Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE ŽELI U MIROVINU

Neuništivi Ćiro u 81. godini postat će najstariji prvoligaški trener na svijetu!

Miroslav Ćiro Blažević
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/6
22.05.2015.
u 11:53

Villas-Boas bio je izbornik Djevičanskih Otoka sa 21 godinom, a Englez Ivor Powell, nekad najskuplji igrač svijeta, trener je bio do 93. godine!

Potpiše li ugovor s ljubljanskom Olimpijom, s kojom pregovara posljednjih dana, Ćiro Blažević postat će najstariji nogometni trener na svijetu! Ćiro bi tu lentu preuzeo od Nijemca Otta Pfistera, 77-godišnjaka koji je trenutačno na klupi alžirskog prvoligaša USM Algera. Gospodin Pfister je mladić za Ćiru, tri je godine mlađi od 80-godišnjaka Blaževića.

- Ajde, drago mi je da ima trenera koji se tako dobro drže kao ja – kaže nam Ćiro i otkriva tajnu svoje dugovječnosti:

- Beskrajna ljubav prema nogometu! Pa tko bi lud tako dugo bio u ovako stresnom poslu da ga ne voli. Ja bez klupe ne mogu, vjerujem da ću i umrijeti na njoj.

I Špaco među najstarijima

Ćiro odmah odbacuje tezu da bi 80-godišnjaci trebali biti u mirovini, a ne poput njega vikati i naređivati igračima na travnjaku.

- Ma ja nisam ni starac ni umirovljenik. Pa još mogu trčati krugove s igračima, a bolje i preciznije udaram loptu od mnogih – ističe Ćiro.

Hrvatski treneri očito su izdržljiviji od ostalih, jer donedavni trener Hajduka Stanko Poklepović otkaz je dobio taman prije 77. rođendana. Uz bok Špaci i Ćiri mogu stati samo rijetki u svijetu, a čak je i "starac" Giovanni Trapattoni u trenersku mirovinu otišao sa 74 godine.

Postane li trener Olimpije, 80-godišnji Ćiro ipak neće postati svjetski rekorder. Naime, Englez Ivor Powell trener u niželigašu Bathu je bio do 93. godine. Zanimljivo, Powell je svojedobno, 1948. godine, bio najskuplji nogometaš svijeta. Aston Villa tada je za njega Queens Park Rangersu platila 17.500 funti odštete.

- Prvi sam put na klupu sjeo 1951. godine, a trenersku karijeru završio 2010. Znate, u tih 60 godina nogomet se potpuno promijenio, ali ja sam pratio trendove. Ma mogao sam biti trener i u Premiershipu – izjavio je pri umirovljenju Powell, Englez koji je, nažalost, umro dvije godine nakon što se umirovio.

Već 52 godine na klupi

Ćiro pak o Powellu kaže:

- Bojim se da njega neću dostići. Ipak je on Englez, imperijalist, njegov je život bio lagan. A ja sam kroz život prolazio kroz velike teškoće i stres – kaže Blažević.

Powell je u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najstariji trener u povijesti, a u kategoriji najmlađih velika je trenerska faca Andre Villas-Boas. Bivši trener Chelseaja i Porta, a sada na klupi ruskog Zenita, prvi je posao dobio kao izbornik Britanskih Djevičanskih Otoka. Portugalac je 1998., kao 21-godišnjak, vodio tamošnju reprezentaciju... Trenutačno je pak najmlađi trener na svijetu 22-godišnji Englez James Phillips, na klupi niželigaša Romsey Towna. No, ove sezone klub je s mladim trenerom postigao povijesni uspjeh, ušao je u 1. kolo FA kupa.

- Sve je to lijepo, treba mladima davati šansu, ali oni mi nisu ni do koljena. Materiju možete naučiti, ali iskustvo se stječe s godinama. To je moja najveća prednost, jer mene kao 80-godišnjaka nijedna situacija u nogometu ne može iznenaditi – zaključio je trener svih trenera.

Inače, Ćiro je trenersku karijeru počeo davne 1963. godine u švicarskom Veveyu. Imao je tada samo 28 godina. Tijekom iduće 52 godine na klupi Ćiro je 29 puta mijenjao posao, a vodio je klubove iz devet zemalja, te četiri reprezentacije (hrvatsku, iransku, olimpijsku kinesku i bosanskohercegovačku).

Po tome je Ćiro već sada zaslužio da uđe u Guinnessovu knjigu rekorda...

>> Ljubav cvjeta: Ćiro i Mamić se grlili, a pridružio im se i Bandić

>> Ćiro Blažević se vraća u Sloveniju, preuzima ljubljansku Olimpiju!

Komentara 8

Avatar Perica1
Perica1
12:31 22.05.2015.

Bravo za Ćiru, prosječan hrvat ni ne doživi te godine a kamoli da je radno sposoban u njima.

Avatar Luring
Luring
12:23 22.05.2015.

El Magnifico

Avatar Thompson_Janez
Thompson_Janez
16:39 22.05.2015.

Slovenci su odlični u stolnom nogometu!Pravi nogomet je za njih prekompliciran.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije