Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bježao iz Zagreba

Celtic je spasio Viduku: Osjećao sam se kao da se utapam

12.08.1998., Glasgow - Kvalifikacijska utakmica za ulazak u Ligu prvaka, Celtic Glasgow - NK Croatia. Mark Viduka. Photo: Robert Belosevic/PIXSELL
Foto: Robert Belošević/Pixsell
1/2
01.10.2014.
u 19:45

Mark se u Zagrebu htio ostaviti nogometa. Tada se pojavio Celtic

Jedina povijesna poveznica između Dinama i Celtica bio je transfer kontroverznog australskog centarfora Marka Viduke u studenome 1998. godine iz Maksimira na Parkhead. Transfer težak tri milijuna funta, i to u dva nastavka, jer Viduka je bio valjda jedino pojačanje Celtica koje je u Glasgowu doživjelo čak dva predstavljanja.

No, krenimo redom. Zašto je uopće briljantni napadač Viduka sa samo 23 godine prihvatio prvu ponudu koja je stigla u Dinamo? Zašto nije čekao Englesku, Španjolsku ili Njemačku, nego izabrao Škotsku?

- Zato što u Zagrebu više nije mogao izdržati. Navijači su ga uzeli na zub, zviždali su mu pri svakome dodiru s loptom, a sve je kulminiralo nakon utakmice Lige prvaka protiv Ajaxa kada je Mark zapucao veliku šansu – prisjeća se Vidukin prijatelj Denis Gudasić, danas direktor u NK Lokomotivi.

Bio je Tuđmanov igrač

Viduka je, kaže Denis, bio stigmatiziran među Dinamovim navijačima kao "Tuđmanov igrač", zagovornik imena Croatia, što mu mnogi u Zagrebu nisu mogli oprostiti. Iako je po talentu bio jedan od najvećih centarforova koje je Dinamo imao, što je, nažalost, demonstrirao tek kad je otišao na Otok.

Je li Celtic tako možda i spasio karijeru Viduki?

- Ponuda Škota stigla je baš na dan te famozne utakmice s Ajaxom i nakon nje Mark je bio odlučan otići iz Zagreba. On je tada bio u takvom stanju da se čak želio ostaviti nogometa – kaže Gudasić.

Istu šokantnu priču Viduka je ponovio i Škotima, no priznanje je stiglo kada je već bio potpisao četverogodišnji ugovor, što je sablaznilo čelnike Celtica.

Viduka je, nakon prvoga predstavljanja, bez ijedne odigrane utakmice, napustio Glasgow i otišao kući u Australiju. Celtic je čak objavio da im je Viduka "dao otkaz", no iznenađujuće se vratio nakon mjesec dana, pa su ga ponovno predstavili i napokon mu navukli zelenu-bijelu devetku. Transfer je bio dogovoren još u studenome 1998., a Viduka je premijeru u Celticu imao tek 27. veljače 1999.

To stresno, kaotično razdoblje Mark je opisao ovako: "Osjećao sam se kao da se utapam u bazenu. Kao da me netko izvlači van iz vode i ponovno u nju gura."

U Celticu je u 18 mjeseci postigao 35 pogodaka. Bio je lider momčadi, prva zvijezda, "ubojica" u šesnaestercu, ali i hirovit, nepredvidiv, ćudljiv. U svibnju 1999. godine dobio je crveni karton jer je pljunuo Marka Millara iz Dunfermlinea pa ga je Celtic kaznio oduzimanjem dvotjedne plaće. Koji mjesec kasnije, mahao je virtualnom ponudom Tottenhama, koju je pak demantirao njegov menadžer Bernie Mandic.

Tražili su ga Milan i Real

U veljači 2000. godine odbio je istrčati na travnjak u drugom poluvremenu utakmice protiv Invernessa, u kojoj je Celtic ponižen sa 1:3. Tri mjeseca kasnije, glasovima igrača izabran je za nogometaša sezone u Škotskoj, pa potom prodan u Leeds za devet milijuna eura...

Tek je u Engleskoj eksplodirao dokraja odigravši nekoliko briljantnih sezona izazvavši pozornost Milana i Reala...

Danas živi negdje između Australije, Hrvatske i Engleske, u medijskoj zavjetrini, teško mu je ući u trag...

- Čuo sam da trenira dječake u Newcastleovoj akademiji - kaže Denis Gudasić.

>>Viduka progovorio nakon duge šutnje: Kovač je dobar čovjek, igrači će ga pratiti

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije