Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno za Max!

Antić: Hrvati će presuditi o novom prvaku Primere!

Atletico Madrid's newly signed player, Croatian Mario Mandzukic, reacts as he poses during a media presentation at the Vicente Calderon stadium in Madrid July 24, 2014. REUTERS/Juan Medina (SPAIN - Tags: SPORT SOCCER)
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
24.08.2014.
u 10:00

– Luka je najljepša priča hrvatskog nogometa. Zaslužio je to. Ali malo ih zasad koči ova priča s Di Marijom i njegovim odlaskom. Nelogično mi je da ga se hoće riješiti

Nikada u povijesti Primere hrvatski nogometaši nisu igrali tako značajnu ulogu. U tri najveća španjolska kluba, Realu, Barceloni i Atleticu, ove ćemo sezone imati igrače koji čine okosnicu hrvatske reprezentacije. I što je još važnije, niti jedan od njih neće imati sporednu ulogu, naprotiv.

Antić vodio sva tri

Koliko Luka Modrić znači Realu, potvrđuje i činjenica da mu je nedavno produljen i financijski poboljšan ugovor na godišnju plaću od 7 milijuna eura. Ivana Rakitića u Kataloniji vide kao nastavak priče o top-veznjacima koji su posljednjeg desetljeća obilježili specifičan stil Barcelone. U perspektivi, možda i brže nego što smo očekivali, mogao bi se nametnuti i mladi Alen Halilović. No, njegovo vrijeme tek dolazi. Diego Simeone, trener madridskog Atletica, u Mariju Mandžukiću vidi nasljednika Diega Coste, napadača koji je lani bio jedan od najznačajnijih igrača u novom uzletu i osvajanju naslova prvaka kluba s Vicente Calderona.

Ne zaboravimo i mladog Marija Jelavića, bivšeg hajdukovca koji je ovih dana u Atleticovu obitelj ušao na mala vrata. Bivši napadač splitskog Hajduka s kratkim epizodama u Manchester Cityju, Bochumu, Slaven Belupu... ovih je dana potpisao ugovor s Atleticom i svoj put prema Primeri tražit će kroz B momčad Atletica. Zanimljivo će biti koliko u Elcheu može Mario Pašalić, odnosno Sammir u Getafeu.

O Primeri koja starta ovoga vikenda razgovarali smo ekskluzivno s proslavljenim trenerom Radomirom Antićem. Srbijanski stručnjak jedini je trener u svijetu koji je vodio Real Madrid, Atletico Madrid i Barcelonu. Jedan je od samo dvojice koji su u povijesti trenirali Real i Barcelonu. Drugi je Enrique Fernandez Viola (Barcelona od 1947. do 1950. i Real 1953.).

Jasno je da će i ove godine pobjednik Primere biti odlučen između Antićeva tri bivša kluba. Krenuli smo od sraza Reala i Atletica u španjolskom Superkupu.

– Fascinantno je to što se u 23 sata navečer u utorak tako napunio stadion. Još je prerano za konkretne zaključke o šansama za osvajanje Primere. No, to što se Ronaldo ozlijedio i izišao na poluvremenu jasan je znak da ćemo ove godine svjedočiti brojnim ozljedama najboljih igrača, upravo zbog tog pretrpanog rasporeda i velikog broja utakmica. No, ako me pitate tko je u prednosti za osvajanje prvog trofeja, onda ću vam reći da je to Atletico – ističe Antić.

Publika želi Di Mariju

Jesmo li mogli vidjeti nešto novo u taktičkom smislu kod obiju momčadi?

– Jasno je da će Carlo Ancelotti igrati isti sustav s Realom, samo s malo drugačijim igračima. Luka Modrić će, očito, kao i lani više biti posvećen defenzivnim zadaćama. Ušao je i James Rodriguez, no čini mi se da on ne može odgovoriti zahtjevima Reala, iako su ga platili 80 milijuna eura. Jer, ovacije Di Mariji pokazale su što publika misli o strategiji kluba da se riješi Argentinca. Njegov učinak za Real tijekom prošle sezone bio je sjajan. Vole ga navijači i suigrači. Pitanje je koliko je to mudar potez da prodaju Di Mariju. Već drugu utakmicu Carlo Ancelotti na klupi je ostavio svjetskog prvaka Khediru. Jasan je to znak da i Nijemca i Argentinca u klubu pritišću da odu.

U Atleticu su očito prezadovoljni onim što su vidjeli od Marija Mandžukića, hvali ga i Diego Simeone.

Foto: UES/Pixsell

– Naravno da ga trener hvali, pa on je inzistirao na njegovu dolasku. No, Mandžukić još nije najbolje iskorišten. Ima malo lopti sa strane. Ali to znači da će Diego Simeone zbog Mandžukića morati mijenjati stil igre jer ovako on malo dolazi do izražaja. Atletico je lani igrao na kontranapade, a to neće moći s Mandžukićem – kaže Radomir Antić.

U Hrvatskoj puno očekujemo od Ivana Rakitića. U Kataloniji ga vide kao jednog od ključnih igrača. A kako ga vidi Radomir Antić?

– Rakitić je shvatio svoju ulogu. Bit će važno vidjeti koliko će biti dobar u fazi obrane. No, teško je zaista procijeniti objektivnu snagu Barcelone. Luis Enrique niti jednu pripremnu utakmicu nije počeo sa svim pojačanjima. Enrique je unio i neke nove stvari. Primjerice, Iniesta je zadnjih godina uglavnom igrao na tim vanjskim pozicijama gdje je bio najopasniji na dvadesetak ili trideset metara od protivničkog gola. Sada je pomaknut više u sredinu i klasični je pas-igrač.

Bez podrške iz La Masije

Čini se da bi Luis Enrique najviše problema mogao imati na relaciji Suarez - Messi - Neymar?

– Moguće, jer kvalitetu treba posložiti, a ego mora biti podređen kolektivu. S tim će najviše problema imati Suarez. No, on na početku neće igrati, i dok on krene, dosta će se stvari iskristalizirati.

Fifa je kaznila Barcelonu i zabranila joj transfere u 2015. Koliko im to može poremetiti planove?

– Barcelona je godinama bila prepoznatljiva po tome što je igrače stvarala u La Masiji. U zadnjem prijelaznom roku na razne posudbe poslali su Tella, Cuencu, Dos Santosa, Olazabala... jasno je da čak ni ti dečki iz La Masije nisu dovoljno dobri za razinu Barcelone. Svake su godine dovodili neko veliko ime, naravno da će im to poremetiti planove – kaže Antić.

Srbijanski stručnjak u karijeri je vodio brojne zvijezde. Kako se trener mora odnositi s tako velikim zvijezdama poput ovih u Realu, Barceloni i Atleticu?

– Važno je uspostaviti povratnu komunikaciju. Otvoreno razgovarati s igračima. Treba doći do objektivne istine, ali s argumentima. Kako kod igrača, tako i kod trenera. Trener mora biti psiholog i pedagog, a ne policajac. Odluke na terenu ionako donose igrači, ali trener se mora nametnuti – zaključio je Antić.

Alen Peternac u karijeri je, između ostalih, igrao u Valladolidu, Zaragozi i Murciji.

– Jasno je da će Atletico promijeniti stil igre s Mandžom. Simeone je u prijelaznom roku inzistirao na igračima koji će po krilima donositi lopte za Mandžukića. Siguran sam da ćemo ove sezone gledati puno njegovih pogodaka. Sigurno će pomutiti planove Realu i Barci.

Luka će i dalje biti ključna karika Reala?

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach

– Luka je najljepša priča hrvatskog nogometa. Zaslužio je to. Ali malo ih zasad koči ova priča s Di Marijom i njegovim odlaskom. Nelogično mi je da ga se hoće riješiti. Ali ako znamo da je plaćen 20 milijuna, a za njega će dobiti oko 80, onda je to dobar posao. No, riskantno se riješiti igrača koji se sjajno uklopio, a s druge strane gomilaju skupa pojačanja. Siguran sam da će i Bale ove sezone biti još bolji. Prošao je prave pripreme i nije iscijeđen od SP-a.

Hoće li se Messi pomaknuti?

Peternac je uvjeren da će ove godine Barcelona s Rakitićem biti prava?

– Raketa se dokazao u Sevilli. Spreman je za stepenicu više. Očito je da Xavi više nije na onoj razini na kojoj smo ga gledali i tu je prilika za Ivana. Luis Enrique je sjajan trener i napravit će onu staru Barcelonu kakvu smo gledali zadnjih godina. Najveći problem bit će mu onaj na relaciji Messi - Suarez. Pitanje je hoće li Messi htjeti igrati desno i pustiti Suareza u špicu – zaključio je Peternac.

Janko Janković hrvatski je nogometaš s najviše nastupa u Primeri, u kojoj je igrao gotovo deset godina, u Oviedu, Valladolidu i Herculesu.

– Modrić će i ove sezone biti standardan u Realu. Ancelotti je u Superkupu htio pokazati da Xabi Alonso i Kroos mogu igrati zajedno. Real ima najdužu klupu i najskuplje igrače u odnosu na Barcelonu i Atletico. Barca, s druge strane, stvara novu momčad, dok Atletico ima najprepoznatljiviji stil. Bez obzira na to što su možda najviše rekonstruirali momčad. Njihova filozofija je igrati iz utakmice u utakmicu i svaku minutu na travnjaku odraditi maksimalno. Onaj tko se ne pridržava tog stila neće igrati u Atleticu. Na taj način je lani osvojio prvenstvo i skoro Ligu prvaka. Mandžukić je profil igrača koji će sigurno odgovarati Simeoneu. Ponajprije zbog karaktera i pristupa. Atletico je najtanji u napadu, gdje imaju samo Mandžukića i Jimeneza koji je nepoznanica. Do kraja prijelaznog roka moraju dovesti još jednog napadača.

Godinama nije bilo Hrvata

Kako gledate na rasplet Primere?

– Jedna liga su Atletico, Real i Barca, a svi ostali su u drugoj. Barcelona lani ništa nije osvojila. Svi čekaju da vide hoće li Luis Enrique vratiti prepoznatljiv Barcin stil igre. Nema dvojbe da će glavni dvoboj biti između Messija i Ronalda.

Rakitić u Barceloni?

– Pričalo se da Xavi odlazi i zbog toga su kupili Rakitića. Bez obzira na to što Xavi ostaje, Raketa je idealan igrač za Barcelonu. Teško da može postati ikona kluba kao što su Xavi i Iniesta, treba godinama igrati i godinama osvajati trofeje. Xavi i Iniesta su europski i svjetski prvaci i klupski prvaci...

Hrvati su opet popularni u Primeri?

– Godinama nas nije bilo nigdje. Sada ih je sve više i u sve važnijim ulogama i to je konačno dobar znak – zaključio je Janković.

Sammir je lani malo odigrao u Getafeu i još se mora nametnuti u jednoj od najjačih europskih nogometnih liga. Mario Pašalić tek je ove sezone stigao u Elche s kojim mu najvjerojatnije slijedi teška borba za ostanak u ligi.

Komentara 2

SE
sestrićna
12:54 24.08.2014.

gdje god se uoči hrvatska popularnost ugura se neki srbin..

DF
dario.franjic11
16:07 24.08.2014.

Muka ti to pogodit zadnji sto godina ova tri kluba se mijenjaju na vrhu,da nebi mozda Levante ili Osasuna bili prvi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije