Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvoboj golgetera

Čačić poručio Mamiću: Henriquez mora igrati u prvih 11!

Angelo Henriquez
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
21.10.2014.
u 13:00

Jonatan Soriano je kapetan Red Bulla, dok Angelo Henriquez zabija ulazeći s klupe...

I Dinamo i Red Bull Salzburg uredno su i očekivano odradili svoje prvenstvene obveze uoči međusobnog okršaja u 3. kolu skupine D Europske ligu u Salzburgu (četvrtak, 21.05 sati). Plavi su zabili tri gola zadru (3:1), Austrijanci četiri Riedu (4:2), najbolji su strijelci iskazali formu i tako najavili vatrometni dvoboj.

Dinamov prvi strijelac još uvijek je Duje Čop, no zbog ozljede ga nije bilo u Zadru, a upitan je i njegov nastup u Salzburgu. Međutim, svoju je tradiciju zabijanja golova nakon ulaska s klupe nastavio plavi "džoker", izvrsni Čileanac Angelo Henriquez (20), kojem nije smetalo ni što se vratio iz Čilea u Zagreb tek u četvrtak navečer, a već je u subotu popodne zabijao u Stanovima. Imponira Henriquezov učinak - zabio je osam golova na 11 utakmica, no treba znati da je u većini slučajeva ulazio s klupe, efektivno je na travnjaku proveo 481 minutu. Što znači da zabija svakih 60 minuta! A Messi primjerice u Barceloni ove sezone zabija svakih 112 minuta, dok Cristiano Ronaldo u Realu svakih 52 minute.

Nije sebičan nogometaš

- Henriquezov je učinak impresivan - kaže trener Ante Čačić i objašnjava:

- Kad god uđe u igru, zabije gol! A to mogu samo pravi napadači, istinski golgeteri. To je i dokaz da je psihološki vrlo stabilan, ništa ga ne može pokolebati, čak ni to da nakon dobre igre i postignutih pogodaka opet sjedi na klupi. Prihvatio je tu ulogu "džokera" i zasad mu sjajno ide - kaže Čačić.

Što vam se najviše sviđa kod Čileanca?

- Ima niz vrlina. Osim što je pravi gol-igrač, s urođenim osjećajem za postizanje pogotka, vrlo je pokretljiv i sklon suradnji, stalno otvara prostor. Nije, dakle, onaj tip sebičnoga napadača, kojeg zanima samo gol! Iznimno je koristan za momčad, traži dubinu i treba mu malo prilika za gol, njegov je postotak realizacije vrlo visok.

Da ste Dinamov trener, biste li u Salzburgu počeli utakmicu s Henriquezom?

- Henriquez je po svemu zaslužio da bude u prvih 11! U odličnom je tonusu, ide ga gol i to treba cijeniti i poštovati - smatra Čačić.

Htio se ostaviti nogometa

Jonatan Soriano (29) Espanyolovo je dijete. Sa 16 godina zaigrao je za B momčad ovoga kluba iz Barcelone, a u četiri sezone odigrao je 70 utakmica i zabio 32 gola. Kad je navršio 20 godina, ušao je u svlačionicu prve momčadi Espanyola, no ubrzo je poslan na posudbe - najprije u Almeriju, pa u Poli Ejido i u Albacete...

- Već mi je bilo dosta svega, pomišljao sam čak i na napuštanje nogometa. Nakon 2002. godine i SP-a mladih igrača do 17 godina, imao sam ponude velikih europskih klubova, no stagnirao sam. Gubio sam volju za nogometom, osjećao sam se loše i usamljeno - prisjetio se tih dana Soriano.

A onda je, 2009. godine, došao na Nou Camp. Ne u prvu momčad, nego u Barcelonu B, doveo ga je ondašnji trener Luis Enrique. I Soriano je oživio - u tri sezone, na 75 utakmica zabio je čak 54 gola. Ali, ni to nije bilo dovoljno da se preseli u prvu momčad, pa je u siječnju 2012. godine došao u Red Bull Salzburg (odšteta je bila pola milijuna eura!), a prošloga je ljeta dobio i kapetansku vrpcu.

Soriano nije brz i eksplozivan, klasični je centarfor, gazda 16-erca, treba mu malo prostora da zabije gol. Lani je na 43 utakmice postigao čak 48 golova, dok je ove sezone na ukupno 19 dvoboja čak 22 puta bio strijelac. I to su svakako podaci koje Dinamov trener Zoran Mamić mora stalno ponavljati svojim igračima. Jer, ostavi li se Soriana na sekundu bez pratnje, uprava Salzburga već se grli i ljubi u svečanoj loži...

- Ono što Lionel Messi znači Barceloni, to je Jonatan Soriano za Salzburg. Soriano je prava napast za svaku obranu i najveći je adut austrijskog prvaka - kaže naš menadžer Joško Rokov, koji iznimno dobro poznaje austrijski nogomet.

>> Soriano je najveća opasnost, da je brz, igrao bi u svojoj Barceloni

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije