Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Biočina
Autor
Marko Biočina

Niže kamate na kredite mali su korak za ljude, ali velik za demokraciju

23.11.2013. u 12:00

Tko je u proteklih 20 godina želio steći ili zadržati svoja prava, osvojiti vlast ili nekoga svrgnuti, činio je to na ulici, što smo vidjeli i u Vukovaru

Puno je razloga zašto bi vlasnici kredita denominiranih u švicarskim francima mogli biti razočarani dogovorom o konačnoj verziji Zakona o potrošačkom kreditiranju koji su domaće banke nedavno postigle s Ministarstvom financija. Temeljem tog dogovora otplatne rate bit će im smanjene između 11 i 24 posto, a takvo smanjenje vjerojatno je ipak znatno manje nego što su se mnogi nadali, posebno nakon prvostupanjske presude u famoznom “slučaju švicarac”.

Da je ta presuda bila potvrđena i u drugostupanjskom pravorijeku, kamate na takve kredite bile bi radikalno srezane, u pojedinim slučajevima i na razinu ispod 1 posto. S obzirom na to, mnogi će ovaj dogovor vidjeti kao poraz, a oni skloniji teorijama urote i kao perfidni savez politike i krupnog kapitala kojim su banke spašene puno težih posljedica. No, koliko bi štediša pristalo na ovaj aranžman da su im ga banke ponudile tek prije dvije godine? Te 2011. godine vrijednost švicarskog franka dosegnula je rekordne razine, a skupina građana osnovala je Udrugu Franak i najavila pravnu borbu za ukidanje valutne klauzule, odnosno reprogram spornih kredita.

U uspjeh te inicijative, osim njezinih začetnika i nekolicine štediša, nije vjerovao nitko – ni politika, ni mediji, ni sami bankari, koji su spomenutu tužbu sve do nepravomoćne presude tretirali s neshvatljivom dozom indolentnosti. No, razlog te opće skepse nije bila snaga ili slabost pravnih argumenata i moralnih stavova koje je Udruga Franak promovirala, već latentno i duboko ukorijenjeno uvjerenje kako je takav cilj nemoguće ostvariti putem legalne i formalne pravne procedure.

Posebno se taj stav odnosio na poslovne banke, čiji je navodni utjecaj i moć u provođenju interesa svojih stranih vlasnika zauzeo poziciju jednog od temelja mita o uzrocima nacionalnog neuspjeha. Dakako, to nepovjerenje hrvatskih građana prema institucijama vlastite države potpuno je razumno i razumljivo, s obzirom na način na koji su te institucije funkcionirale tijekom prva dva desetljeća hrvatske samostalnosti. Ta sistemska insuficijencija politike, pravosuđa i ostalih sastavnica državne vlasti da obavljaju svoju osnovnu funkciju – štite interese građana – rezultirala je općeprihvaćenom maksimom kako je jedino mjesto na kojem društvene skupine mogu ostvariti svoje ciljeve i očuvati željene vrijednosti – ulica.

Tko god je u Hrvatskoj tijekom proteklih dvadeset godina želio steći ili zadržati neka svoja prava, osvojiti vlast ili nekoga lišiti vlasti, činio je to uz pomoć uličnih prosvjeda, štrajkova, demonstracija, iskaza građanske neposlušnosti i raznih drugih, često nasilnih, performansa. Takva tradicija svoj klimaks doživjela je prije nekoliko dana u Vukovaru, kada je u sklopu borbe za ukidanje službene primjene ćirilice u tom gradu trojici najviših državnih dužnosnika na svečanoj komemoraciji blokiran put prema groblju gdje su trebali položiti vijence.

U takvim okolnostima, “slučaj švicarac” pokazatelj je kako su nakon dugo vremena hrvatske državne institucije, usprkos svim svojim nedostacima, ipak sposobne osigurati zaštitu pojedinih prava građana, a kako taj famozni “mali čovjek” ipak nije osuđen svoju pravdu tražiti na ulici.

Ta spoznaja za hrvatsko društvo nemjerljivo je vrednija od bilo kakvih financijskih efekata koji će dio njezinih stanovnika ostvariti zbog nižih kamata na kredite u švicarskim francima. Za one hrvatske građane koji muku muče s otplatom takvih kredita to je tek mali korak naprijed, ali zato divovski skok za razvoj hrvatske demokracije.

Komentara 2

SJ
Sve je uzalud
15:47 23.11.2013.

................benke nisu krale pred našim institucijama ve krivo računali....jadna državo.Banke kradu i nema kazne?

GA
gaston007
08:15 25.11.2013.

Možda će nekome rate biti manje 11-24 % no meni sigurno neće kao i mnogim drugima .Zato molim poltronsko novinarstvo da prije razbacivanja brojkama da provjeri činjenice. Moja rata koja je bila 5.100 kn 10/2006 a sada iznosi 7.200 biti će smanjenja cijelih 201 Kn što je 2,79%. Banke su opet nasadile guske i dobro zaradile . A ovo malo zabave za raju i igrokaz je samo da se odvrati pozornost od bitnih stvari. Trebalo bi povući sve novce koje imamo na štednji i prestati plaćati kredite pa neka onda posluju i pljačkaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?