Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Ivković:

'Ćorić nije čudo od igrača, Pavičić je bolji od njega, a Čačić je dečko s asfalta'

24.08.2014., Stadion Kranjceviceva, Zagreb - MAXtv 1. HNL, 6. kolo, NK Lokomotiva Zagreb - HNK Rijeka. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
29.11.2015.
u 12:51

Kada će Lokomotiva pobijediti Dinamo? Nikada! Zato što je puno slabija. Toliko su igrači lokosa opterećeni Dinamom da u toj želji izgube i onu kvalitetu koju imaju, kaže jedini strateg lokosa koji je plavima uzeo bod.

Kada će Lokomotiva pobijediti Dinamo, pitamo bivšega trenera lokosa i legendarnoga Dinamova vratara Tomislava Ivkovića (55) na kavi u Aquarelu, kod prijatelja Pere na vrhu Maksimira.

– Nikad! Zato što je puno slabija. Toliko su igrači Lokomotive opterećeni Dinamom da u toj želji izgube i ono kvalitete koju imaju. Oni imaju kompleks Dinama, u mislima im je da trebaju biti tamo, a kad dođe utakmica, vidi se da je Dinamo puno jači.

Jednom ste bili blizu pobjede?

– Odigrali smo 1:1, ta je utakmica jedina bila knap, u njoj smo se borili, giljali do posljednje sekunde jer nas je držao rezultat. Onoga trenutka kada Dinamo zabije gol, oni padaju, gube samopouzdanje. Glupost je da puštaju Dinamu. Nema toga igrača koji bi to pomislio, kamoli napravio.

Ali zato se igrači Lokomotive čiste od kartona protiv Dinama?

– Svi igrači u HNL-u, osim Hajduka i Rijeke, čiste se kartona uoči utakmice s Dinamom. Tko kaže drugačije, taj laže!

Kako ste vidjeli Dinamov nastup u Ligi prvaka?

– Igrali su tri utakmice vrlo dobro, djelovali su puno bolje nego prijašnjih sezona, možda su zaslužili koji bod više. No ne bih upao u lažnu euforiju da je napravljen veliki pomak. Mi, kažem mi jer sam dinamovac, govorimo kako smo bolji od Olympiakosa. A nismo bolji. Da smo bolji, pobijedili bismo barem jednu utakmicu.

Karakter na kušnji

Koliko je za Zorana Mamića opterećenje postupak koji se vodi protiv njega?

– I da nema tog postupka, njemu je najteže od svih trenera koji su radili u Dinamu. On je u bratskoj vezi sa Zdravkom i znam da su imali milijun konflikata. Najbolja je stvar u svemu da je Zdravko prvi put u životu brojio do sto prije nego što je donio odluku o treneru. Da je reagirao kao prije, onda bi smijenio i Zokija i još dvojicu. Zoran kao trener donio je pozitivan pomak što se tiče kontinuiteta trenera u klubu. Ali sve što se dogodilo nije dobro za klub ni za Zorana i Zdravka. To je kušnja koliko su jaki karakterno, mogu li sve zadržati u sebi. Koliko je Zoki sposoban staviti sve u drugi plan, to ne znam, nisam prisutan u Dinamu. Ako misli da je sve OK, da je čist, onda nema problema.

Zoran je razlog zbog kojega vi niste u Dinamu?

– Da, jer su dobro igrali kada je Zoki bio privremeno rješenje. Nakon što sam ja sa Zdravkom bio dogovorio da preuzimam momčad, promijenila se loša atmosfera koja je bila do tada. Zoki je dobar dečko, bio je na vagi 'ostati na klupi ili ne' i teško mu je bilo odustati kada je krenulo dobro. Nisam bio razočaran što je on dobro krenuo, nego sam bio ljutit jer Zdravko nije bio taj koji mi je rekao da naš dogovor otpada, nego je poslao drugu osobu. To sam mu i rekao.

Stranci nisu bili prevaga

Je li Dinamo pogriješio u odabiru vratara? Eduardo je promašaj?

– Ne bih samo o Eduardu, možemo o svim strancima. Oni su dobri igrači, ali nisu bili prevaga, zbog čega su dovedeni.

Je li trebalo više forsirati domaće snage, npr. nezadovoljnoga Ćorića? Njegov trener tvrdio je kako je bolji od Bobana i Modrića.

– Možda ga je onaj šampanjac što su pili na potpisu ugovora natjerao da to kaže. Nije Ćorić ni blizu Bobanu, ni Prosinečkom, ni Mlinariću u toj dobi. Mi u nedostatku kvalitete nogometa i igrača patimo za prijašnjim generacijama pa onda iz jednoga poteza na silu radimo velikoga igrača. I ja volim španere, volim mali nogomet na velikom terenu, ali da je taj igrač čudo, to ne dozvoljavam, to nije istina. Mali Ćorić ima kvalitetu, ali mora još puno žganaca pojesti da bi se vidjelo hoće li biti igrač ili ne. Na primjer, Pavičić je bolji igrač od Ćorića, samo što je imao peh s ozljedama. Da nisam izgubio Pavičića i Musu, mi bismo bili treći pjevajući.

Može li Dinamo izgubiti naslov prvaka?

– Ovisi o atmosferi u klubu, hoće li stranci imati odnos kakav bi morali imati, da shvate borbu za prvaka kao Ligu prvaka. Samo tako Dinamo može biti prvi.

Kada biste sada vagali izglede za naslov, Rijeka ili Dinamo?

– Dajem prednost Rijeci jer je prva. Ali vidio sam i što je bilo kad je došla prva utakmica pod opterećenjem, nisu dobili Osijek. Osijek je igrao bolje od Rijeke.

Je li Ante Čačić zaslužio klupu reprezentacije?

– Svi su podcijenili Antu. Ja ga dugo poznajem, još od kraja 70-ih, družili smo se u Karaki. On je inteligentan, tvrdoglav, zajeban tip, dečko s asfalta. Moramo priznati da ga je Izvršni odbor izabrao pod Zdravkovim utjecajem, ali više je bilo kritika na način na koji je doveden, nego na njegove trenerske kvalitete.

Mamićev kućni trener?

– Da mu je kućni trener, Ante bi bio u Dinamu. Kad ga je otjerao iz Dinama, Zdravko je rekao da nema pojma. Za mene je govorio da sam najbolji na svijetu, a šest mjeseci kasnije da nemam pojma. Zdravko je čovjek koji jako često mijenja mišljenje i, ako mu u pravom trenutku upadneš u pozitivnu energiju, onda si čudo. Ako ga to prođe, više te neće biti. Zdravko je poslije sam sebe uvjerio da je Ante kvalitetan trener. Njegovi potezi u Dinamu bili su izvrsni. Kovačića i Badelja stavio je u sredinu, dok su drugi govorili da Badelj treba igrati desno. I prodan je Badelj, prodan je Kovačić.

Može li Čačić biti autoritet igračima koji smjenjuju izbornike?

– Igrači ne smjenjuju nikoga. Štimac je smijenio sam sebe, kao i Kovač. Ne postoje igrači koji to mogu, nisu to ni Ronaldo ni Messi. Treneri svojim ponašanjem ili djelima dovode do smjena.

Kova će odigrati 50 posto

Zaslužuje li legendarni Olić onakav tretman kod Čačića?

– Zar bi po tome Gerd Müller, Netzer ili Pele još trebali igrati? Vi ste Olićev prijatelj? Pa ja sam mu najveći prijatelj, ali, brate rođeni, 36 godina imaš! Olić zaslužuje sve počasti, Srna također, svi koji su odigrali više od sto utakmica, ali svemu dođe kraj. Zašto bi trener trebao razmišljati smije li maknuti Srnu ili ne, hoće li mu igrati Vrsaljko? Na Euru treba igrati momčad koja će igrati u sljedećim kvalifikacijama, a ne da je tražimo kroz kvalifikacije. I na EP bi trebali ići igrači koji u klubu odigraju 50 posto utakmica. Tu podržavam Antu; bude li se držao principa, neće zvati nikoga tko je odigrao manje.

Prijeti li ta opasnost Kovačiću?

– Kova će odigrati 50 posto utakmica u Realu.

Što možemo na EP-u, jesmo li među favoritima?

– Možemo ništa i svašta. Ma kakvi favoriti! Nikad nije bio lakši prolazak u drugi krug, ali barem je deset reprezentacija na našoj razini i svatko svakoga može pobijediti.

>>Šuker vodio IO HNS-a: Iza nas je sjajna jesen, a Mamić i Vrbanović za nas su nevini

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije