Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvornice talenata

Barca na stvaranje talenata uloži 24 milijuna eura godišnje

Barcelona, Nou Camp (1)
Stephen Pond/Press Association/PIXSELL
05.12.2012.
u 12:00

Dinamova škola je 2011. priznata kao jedna od 6 najjačih uz Barcinu, Arsenalovu, Ajaxovu, Sportingovu i Interovu

Barcelona zapošljava 36 trenera koji brinu o 220 mladih igrača te 25 skauta koji odabiru talentirane igrače, a svi uzrasti, od najmlađih, prakticiraju isti kombinatorni stil igre. Klupska pravila uključuju i način odijevanja, zabranu bojenja kose, naušnice i tetovaže, a majice moraju biti u gaćama.

Unazad dvadesetak godina sve veća sloboda kretanja nogometaša navela je mnoge imućnije klubove da smanje ulaganja u mlađe kategorije. Klubovi iz slabih liga i malih tržišta to si nisu mogli priuštiti. Dinamova i Hajdukova nogometna škola prisiljene su sve ove godine raditi punom parom ne bi li kontinuiranom prodajom igrača osigurali opstanak cjelokupnih pogona – uključujući seniorske.

Srećom po dva naša najveća kluba, njima taj posao ide dobro, što im priznaju međunarodni partneri, svrstavajući njihove škole u europski vrh.

– Nogometna škola Dinamo 2011. godine priznata je kao jedna od šest oglednih nogometnih akademija za razvoj igrača po izboru ECA (European Club Association) - kazao nam je direktor Dinamove akademije i Uefin stručni instruktor dr. Romeo Jozak.

– Ostalih pet akademija su Barcelona, Arsenal, Ajax, Sporting Lisabon i Inter. Prije dva tjedna u posjetu nam je bio Alan Irvine, direktor nogometne škole Evertona, koja je među ostalima stvorila Waynea Rooneya, a nedavno je u njoj stasao i Jack Rodwell.

Irvine je prvo obišao Ajaxovu školu i ocijenio da je Dinamova po radu i programu ispred Ajaxa i da će dosta toga što je vidio u Zagrebu primijeniti u vlastitom pogonu, kaže Jozak.

– Naše mlađe momčadi osvajaju turnire pobjedama protiv klubova kao što su Real, Barcelona, Bayern, Milan i drugi. Zahvaljujući tome redovno nas pozivaju na najjače turnire mlađih uzrasta po Europi. Mislim da se slobodno može reći da NŠ Dinamo nikad nije kotirala bolje u europskim i svjetskim razmjerima.

Jozak je izdvojio nedavno stasale igrače iz Dinamove akademije kojima predviđa najbolju karijeru.

– Nije tajna da su Mateo Kovačić i Alen Halilović igrači koji ne samo da mogu nego bi morali ostvariti velike karijere u najvećim svjetskim klubovima. Od medijski manje eksponiranih igrača, puno očekujemo od Domagoja Pavičića, Krune Ivančića, Marka Kolara, Joze Šimunovića, Frana Brodića, Roberta Murića i drugih. No, također je bitno istaknuti da neće svi uspjeti, pa je jedan od segmenata rada naše škole odgoj djece kako bi bila uspješna u životu ne budu li se profesionalno bavila nogometom.

I Hajdukova je juniorska škola u europskom vrhu, potvrdio nam je Stanko Poklepović, koji je godinama u njoj radio kao savjetnik i nadzornik.

– Škola koju je davno utemeljio Luka Kaliterna sve vrijeme zadržala je iste principe i prepoznatljiv stil rada, iznjedrivši nepregledan broj odličnih igrača, reprezentativaca Jugoslavije i Hrvatske. U njoj su ponikli i brojni drugi igrači, koji su također mnogo obećavali, ali nisu opravdali očekivanja – rekao nam je nekadašnji hrvatski izbornik.

Barba Lukina škola

\"Barba Lukina škola\", u kojoj su između ostalih radili Tomislav Ivić i Ante Mladinić, osim taktičkih i tehničkih vrlina, tradicionalno usađuje motivaciju, pozitivnu agresivnost i borbenost, koju navijači prepoznaju kao \"hajdučko srce\". Danas, više nego ikada prije, Hajdukova je škola prisiljena žurno formirati igrače sposobne za europski iskorak.

– Okolnosti uzrokuju veliku fluktuaciju igrača u svim uzrastima. Danas je nužno što prije prepoznati kvalitetnog igrača, uvesti ga u prvu momčad, maksimalno afirmirati i, nažalost, ali neizbježno, prodati u inozemstvo – naglašava bivši trofejni trener Hajduka, Osijeka i iranskih Persepolisa i Sepahana.

– Financijska situacija u Hrvatskoj ne omogućava dugoročno zadržavanje kvalitetnih igrača. Zbog recesije, država ne može pomagati klubovima kao što je u bivšoj državi radila preko državnih poduzeća, a novca nemaju ni privatni sponzori.

Nakon što je u posljednja dva ljeta u inozemstvo prodao \"zlatnike\" Ivana Strinića (Dnipro) i Antu Vukušića (Pescara), Hajduk već priprema nove asove koji će sigurno u dogledno vrijeme prekoračiti granicu.

– U današnjoj prvoj momčadi Hajduka najbolji su bivši juniori Mario Maloča, Franko Andrijašević, Josip Radošević i Mijo Caktaš, koji bi po stručnoj procjeni trebali dosegnuti europsku vrijednost. Iza njih već se nazire još četiri ili pet igrača koji će zauzeti njihovo mjesto kad nastupi trenutak – ističe Špaco, koji je sa 74 godine u mirovini, iako ostavlja dojam da bi i danas mogao biti vrlo koristan Hajduku i hrvatskom nogometu.

Dok su hrvatski, srpski, rumunjski i češki klubovi prisiljeni stvarati i prodavati ili propasti, još veće divljenje zaslužuju oni čija egzistencija ne ovisi o kvaliteti rada u nogometnoj akademiji. Barcelona, Real, Ajax, Sporting, Porto, Inter, Arsenal i Manchester United prave su farme talenata.

Po nedavnom istraživanju koje je provela Scuola de Calcio de Coverciano (Nogometna škola u Covercianu), Barcelona i Real imaju najplodnije nogometne škole u Europi: u prvim ligama europskih zemalja nastupa po stotinjak igrača formiranih u njihovim pogonima. Treće mjesto, očekivano, pripada Ajaxu, a slijede Osasuna, Bayer i Atalanta.

Real ogromnu većinu najboljih juniora prije ili kasnije proda, iako ima novca da ih zadrži. Tako su značajni europski klubovi puni igrača poniklih u Realovoj La Fabrici, kao što su Juan Mata (Chelsea), Roberto Soldado (Valencia) i Alvaro Negredo (Sevilla).

Barcelona zapošljava 36 trenera

Barcelona svoje bisere čuva i s njima osvaja trofeje. Prošli je tjedan u Primeri svladala Levante s 4:0, igrajući s 11 momaka koji su odrastali u La Masiji, uključujući Cesca Fábregasa i Jordija Albu, koji su se vratili kući nakon uspješnih epizoda u Arsenalu, odnosno Valenciji. S La Masijine tekuće vrpce posljednjih su godina sišli Thiago Alcántara, Cristian Tello, Isaac Cuenca, Sergi Roberto, Andreu Fontás, Marc Bartra, Martín Montoya, Marc Muniesa i Jonathan Dos Santos.

Barcelona je prošle godine potrošila 25 milijuna eura na La Masiju, Barcelonu B koja se natječe u drugoj ligi i na stvaranje momčadi do 19 godina. Klub zapošljava 36 trenera, koji osiguravaju da 220 mladih igrača raznih uzrasta usvajaju nogometne, kulturne i civilizacijske vrijednosti koje Barcelona njeguje. Barca također zapošljava 25 skauta koji odasvuda odabiru talentirane igrače, a svi uzrasti od osmogodišnjaka do 19-godišnjaka prakticiraju isti, kombinatorni stil igre.

Ajaxova je škola također fenomenalna i samo relativna slabost nizozemskog nogometnog tržišta onemogućava amsterdamske kopljanike da i danas budu među najuspješnijim klubovima na svijetu. Prije nego što su najbogatiji klubovi dobili slobodne ruke da brste tuđe pašnjake, Ajax je s domaćim dečkima iskočio na europski vrh u tri različite epohe – sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih.

Johan Cruijff, Johan Neeskens, Piet Keizer, Johnny Rep i Arie Haan zatim Marco van Basten, Frank Rijkaard, Johnny Bosman i Dennis Bergkamp te napokon Edgar Davids, Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Edwin van der Saar i braća Frank i Ron de Boer bili su moćnici svog vremena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije