Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska reprezentacija

Čačić je igračima vratio osmijeh na lice ukinuvši Kovačevu torturu!

09.10.2015., Zagreb - Trening hrvatske nogometne reprezentacije na maksimirskom stadionu uoci sutrasnje kvalifikacijeske utakmice za Euro protiv Bugarske. Izbornik Ante Cacic, Luka Modric.  Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/7
14.02.2016.
u 20:40

Igrači opet na reprezentativne pripreme dolaze veseli i motivirani. Čačić je, eto, vratio osmijeh na lica reprezentativaca, koji se opet raduju igranju za Hrvatsku!

Nikad dosad nijedan hrvatski nogometni izbornik nije bio dočekan s toliko omalovažavanja i skepse poput Ante Čačića. Pa iako je u prve tri utakmice postigao tri pobjede, osigurao nastup na EP-u i privremeno utišao kritizere, još se u pravilnim vremenskim razmacima javljaju oni kojima Čačić nikako nije “legao”.

Kovač nije pričao s Mamićem

Nisu pomogli ni apeli stručnjaka i nogometaša, koji su načelno zaključili da je izbor Ante Čačića dobar potez, nego mu se predbacuje da je – Mamićev čovjek, iako se zna da ni Čačić, a ni bilo koji drugi izbornik u posljednjih deset godina, nije mogao biti imenovan bez Mamićeva utjecaja. Što je, uostalom, i logično ako Mamić već jest jedan od najmoćnijih ljudi u nogometu.

Ali, to ne znači da je svaki izbornik – Mamićev čovjek, niti da je reprezentacija Mamićev izlog. I za Igora Štimca govorili su da pleše isključivo po Mamićevim notama, ali je malo onih koji znaju da je, primjerice, taj isti Mamić želio napustiti Bruxelles kad je u popodnevnim satima doznao da će utakmicu protiv Belgije navečer započeti Radošević, a ne Vukojević! Nije bilo zrakoplova u Zagreb, pa je Mamić ostao u Bruxellesu i vjerojatno mu se otvorio čir na želucu kad je Radošević skrivio pogodak. Ali, Štimcu tada ni dlaka s glave nije pala...

Da ne govorimo o Slavenu Biliću, koji nam je ujesen 2011. rekao:

– Strašnu nepravdu činim prema Ivanu Kelavi! Trenutačno je najbolji hrvatski vratar, ali ne zovem ga u reprezentaciju jer bi me svi označili Mamićevim čovjekom, lajali bi da radim za njegov interes, da je reprezentacija prćija i slične gluposti! To je strašno.

I Niko Kovač bio je slično obilježen, a vrlo je malo onih koji znaju da gotovo godinu dana nije progovorio ni riječ s kumom Mamićem! Spomenuli smo, eto, trojicu bivših izbornika u vrijeme najveće Mamićeve moći, a ovaj četvrti, Ante Čačić, definitivno nije ničija marioneta. Prilično je svojeglav čovjek i mrzi kad mu se nešto pokušava nametnuti. Takvi su pokušaji obično osuđeni na neuspjeh, nema te sile koja bi Čačića mogla nagnati na promjenu stava misli li on drukčije...

A što je to dosad učinio Čačić u reprezentaciji da je posve promijenio ozračje u svlačionici? Niko Kovač bio je pobornik čvrste ruke i “bodljikave” discipline. Korištenje mobitela bilo je, primjerice, dopušteno samo u određeno vrijeme, na treninzima su smijeh i radosna vika (kad se zabije gol...) bili zabranjeni, kao i posjeti obitelji i prijatelja. Doručak je bio obvezan za sve u 8 sati. Jednom je tim-menadžerica zakasnila pet minuta, a Kovač joj je pred svima očitao lekciju naglasivši: “Ne budeš li ubuduće točna, ne moraš ni dolaziti na doručak”!

No, igračima je ipak najviše smetalo svakojutarnje vađenje krvi te izostanak pojedinačnih razgovora i opuštenog ozračja, pa su tako dolazak na reprezentativne pripreme doživljavali kao – poziv u vojničku pričuvu. I ta je nategnuta situacija jednom morala puknuti, zbilo se to nakon Bakua i Osla, kad je voda došla do grla i Kovačev ostanak na klupi postao je nemoguć.

Dopustio mobitele

A Čačić je odmah olabavio pritisak! Dopustio je korištenje mobitela, kao i posjete obitelji i prijatelja u određeno vrijeme. Razgovara s igračima, a nema više ni nepotrebnog vađenja krvi... Doručak je pomaknuo na 9.30 sati, a kad je vidio da, unatoč tome, neki igrači dolaze u posljednji trenutak u blagovaonicu, došao je do ploče, izbrisao postojeći termin i upisao da je doručak do – 10 sati! Na treninzima se opet osjeti veselje, odzvanja smijeh, momčad je opet nalik – momčadi! A bez zajedništva i dobroga ozračja, znano je, nema ni dobroga rezultata...

Igrači opet na reprezentativne pripreme dolaze veseli i motivirani. Čačić je, eto, vratio osmijeh na lica reprezentativaca, koji se opet raduju igranju za Hrvatsku! A to je možda bilo i najteže napraviti, to je dosad svakako njegov najveći dobitak. I temelj za bilo kakve planove o dobrom rezultatu na Europskom prvenstvu u Francuskoj.

>>Iskreni izbornik Čačić: Strašno mi je žao Josipa Pivarića!

Komentara 11

TA
tarzan
21:11 14.02.2016.

Nikad nećemo imati izbornika koji će biti čitavoj naciji po ukusu. Nije da Čačića držim za vrhunskog trenera ali je u svakom slučaju bolji i normalniji i od Štimca i od Kovača. Čovjek po logici sastavlja ekipu i šalje na teren, kod njega igraju oni koji su standardni u klubovima i na svojim pozicijama za razliku od od ove dvojice predhodnika koji su vrijeme proveli u reprezentaciji izmišljajući toplu vodu.

Avatar Inati_se_slavonijo
Inati_se_slavonijo
11:38 15.02.2016.

Oliver 7 @ Eto neka Kovač nije klaun pa nije u stanju bio pobjediti one Azere... Čak nije toliki problem što ih nije pobjedio koliko je problem što igra nije postojala.Toliko o njegovoj disciplini. Mi nismo Njemci,imamo drugačiji mentalitet ii nikako se na naše igrače ne može primjeniti ista taktika kao na Njemce ili neki drugi narod...

HR
hrvatin
22:59 14.02.2016.

Jurisicu pises o Kovac kao mucitelju nasih nogometnih bebica i baletana vjerovatno zato sto nije jugonostalgicar.Dokle cete vise.Kovac je sam pretrcao za reprezentaciju vise nego ove umkisljene zvijezde zajedno.Trazio je red i rad ali to balkancima ne pase osim kada ih gaze strani gospodari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije