Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Derbi mladosti

Baby derbi: Samo im je 17, a vode igru Dinama i Hajduka

Ante Ćorić
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/2
16.03.2015.
u 22:00

- Balić je taj posebni nogometaš koji ima nešto u sebi. Oko njega se stalno nešto događa. Velika je budućnost, kaže Poklepović.

Pamtit će se poljudskih 1:1, bio je to čvrst nogometni derbi, nakon kojeg je Torcida zapalila policijsko vozilo. Pamtit će se i drama, Machado je Dinamu donio neodlučeno dvadesetak sekundi prije kraja. Valjda je to tako u tim poljudskim dvobojima, u prvom dijelu sezone Zagrepčani su došli do trijumfa u sudačkoj nadoknadi...

No ovaj sraz Hajduka i Dinama donio je nešto novo, donio je "baby-derbi". Neki novi klinci su na hrvatskom nogometnom nebu. Novija povijest pamti odlične klince poput Tina Jedvaja, Matea Kovačića, Alena Halilovića, Marija Pašalića, Josipa Bašića i Antonija Milića. Svi oni su s nekih 17-18 godina zaigrali svoj derbi, rješavali ga poput Halilovića ili Pašalića. Ali nikada odjednom na jednom derbiju nije bilo toliko tih nadarenih klinaca. Čak četvorica iz Hajduka i petorica iz Dinama imaju 20 i manje godina.

Do Machadova voleja prvo ime derbija bio je Andrija Balić, 17-godišnji dugokosi Dugopoljac. Kada je u 80. minuti izlazio, Poljud je proključao, ludovao, on je novi heroj Hajdukova dresa.

Držali plave u šahu

– On je taj, ima nešto... Oko njega se stalno nešto događa – upro je prstom u tog klinca Stanko Poklepović.

Jedno vrijeme bio je upitan, nekako mršav, činilo se da ne može otrpjeti duel. A onda je posljednjih mjeseci Balić stasao, liječnici koji su ga pregledali kažu da se takvi kao on rijetko rađaju. Balić je držao Dinamo u šahu, potpomogao mu je još jedan Hajdukov 17-godišnjak. O Nikoli Vlašiću je riječ, najmlađi brat slavne Blanke od početka sezone je u fokusu, sada već polako hvata kontinuitet i u ovom Hajduku nameće se kao starosjedilac. A Balića je zamijenio 18-godišnji Elvir Maloku u kojeg se svi kunu. Nogometni virtuoz, samo je pitanje dana kada će njegov nogometni ringišpil zavrtjeti punom snagom. A Dino Mikanović sa svojih dvadeset godina ispada da je već veteran u Hajduku.

S druge strane Dinamovom igrom dirigirao je 17-godišnji Ante Ćorić, novi izdanak Maksimira kojeg je u ljeto 2013. godine iz Red Bull Salzburga doveo Mamić.

– Ovo je veliki dan za Dinamo, ali i za hrvatski nogomet – vizionarski ga je predstavio Romeo Jozak.

I bio je u pravu, Ćorić, premda će za koji dan proslaviti 18. rođendan, grabi velikim koracima. Uz dirigenta Ćorića, prvo ime Dinama bio je 19-godišnji Marko Pjaca.

Još se ne i ne brije

Još dječarac u licu, nismo sigurni ni da se brije, a već je debitirao za reprezentaciju. Tek mu je devetnaesta, a o njemu se odavno piše i s upitnicima i uskličnicima. A da se dečka pusti na miru, da igra i "prodaje" svoje bicikle.

Što tek reći za Španjolca Olma s kojim je Zoran Mamić krenuo po izjednačenje u Poljudu. Ubacio ga je u igru umjesto prekaljenog Sigalija, a iskusni Goncalo samo ga je potapšao po leđima ljubomorno gledajući kako izlazi na teren. Taj Dani Olmo ima tek 16 godina, stigao je iz Barcelone i predviđaju mu veliku karijeru.

Svoje poluvrijeme, u kojem je centrirao za Dinamovo poravnanje, dobio je Armin Hodžić, 20-godišnji napadač, koji je u Maksimir stigao iz Liverpoola. Tamo je kao 17-godišnje čudo od djeteta otišao iz sarajevskog Željezničara.

Starter je pak bio Ivan Fiolić, 18-godišnji napadač koji je dobio zadatak nadomjestiti Henriqueza.

Po ovim klincima pamtit će se derbi, nikad ih nije bilo toliko. Hajduk ih proizvodi na svoj način, iz svoje i dodatne selekcije, Dinamovi su iz velikih klubova... Da, bio je to pravi "baby-derbi".

>>Svaki pogodak Machada Dinamo stoji 1,28 mil. kuna!

>>Zašto prevladava mišljenje da je Hajduk bio bolji od Dinama kada to nije točno!?

Komentara 4

Avatar Thompson_Janez
Thompson_Janez
00:14 17.03.2015.

Slovenci i nogomet...hihihihihihihi..pa to je veća tragedijna nego u skijanju!Hihihihihihihihihih

DS
dr.sc.pomoćni bagerist
12:09 17.03.2015.

članak je bezvezan, ti klinci nisu vodili igre dinama i hajduka, balić je u derbiju zabio jedan (sretan) gol i to je bilo manje više sve od njega, ostali par driblinga i gotova priča. imaju talent, a da li će postati pravi, vrhunski igrači, to ćemo tek vidjeti. dizanje maloljetnih klinaca u status božanstava je blesavo i kontraproduktivno

Avatar Pravi Hrvat
Pravi Hrvat
23:04 16.03.2015.

Samo im je 17, a vode igru Dinama na putu nove blamaže u Europskoj ligi i Hajduka na putu ispadanja iz Euro kupova več krajem septembra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije