Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručnjaci na cijeni

Cro-treneri osvajaju Aziju: od Bliskog istoka do Kine

Zlatko Dalić
Foto: Pixsell
1/9
25.12.2016.
u 17:42

Šeici su uvijek na strani nogometaša. Trener će odletjeti i za najmanju pogrešku - kaže Zlatko ‘Al-Dalić’

Hrvatska nogometna struka nakon Europe (Prosinečki, Bilić, N. Kovač, Jurić, Tudor, I. Leko, Besek, Pamić, Jovićević, Neretljak, Dražić, Vastić) ove sezone preplavila je u Aziju: od zemalja Perzijskog zaljeva sve do Kine! Čak devetorica hrvatskih trenera vode azijske prvoligaše i drugoligaše, a još dvoznamenkast broj uključen je u njihove stručne stožere.

Posljednji naš stručnjak koji je odletio u Aziju talentirani je 39-godišnji Šibenčanin Goran Tomić, koji je klupu Istre 1961 zamijenio klupom kineskog drugoligaša Shenzena, i to na poziv sportskog direktora Svena Görana Erikssona. Tomić je u ovom trenutku jedini hrvatski trener koji se s lakoćom može plasirati na kinesko tržište, budući da iza sebe već ima dva angažmana u kineskoj drugoj ligi: u Beijing Baxyu i Tianjin Songjiangu.

Od naših trenera kineske su prvoligaše nekada vodili Miroslav Blažević i Dražen Besek, obojica Shanghai Shenhuu, Josip Kuže Tianjin, dok je Branko Ivanković 2010. godine bio prvak sa Shandong Lunengom. Popularnom varaždinskom “Profesoru” taj je trofej osigurao visoku kotu na azijskim meridijanima, pa je kasnije dobivao angažmane u saudijskom Ettifaqu, potom u Al Wahdi iz UA Emirata, a od travnja prošle godine sjajno vodi Persepolis iz Teherana.

Sreten Ćuk uz Profesora

Ivankoviću (kojemu asistira bivši trener Lokomotive Sreten Ćuk) je u prošloj sezoni naslov prvaka izmakao na gol-razliku, kada je bio okrunjen Esteghlal iz Khuzestana, a u ovoj sezoni Persepolis je nakon 13 kola vodeća momčad iranskog prvenstva.

Najveće hrvatsko trenersko ime u Aziji ipak je Zlatko Dalić (50), šef struke u najmoćnijem i najbogatijem klubu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Ainu, inače trener koji u tom dijelu svijeta već ima pet trofeja: sa saudijskim Al Hilalom iz Jeddaha osvojio je Prinčev kup (2013.), a s Al Ainom President’s Cup (2014.), te prvenstvo (2015.) i Superkup (2015.).

Međutim, Zlatku Daliću ove je godine izmaknuo najvažniji trofej, za kojim još tuguje – naslov pobjednika azijske Lige prvaka. U dvije dramatične finalne utakmice bolji od Emiraćana bio je južnokorejski Jeonbuk Hyundai Motors iz Jeollabuka, klub koji svoje utakmice igra u Jeonjuu.

Zlatko Dalić u telefonskom nam je razgovoru kazao su uspomene na srazove s Južnokorejcima još uvijek svježe, a rane još nisu zacijeljele.

– Jako teško nam je pao gubitak tog naslova, vjerojatno ga nikada nećemo preboljeti, jer uzvrat je bio na našemu terenu, dobro smo igrali, a nezasluženo smo ostali praznih ruku – kazao nam je Livnjak Dalić, koji je u uzvratnoj utakmici protiv Jeonbuk Hyundai Motorsa u Al Ainu (1:1) bio isključen zbog nesportske geste.  

Jeste li nakon kraha protiv Južnokorejaca sada pod još većim pritiskom šeika?, pitamo Dalića.

– Ma pritisak je ogroman, a bilo bi tako i da smo osvojili Ligu prvaka. Jednostavno, mi smo najbogatiji klub, najjači i od nas se očekuje da osvajamo trofeje. Ja sada moram biti prvak, i imamo dobru situaciju. Zaostajemo šest bodova za vodećim, ali od njega imamo dvije utakmice manje. Osim što se od nas očekuje da smo uvijek prvi, dodatni pritisak na Al Ain stavlja činjenica kako se sljedeće klupsko SP igra u Emiratima, a prvak stječe izravno pravo nastupa – kaže Dalić.

Mentalitet je drukčiji

Koja je razlika za trenera raditi u Europi i Aziji, konkretno u bogatim Emiratima?

– Razlika je velika, gotovo da je to neusporedivo. Trener u uređenom europskom klubu posvećen je samo radu na terenu i ima široku lepezu od 20-25 igrača, dok je u Emiratima kadar značajno manji, a angažman trenera izvan terena značajno veći.

Na što pritom mislite?

– Mentalitet ovdašnjih igrača je drukčiji. S njima treba puno razgovarati, raditi na njihovoj motivaciji, a to treneru uzima strašno puno energije. Naime, igrači ovdje imaju sve na dlanu, sjajno su plaćeni, žive lagodno i ne poznaju pojam one grčevite “borbe za život”, kada se svakoga dana moraš treneru dokazivati neumornim radom i požrtvovnošću. Njima je prestiž hoće li imati pet ili šest automobila u garaži...

Šeici su, pretpostavljamo, uvijek na strani igrača?

– Da, oni su miljenici šeika i time je trenerima otežan posao. I najmanja pogreška u odnosu prema igraču, koja bi ga mogla naljutiti ili uvrijediti, može te koštati posla. I zatvoriti ti vrata drugih klubova. Ali, s tim se treba znati nositi, to je posao koji si izabrao i za kojega si dobro plaćen – zaključio je Zlatko Dalić, koji je u Al Ainu od 2014. godine.

U arapskom svijetu izvrstan dojam za sada ostavlja i bivši Dinamov trener Zoran Mamić. Njegov Al Nassr iz Riyada u prošloj sezoni bio je tek osmoplasirani, a sada će se možda uključiti i u borbu za naslov prvaka jer nakon 12 odigranih kola drži treće mjesto.

Zoranu će već i ovaj odličan start u prvenstvu Saudijske Arabije otvoriti vrata novoga angažmana na azijskim meridijanima.     

Komentara 1

VI
vidigal
18:19 25.12.2016.

ajde Kina u redu, ali u arabiju???? i duppe bi dali arapima za par dolara!!!bruka!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije