Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bruno Alpeza:

'Gradnja stadiona košta nas pola budžeta'

06.11.2012., Koprivnica - Konferencija za novinare Koprivnicke udruge za rekreativni sport KURS zbog skorasnjeg pocetka mini nogometnog turnira za amatere KC liga. Predsjednica Zajednice sportskih udruga Grada Koprivnice Jasmina Stricevic te predsjednik i
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
28.05.2015.
u 10:35

Utakmice EP-a iz Grčke 2013. godine, kad je naša reprezentacija bila druga, pratilo je više od pola milijuna ljudi u Hrvatskoj

Hrvatski mininogometni savez osnovan je 2012. godine, no mininogometno prvenstvo počelo je još 2004. godine kad je u Zagrebu osnovana prva liga koja se igrala na umjetnoj travi. Ta je tradicija održana do danas, a u Hrvatskoj trenutačno ima 17 gradova članova i između pet i devet tisuća igrača, ovisno o godini i broju gradova koju sudjeluju u prvenstvu. Samo se u Koprivnci igra u dvorani. Pobjednici gradskih prvenstvaa igrat će 20. i 21. lipnja u završnici prvenstva Hrvatske koje će se održati na izletištu Petek u Ivanić-Gradu. To će biti četvrto prvenstvo Hrvatske, a do sada su dvaput pbojednici bili iz Đakova, te lani iz Šibenika.

Hrvatska će potkraj rujna biti domaćin 4. europskom prvenstvu u mininogometu. Dva su prvenstva održana neslužbeno, a na onim službenima naša reprezentacija osvojila je srebro u Grčkoj 2013. godine, te dva peta mjesta – 2012. u Moldaviji i 2014. u Crnoj Gori.

– Ne kažem tek tako da je Hrvatska europska sila u mininogometu. Nažalost, zbog financija, a put je koštao 60.000 eura, nismo ove godine otišli na Svjetsko prvenstvo u SAD – kaže Bruno Alpeza, predsjednik Hrvatskog mininogometnog saveza.

TV prijenos u 30 zemalja

Hrvatska je u drugom pokušaju dobila domaćinstvo.

– Kada je prošle godine Izrael odustao, htjeli smo organizirati europsko prvenstvo u Koprivnici. No, domaćinstvo je dobila Crna Gora. Ove je godine Torino trebao biti domaćin, no Talijani nisu uspjeli naći vanjski prostor gdje bi se turnir igrao. Umjesto njih, kandidirali smo se Cipar i mi. Ovaj put smo uspjeli i dobili domaćinstvo – ističe predsjednik saveza.

Europsko prvenstvo trebalo se održati u Rovinju.

– Morali smo odustati od Rovinja jer je prihvatio domaćinstvo Air Racea. Izbor je pao na Vrsar. Bez obzira na to što se igra od 21. do 26. rujna, vjerujem da će vrijeme biti lijepo, a domaćini su nam rekli da je temperatura mora u to vrijeme ondje oko 25 Celzijevih stupnjeva, što je odlično za kupanje. Uostalom, očekujem brojne turiste i ispunjene tribine stadiona, pogotovo kada će igrati Hrvatska – kaže Alpeza.

Proračun Europskog prventva je između 1,2 i 1,5 milijuna kuna.

– Više od polovice proračuna otpada na gradnju stadiona, koji ćemo napraviti na velikom parkiralištu na ulazu u grad. Sam stadion bit će potpuno montažni, a umjetna trava najnovije generacije doći će nam iz Italije. Postavit ćemo najkvalitetnije tribine koje će moći primiti više od dvije tisuće gledatelja, a planirano je da oko samog stadiona bude što više dodatnih sadržaja kako bi gledatelji mogli imati sve nadohvat ruke. Inače, minimum za dobivanje europskog prvenstva je igralište za 1800 gledatelja – ističe Bruno Alpeza.

Organizator trenutačno pregovara s nekoliko naših TV kuća o izravnom televizijskom prenošenju svih utakmica.

– Plan je da se utakmice hrvatske reprezentacije prenose izravno na jednoj od nacionalnih televizija, a sve ostale utakmice na lokalnim TV postajama. Imat ćemo i tzv. live streaming. Već sada imamo potvrdu da će prijenos ići u 30 zemalja – naglašava predsjednik saveza.

Hrvatska po medalju

Bit će i popratnih zabavnih sadržaja?

– Usporedo s EP-om održavat će se i fitness kamp, a svaku večer organizirat ćemo zabavu. Gledatelja i posjetitelja neće nedostajati. Primjerice, u Grčkoj je bilo 60 tisuća posjetitelja za vrijeme trajanja europskog prvenstva – kaže Alpeza.

Na EP-u će prvi put nastupiti 32 reprezentacije umjesto dosadašnjih 24, a Hrvatska je među favoritima.

– Nema tajni. Hrvatska ide po medalju na domaćem stadionu – kaže Alpeza.

Mnogi gledatelji još ne znaju razliku između malog nogometa i mininogometa.

– Mininogomet je sport za amatere, dakle za ljude koji se njime bave u slobodno vrijeme. Recimo, većina je naših igrača iz reprezentacije zaposlena, a kad odlazimo na velika natjecanja uzimaju godišnje odmore. Mininogomet se igra na umjetnoj travi, golovi su široki četiri metra, a u polju je šest igrača. Igra se uglavnom na terenima s umjetnom travom – zaključio je Alpeza.

>>Vrsar uskoro očekuje Europsko prvenstvo: 'Gledat će nas milijuni ljudi'

Komentara 2

DU
Deleted user
12:19 28.05.2015.

Kada nemaš para onda imaš prioritete. Neke stvari su u trenutku krize manje bitne od drugih.

TR
top11.razgovori
13:43 28.05.2015.

mininogomet a 6 igraca u polju,a mali nogomet ima 4 ili 5+1 u cemu je razlika osim u golu dali velicini terena,dali je to nesto kao stolni nogomet malo detaljnije opisite sport

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije