Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX

Andrej Kramarić je paker kakvog smo jako dugo čekali

Andrej Kramarić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
19.10.2016.
u 20:05

– A što da kažem o Kramariću, a da drugi već nisu rekli? On je odličan igrač, a prema mojem mišljenju, jedini je od naših napadača koji može bez problema igrati u veznom redu. Ima odlične trkačke kapacitete, može igrati na više pozicija, zna asistirati, a ima i odličan nos za postizanje golova – rekao je Igor Cvitanović za Max!

Odmah nakon Europskog nogometnog prvenstva na Rebru se podvrgnuo operaciji nosa koja je napravljena zbog hipertrofije donjih nosnih školjki. Andrej Kramarić (26) je, naime, godinu dana imao problema s disanjem i želio je to što prije riješiti kako bi spreman dočekao novu, za njega možda i ključnu sezonu. A kako je krenula, čini se da će biti sezona iz snova.

U Hoffenheimu je učvrstio mjesto u početnom sastavu, trener Julian Nagelsmann iznimno mu vjeruje, koristi ga na lijevoj strani ili kao drugog napadača, a Andrej mu povjerenje vraća na najbolji mogući način – vrhunskom formom. U prvih sedam utakmica postigao je pet golova i četiri puta asistirao, a napokon je dobio i pravu priliku u reprezentaciji.

Iako ga dosad Ante Čačić nije previše koristio (u devet nastupa do posljednje reprezentativne akcije u prosjeku je igrao svega 14 minuta), ozljede prvotimaca gurnule su Kramu u prvi plan. A on je odmah pokazao da se na njega mora itekako ozbiljno računati!

Čačić ga je postavio iza Marija Mandžukića, a on je oplemenio igru kockastih, dao joj jednu drugu dimenziju koja će nam zasigurno dobro doći u nastavku kvalifikacija. S dvije asistencije, jednom protiv Kosova i jednom protiv Finske, Kramarić je u ovom trenutku postao najbolji asistent Europe!

Zbog takvih se kupuju karte

– Ide mi ove sezone, pa u svakoj utakmici zabijem ili asistiram! Dobro, asistencija je više, ali neka, lijepo je i to. Glavno je da sam u nečemu među najboljima. Mogu reći da sam zadovoljan formom, nadam se da ću nastaviti igrati na ovoj razini – rekao je Kramarić o kojem svi posljednjih dana govore u superlativima.

– A što da kažem o Kramariću, a da drugi već nisu rekli? On je odličan igrač, a prema mojem mišljenju, jedini je od naših napadača koji može bez problema igrati u veznom redu. Ima odlične trkačke kapacitete, može igrati na više pozicija, zna asistirati, a ima i odličan nos za postizanje golova – rekao nam je Igor Cvitanović.

Kramarić je jedan od onih igrača zbog kojih se kupuju ulaznice i odlazi na utakmice. Zna biti atraktivan, odlično se kreće i, kako je rekao legendarni Slaven Zambata, oduvijek se vidjelo da ima “ono nešto”. U Njemačkoj je napredovao i u taktičkom te trkačkom smislu, dobio je na čvrstini i agresivnosti koje su mu ponekad malo nedostajale.

No, hoće li nakon povratka ozlijeđenih igrača ponovno na klupu? Ante Čačić je tip koji ima svoja uvjerenja, nije podložan revolucionarnim promjena osim ako ga prilike ne natjeraju, što se vidi i po tome da tijekom utakmice prilično kasno radi izmjene. Međutim, dobra je stvar za Kramarića to što je iskoristiv na puno pozicija, odlično se prilagođava novim ulogama.

– Iako Kramarić može igrati najisturenijeg igrača, mi imamo dva vrhunska napadača – Mandžukića i Kalinića. Po meni je Andrej puno bolji kao povučena špica jer jako dobro sudjeluje u igri, zna razigrati, a možda je i najbolji kad ulazi iz drugog plana – kaže Cvitanović. Nizao je Cvita pohvale na račun rasnog strijelca.

– Ima sposobnost ubacivanja u međuprostor i odlično se snalazi u toj ulozi. Odigrao je jako dobro protiv Kosova i Finske, ali to mu ne jamči da će uvijek biti u prvoj postavi jer inače to igra Rakitić, a svi znamo da je on fenomenalan igrač. Vjerujem da će izbornik Čačić to znati posložiti, da će pronaći mjesto za svakoga jer oni mogu i zajedno igrati. Kramarića se zaista može iskoristiti na više načina.

Izbornik Čačić zasad preferira sustav 4-2-3-1, u kojem je najčešće iza napadača ordinirao Ivan Rakitić. No, to ovisi i o protivniku pa bi u utakmicama protiv nešto slabijih protivnika mogao povući Rakitića uz Modrića, a tu bi se onda otvorilo mjesto za Kramarića koji bi svojim “loptama s očima” hranio napadače, kao što je već pokazao da može. 

Zamjena s Perišićem

Isto tako, mogao bi pronaći svoje mjesto i na desnoj strani, što mu nije primarna pozicija, ali bi se zasigurno snašao jer iznimno svestran na svim ofenzivnim pozicijama. Zasad su to igrali Brozović te mladi i talentirani Marko Pjaca, ali njih dvojica ove sezone nemaju veliku minutažu i mogli bi ispasti, što bi mogao iskoristiti Kramarić i tijekom susreta zamjenjivati poziciju s Ivanom Perišićem.

– Za mene je Kramarić igrač koji je zasluženo na pragu prvih 11 u reprezentaciji, ali može i ulaziti s klupe, uvjeren sam da može napraviti preokret kad uđe na travnjak – zaključuje Cvita koji, očito, jako voli igrača kojeg su mnogi od malih nogu proglašavali njegovim nasljednikom u Dinamu, ali on je spletom okolnosti veći trag ostavio u Lokomotivi i Rijeci.

Sve u svemu, Kramarić je na početku ove sezone još jednom skrenuo pozornost na sebe i vrijeme je da prestane biti “onaj koji ima potencijala” i postane jedan od lidera u reprezentaciji, svježa krv koja će, kako smo već ustvrdili, donijeti novu dimenziju. Njegova lucidna rješenja i instinkt za golove izbornik Čačić mora znati što bolje iskoristiti.

Dobro će mu doći u nastavku borbe za odlazak u Rusiju. Jer, njegov trenutačni prosjek od 14 minuta po susretu daleko je premalen za igrača takvog kalibra, mogućnosti i znanja.

Stoga je iznimno teško povjerovati da je u 17 nastupa samo jednom igrao svih 90 minuta, i to u debiju na prijateljskom susretu protiv Cipra. Valjda će se i to uskoro promijeniti, bilo bi vrijeme, a bilo bi i zasluženo.

>>Priča je objavljena u sportskom tjedniku Max!

Komentara 10

NO
normalac
06:19 20.10.2016.

Kramarića ćemo ubrzo gledati u jednom id najvećih klubova. Takvog igrača rijetko se sreće. Izuzetan čovjek i igrač. U rangu Prosinečkog, čak bih se usudio reći da ima talenta na izvoz. Igrač odluke, brz, inteligentan, talentiran, dribler, čita igru... Gol Finskoj je majstorija rijetko viđena na ovim prostorima. Samo pogledajte njegovo kretanje, brzinu i preciznost. Dečko može dana stari uz bok Ronaldu i Mesiju. Nažalost, fortuna ga ne mazi, ali bude. Zavrijedio je to.

KU
kupatilo
11:02 20.10.2016.

A uspoređivat ga sa genijem Prosineckim je cista ludost.Covjek je igro i u Realu i Barceloni i bio najbolji igrac Zvezde kadje postala prvak evrope.Daje Ćiro imo hrabrosti snjim bi imi bili prvaci svjeta.Prosinečki je priča za sebe kao i Šuker.

KU
kupatilo
23:25 19.10.2016.

Ma kakav Kramaric.Imamo mi jos dosta Kramarica iako mi decko djeluje pristojno vise neko neka nogometna klasa al moze pomoci to da.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije