Balkana. U njegovu kafiću “9” u skopskom naselju Kapištec prvo se, kad smo sjeli za stol, prisjetio dana kad je bilo prilike da završi u Dinamu.

Strašnog strijelca najjačeg Vardara u povijesti, koji se 1987. okitio naslovom prvaka Jugoslavije, htjela je cijela liga na čelu s velikom četvorkom, a rođak iz Zagreba, utjecajan u nekadašnjem izdavačkom divu Vjesniku, vodio je razgovore s plavima. Onda je u igru ušla Crvena zvezda. A u to se vrijeme znalo – kad uđe u igru, Zvezdi malo tko može uteći. Bio je to jedan od ključnih trenutaka u usponu Zvezde na krov Europe.

Kad danas gleda Ligu prvaka, natjecanje koje je prije četvrt stoljeća osvojio, ugradivši u taj trofej svojih pet golova iz igre te šesti s bijele točke u finalu protiv Olympique Marseillea, koji su napadači po ukusu nekadašnjeg kralja šesnaesteraca?

– Lewandowski, Suárez, Diego Costa, Falcao...

Ni onda nije bilo previše novca

Nakon Zvezde otišao je u milanski Inter, no nije se naigrao. Da je danas u poziciji da je Zlatna kopačka Europe i da može birati između brojnih ponuda...?

– Izabrao bih dobru ekipu koja igra ofenzivni nogomet - rekao je Pančev u ekskluzivnom intervjuu za tjednik Max! Germanijak.

Zašto je općenito na području bivše Jugoslavije klupski nogomet izgubio korak s vremenom? Je li razlog samo nedostatak financija ili ima toga još?

– Financije nisu bile jako velike ni u naše vrijeme. Znači da je razlog u nečem drugom. Po meni, najveći razlog za pad kvalitete je nedostatak kvalitetne zajedničke lige u kojoj i igrači postaju s vremenom puno bolji.

Kako komentira to da je Dinamo kao možda i najslabiji član velike četvorke tako iskočio u odnosu na Zvezdu, Partizan i Hajduk?

– Pratim nogometna zbivanja u svim bivšim republikama i primijetio sam da je u HNL-u Dinamo kao klub u samom početku bio favoriziran čak i od tadašnje političke garniture i financijski potpomognut, tako da mu je u samom startu ta prednost donijela primat koji i do dan-danas drži.

Pratite li trenerski rad bivšeg suigrača Roberta Prosinečkog? Uočavate li kod njega trenerski talent kakav je imao kao igrač?

– Kao igrač, Robi je bio jedan od najboljih na svijetu u svojoj ulozi. Da bi bio isto to i kao trener, sigurno mu treba malo više vremena, ali i sreća da dobije posao u nekom boljem klubu. Jer, vjerujte mi, lakše je biti trener u boljem klubu i s boljom momčadi nego sa slabijom. Vjerujem u Robija, znam da je dobar momak i da će napraviti uspjehe i u tom poslu.

Uz Zlatnu kopačku 1991., koje vam je najveće priznanje u svijetu nogometa?

– Savićević i ja te iste godine bili smo drugoplasirani u izboru France Footballa za najboljeg igrača Europe (Ballon d’Or). Bio sam i najbolji strijelac kvalifikacija za Euro 1992. s 10 pogodaka. Svakako mi je drago i to što sam drugi strijelac poslije Santrača u povijesti prvenstava ex-Jugoslavije sa 171 prvenstvenim golom. A to nije bilo lako u tako jakoj ligi.

Žalite li danas možda za nekom utakmicom ili golom koji niste uspjeli zabiti?

– Gledajući s nogometnog aspekta, žao mi je zbog tri stvari. Prva je raspad bivše zemlje, pa samim tim je i Zvezda propustila šansu da u sljedeće dvije-tri godine opet osvoji Kup prvaka. Druga, što je nestala i ta reprezentacija Jugoslavije koja bi u sljedećih nekoliko prvenstava (1992., 1994., 1996., 1998.) sigurno osvojila jednu veliku medalju sastavljena od igrača moje generacije i od generacije “Čileanaca”. Treća je što sam izabrao pogrešan klub u inozemstvu, posvađao se s klubom i završio karijeru prije vremena.

Doista mislite da bi ona momčad Jugoslavije osvojila neko veliko natjecanje da je ostala na okupu?

– Siguran sam. Ili Euro ili SP.

Tko su igrači s područja bivše Jugoslavije koje sad volite gledati, da uživate u njihovoj igri?

– Modrić, Rakitić, Matić, Džeko, Jovetić...

Tko vam je bio najbolji paker za golove?

Vase Ringov koji je igrao sa mnom u Vardaru četiri godine, ovako je prokomentirao opaske da mi je bilo lako davati golove na njegove centaršutove: “Ja sam stariji od Darka deset godina i prije Darka sam igrao s pet drugih napadača u ekipi i nitko on njih nije tako davao golove. Znači, bio sam mlađi i možda sam i bolje centrirao, ali tek kad se Darko pojavio, počeo je koristiti moje lopte kako treba, što znači da je sve to ipak ovisilo najviše od njega i njegova dara, a ne zato što sam ja dobro centrirao.” Isto je bilo i sa Zvezdom. I Piksi i Robi i Binić i Mrkela... Svi su oni igrali i prije mene u Zvezdi, ali nijedan drugi špic nije bio tako efikasan. Ipak, mislim da sam najupotrebljivije lopte dobivao od Robija i Dejana.

Hrvatska iskoristila pad

Kako komentirate to da je Hrvatska toliko uspješnija u usporedbi s ostalima iz bivše države po broju nastupa na velikim natjecanjima?

– Objektivno, svjetski i europski nogomet na kvalitativnoj razini su dosta pali. Sve je manje dobrih ekipa i lijepog nogometa. Hrvatska je pozitivan primjer, iskoristila je taj pad i u kontinuitetu je prisutna na velikim prvenstvima. Ali ipak, osim one fantastične generacije koja je osvojila broncu nitko više nije napravio nešto značajnije – zaključio je Pančev.

>>Za više sporta posjetite našu novu Facebook stranicu Večernji list - Sport

Komentara 28

Avatar petrolio
petrolio
11:36 01.03.2017.

ma bravo bre, sad ste dovukli i zvezdaša da pljuje po dinamu! nevjerojatno, ovo je gore nego da čovjek čita neki srpski dnevni list, sportski "novinari" tobože hrvatskog večernjaka nadmeću se tko će više popljuvati dinamo!

Avatar cluesblues
cluesblues
11:21 01.03.2017.

eto, bas je on u svom pajzlu u nigdjezemskoj pratil hrv nogoment...hehe...i onda od svega kaj je nadrobil i kaj zapravo nikog ne zanima izvuku dinamo u naslov, nek se vidi da se eto i neki tamo pancev moze popi...at na dinamo skroz iz te svoje nedodjije...

HO
Hotspot
11:39 01.03.2017.

prljava kampanja vodi se protiv dinama iz večernjaka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije