Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uefine promjene

Čeferin će pokušati štititi male, Nijemci žele Salary cup kao u NBA-u

20.12.2016., Hotel DoubleTree by Hilton, Zagreb -  Zajednicka konferencija za medije predsjednika UEFA-e Aleksandera Ceferina i predsjednika HNS-a Davora Sukera. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
29.03.2017.
u 20:10

Lige petice donose 86 posto prihoda Lige prvaka i to treba poštovati, ali nogomet moramo razvijati i u malim državama – rekao je Slovenac na čelu Uefe.

Novi predsjednik Uefe Aleksander Čeferin uskoro će voditi svoj prvi kongres europske krovne organizacije i već je najavio neke promjene. Primjerice, sad će svi biti u istom hotelu, kako članovi Izvršnog odbora (u kojem je i Davor Šuker) tako i predsjednici nacionalnih saveza. Dosad je Izvršni odbor imao luksuzniji hotel, vozio se limuzinama, a ‘obični’ delegati autobusima, čak su i objedovali u različitim prostorijama... Čeferin kani i ograničiti mandate članovima Izvršnog odbora, dosad su znali na toj poziciji biti po 20-30 godina...

No, to su tek kozmetički zahvati, ono što je zanimljivije jest da će Čeferin, čini se, braniti takozvane male klubove kad je o Ligi prvaka riječ. Naime, udruženje profesionalnih klubova (ECA) tražilo je da se Liga prvaka smanji s 32 na 24 kluba u skupinama. To bi još više podiglo elitizam u ovom natjecanju, manji klubovi, kao što su primjerice Dinamo i Maribor, još bi teže dolazili do skupine Lige prvaka, time bi se samo još produbio jaz između najbogatijih i ostalih.

– Lige petice donose 86 posto prihoda Lige prvaka i to treba poštovati, ali nogomet moramo razvijati i u malim državama. Dao sam primjer Maribora, kad je ušao u Ligu prvaka, kakvo je veselje donio Sloveniji. Zbog toga je 70 posto stanovnika Maribora gledalo utakmice Lige prvaka, a to je neprocjenjivo za razvoj nogometa – rekao je Slovenac na čelu Uefe.

Zato je i za nas dobro da je izabran za predsjednika, da i naš prvak opet dođe lakše do Lige prvaka, uostalom kažu da je i izabran većinom glasova manjih saveza, pa je očekivano i da ih pokuša zaštititi.

No razlike između najjačih klubova i onih koji to nisu sve su veće. Čak su i u Njemačkoj digli glas zbog dominacije Bayerna u Bundesligi.

– Nije dobro kad je jedan klub stalno prvak, svi se ostali klubovi u Bundesligi već i prije prvenstva oproste od naslova prvaka. U drugim jakim ligama klubovi koji osvajaju naslove izmjenjuju se i zato je zanimljivije. Uostalom, i u Ligi prvaka te su razlike vidljive, sve su češći rezultati poput 3:0, 5:0, pa i više jer su razlike u snagama klubova prevelike – kazao je Christian Seifert, šef DFL-a, njemačke nogometne lige, i spomenuo da bi bilo dobro da se uvede Salary cup, nešto po uzoru na NBA ligu u kojoj je novac koji klub može potrošiti u prijelaznom roku ograničen.

Predsjednik Uefe i njegova nogometna europska vlada morat će se pozabaviti tim problemom, već je i spomenuto da će uskoro biti govora o uvjetima prijelaznog roka jer ovako bogati klubovi imaju vrlo lagan posao, samo ponude dovoljno novca za talentiranog igrača koji će to i prihvatiti i otići, a neće ostati u svom dosadašnjem slabijem klubu gdje bi imao normalniji razvoj.

No sve je to vrlo kompleksno, jer i ti manji klubovi zapravo su sretni što mogu prodati svoje igrače, to im je glavni prihod uz moguće prihode od Uefinih natjecanja. O Salary cupu već se davnih dana govorilo i ta ideja nikad nije prošla, bogatima nije bila u interesu, možda se s Čeferinom tu nešto promijeni, ali prije promjene nužno je dobro sve odvagnuti da cijeli nogomet ne bi otišao u smjeru koji će mu smanjiti popularnost.

>>Uefin predsjednik traži najmanje 16 mjesta za europske reprezentacije na SP-u 2026.

Komentara 1

VL
????
22:33 30.03.2017.

Kaj je to "salary cup", neko novo kup-natjecanje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije