Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči Dinama iz Tbilisija

Cicin plan: Evo kome će se podrediti igra Dinama, iznenadio i s novim napadačem

Ćorić - Rog
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
24.07.2016.
u 13:00

Sučelit će Cico Gruzijcima postavu u 3-4-1-2 sustavu, taj će sustav igre forsirati tijekom sezone

Već u utorak, u okršaju trećega kvalifikacijskog pretkola za ulazak u Ligu prvaka protiv imenjaka iz Tbilisija (Maksimir, 20.45 sati), Dinamov trener Zlatko Kranjčar promijenit će sustav igre.

Sučelit će Cico Gruzijcima postavu u 3-4-1-2 sustavu, taj će sustav igre forsirati tijekom sezone, a Kranjčareva se filozofija svodi na podređivanju igre prema – Anti Ćoriću.

– Bio je Ćorić nezadovoljan jer nije igrao protiv Vardara? U redu, ima pravo na nezadovoljstvo, normalno je to kad ne igra. Sad će imati niz prilika za dokazivanje, očekujem da bude sve bolji i bolji – rekao nam je Kranjčar nakon pobjede protiv Vardara.

I samo nekoliko dana kasnije odlučio je sve podrediti Ćoriću, postavit će ga na mjesto organizatora igre, Ćorić će biti taj oko kojeg će se vrtjeti igra plavih. Kranjčar obožava njegov talent, gdjekad imamo dojam da u Ćoriću vidi sebe u njegovim godinama, ili svoga sina Niku. Kojem je, kad je bio izbornik, također podredio igru naše nacionalne vrste, također se igralo u sustavu 3-4-1-2, a pamtimo i Cicinu rečenicu iz onih vremena:

– Igrat će Niko Kranjčar i još desetorica...

Mnogima, istina, ta Cicina lucidnost nije tada baš najbolje sjela, stoga sad i ne pomišlja reći nešto slično u vezi s novim glavnim junakom Ćorićem. Ali, nije tajna kako Kranjčar želi da mu Ćorić u Dinamu bude ono što mu je sin Niko bio u reprezentaciji.

Dobit ćemo sigurnost

I možda je ovaj novi sustav igre, kao i Cicina čvrsta opredijeljenost za guranje te ideje, jasan znak kako će izgledati prijelazni rok do kraja kolovoza kad se govori o odlascima iz Dinama: dođe li, naime, prava ponuda za Marka Roga (barem 15 milijuna eura), plavi će ga prodati, ali Ćorić bi svakako trebao ostati još jednu sezonu u Maksimiru.

– Odlaskom Pjace, te zbog očitih problema u defenzivi, morao sam nešto promijeniti. I odlučio sam se za ovu inačicu igre, s trojicom srednjih braniča (Benković – Sigali – Schildenfeld, tu je sad i Lešković, op. a.) dobit ćemo sigurnost u zadnjoj obrambenoj liniji. Jasno je da će bočni igrači, Stojanović ili Matel, te Pivarić ili Sosa, morati jednako odgovorno obavljati i napadačke i obrambene zadaće – objašnjava Kranjčar i nastavlja:

Machado i Antolić držat će vezni red i čuvati leđa Ćoriću, koji će imati apsolutnu slobodu u igri. Machado me oduševio, izvrstan je nogometaš, odradi sve što mora odraditi. Bit će tu prilike i za Brazilca Jonasa, klasičnog defenzivca, koji će nam neprijeporno 
biti neophodan u jačim europskim utakmicama – kaže Kranjčar.

U vrhu napada protiv gruzijskog Dinama bit će Soudani i – Rog, no Cico će inzistirati da velik broj igrača završava akcije.

Možda je malo iznenađenje guranje Roga na tu poziciju, ali Kranjčar ima logično objašnjenje i za tu odluku.

– Marko je polivalentni igrač kojeg možemo koristiti na svakoj poziciji, jednako će dobro odigrati i u vezi i u napadu. Ima dobar udarac, zna zabiti gol i dobro će se nadopunjavati sa Soudanijem. A u fazi obrane stajat će iza Ćorića – Kranjčarova je zamisao.

Dinamova će klupa biti čudesno jaka, na njoj će, primjerice, biti Fernandes, Henriquez, Hodžić, Šovšić... No, nitko od njih neće biti u drugom planu (Cico ih u to treba uvjeriti), jer snaga jedne momčadi, na visokoj razini natjecanja, vidi se upravo u dužini i kvaliteti klupe. U današnjem, trkački jakom nogometu s visokom energetskom potrošnjom, treneri računaju na 14 igrača, nakon 60 minuta potrebno je unijeti i dodatni impuls s klupe. Zamjene više ne služe samo za promjenu ozlijeđenog igrača ili krađu vremena, nego postaju ozbiljno taktičko oružje svakog mudrog trenera.

Šempera obožava

Eduardo se, barem zasad, vraća na vrata, a zbog svađe s kapetanom Antolićem u poluvremenu utakmice s Vardarom, Ježina je prebačen u drugu momčad. I ne vjerujemo da će se tako brzo vratiti. Nije, naime, uvjerio Kranjčara da je “on taj broj 1”, a prema nekim pokazateljima, Cico ove sezone planira dati opipljivu minutažu i nadarenom 18-godišnjem Adrianu Šemperu, kojeg jednostavno obožava i o njemu ima fantastično mišljenje.

Smanjio je trener Zlatko Kranjčar i broj igrača u svlačionici, u ovoj će sezoni računati na tri vratara i 25 igrača.

Evo i konačnog popisa – vratari: Eduardo, Šemper, Livaković; obrana: Sigali, Benković, Schildenfeld, Lešković, Taravel, Stojanović, Matel, Pivarić, Sosa; vezni red: Antolić, Machado, Ćorić, Rog, Šovšić, Jonas, Olmo, Gojak, Karimi, Pavičić, Goncalo, Knežević; napad: Soudani, Fernandes, Henriquez, Hodžić.

Kranjčaru se nisu uspjeli nametnuti Franko Andrijašević, Zvonko Pamić, Mario Musa i Dejan Radonjić, koji će otići negdje na posudbu ili će raskinuti ugovore s plavima.

Komentara 20

MA
@Marsijanac
16:16 24.07.2016.

Pa Coric je sad najbolji igrac Dinama i naravno da njemu treba podrediti igru.Na zalost Dinamu i cijelom hrvatskom nogometu nedostaje klasicni centarfor. Jos od vremena Sukera nemamo niti jednoga.

PP
pp
16:10 24.07.2016.

Dinamo je zapravo rasadište igrača za hrvatsku reprezentaciju. Služi stvaranju igrača i njihovoj dobroj prodaji u velike europske klubove (za razliku od Hajduka). Prema tome Mamić je spasitelj hrvatske reprezentacije, ali Dinamo od toga nema nešto naročito. Osim što je najbolje organiziran i financiran klub u širem okruženju. Mislim da od Poljske do Grčke i Ukrajine nema profesionalnijeg kluba ali - kluba koji nema rezultate. Dominacija u HNL-u nije baš neki naročiti uspjeh...

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
17:10 24.07.2016.

Igrao je Niko i još desetorica.... pa je tako određen kremšniti ostao Luka Modrić.... jer po mišljenju tate, njegov Niko je bolji.... I vidimo gdje je tko i kako završio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije