Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGUBLJENO DIJETE

Što roditelji trebaju učiniti ukoliko se njihovo dijete izgubi

djeca
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
13.11.2013.
u 15:25

Donosimo sažetak savjeta za roditelje ukoliko ne možete pronaći svoje dijete, ali i savjeta kako pripremiti dijete na neočekivane opasne scenarije

Jedna od najvećih noćnih mora svakog roditelja je pomisao na to što bi oni učinili da ne mogu pronaći svoje dijete na prometnom ili napućenom javnom mjestu kao npr. ZOO, trgovački centar, šetalište... No okrutna činjenica je da bi se to moglo dogoditi svakome od nas u tren oka. Stoga, potrebno je znati što treba učiniti i biti pripremljen. U nastavku navodimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći ukoliko vam se dogodi da na sekundu okrenete glavu i ne vidite svoje dijete nigdje oko vas, bilo da ste krenuli samo u lokalni park ili do posebnog odredišta poput trgovačkog centra.

 

Prije nego što krenete

- Uvijek uz sebe imajte nedavnu fotografiju vašeg djeteta, a ako ste se zaputili na neko mjesto gdje obično prevladava gužva (kao na primjer plaža, ZOO, muzej, cirkus ili slično) fotografirajte svoje dijete kako bi bilo vidljivo u cjelosti što je dijete imalo na sebi u trenutku kada ste napustili vaš dom.

- Naučite svoje dijete da zna vaše ime i prezime, te broj mobitela. Ukoliko se radi o malom djetetu, svoje podatke zapišite na komadić papira i stavite ga u džep ili cipelu djeteta. Naučite ili podsjetite dijete da papirić pokaže sigurnoj odrasloj osobi (primjerice ženi – majci s djetetom) ukoliko vas ne vidi i uplaši se.

- Pronađite dadilju i osobu od povjerenja koja će pričuvati vaše dijete. Ukoliko znate da idete na određeno mjeto gdje će biti mnoštvo ljudi, a vi ćete biti ometani i nećete se moći usredotočiti 100% na svoje dijete (primjerice blagdanska kupnja), ostavite ga kod kuće s osobom kojoj vjerujete.

- Ne očekujte da će se djelatnici u trgovačkim centrima i pojedinim trgovinama brinuti o vašem djetetu. Ne ostavljajte vaše dijete u trgovini s misli da će ga djelatnik paziti i gledati cijelo vrijeme.

- Budite sigurni da osobe kojima ostavljate dijete na čuvanje znaju što treba učiniti ukoliko se dijete izgubi, te da su pripremljeni isto kao i vi (papirić sa vašim informacijama ili provjeriti da li dijete zna broj telefona roditelja napamet).

- Kada se radi o starijoj djeci, nemojte pogrešno pretpostaviti da njima ne trebaju smjernice za sigurnost. Ukoliko izlaze sa prijateljima, zauzmite čvrsto stajalište o mjestima koja smije posjećivati i vremenskim granicama izlazaka.

 

Ukoliko se vaše dijete izgubi

- Ukoliko ste postali odvojeni od vašeg djeteta i ne vidite ga oko sebe, nemojte paničariti (naravno, lakše je reći nego učiniti). Brzo djelovanje i „bistra“ glava biti će vodilje u pronalasku vašeg djeteta.

- Kontaktirajte upravu mjesta gdje se nalazite ili javite Centru za nestalu i zlostavljanu djecu. Ukoliko se nalazite na mjestima poput ZOO, muzej, trgovački centar ili slično kontaktirajte glavni ured objekta gdje se nalazite kako bi oni obavijestili svoje djelatnike i čuvare koji će pomoći u potrazi i putem razglasa informirati javnost koja će tada obratiti pažnju na uočavanje vašeg djeteta.

- Nemojte da vam bude neugodno kontaktirati policiju. Vjerujte svojim instinktima i nemojte se u potpunosti oslanjati na djelatnike mjesta gdje ste bili kada se vaše dijete izgubilo čekajući da oni pozovu policiju. Nakon što ste letimično provjerili mjesto gdje se vaše dijete izgubilo, ne odgađajte i pozovite policiju.

 

Što dijete uvijek mora imati na umu kako bi znalo što treba učiniti ako se izgubi

Bi li vaše dijete znalo što treba učiniti ukoliko se odvoji od vas u gužvi na javnom mjestu? To je jedna od situacija koja ostavlja bez daha svakog roditelja i upravo zbog toga moramo znati što trebamo naučiti svoje dijete.

- Naučite svoje dijete da zna svoje i vaše ime i prezime, telefonski broj i adresu. Neka djeca već u dobi od tri godine mogu upamtiti broj mobitela svojih roditelja. Budite sigurni da vaša djeca znaju vaše ime jer se zna dogoditi da djeca zaborave ime roditelja s obzirom da vas uvijek zovu mama ili tata. Ukoliko je dijete premalo da bi moglo upamtiti takve podatke, zapišite ih na komad papira koji će biti uz vaše dijete (u džepu ili cipeli). Podsjetite dijete gdje se papir nalazi, te da papir treba dati odrasloj sigurnoj osobi (majci s djetetom) ukoliko se odvoji od vas.

- Naučite djecu kako vas mogu nazvati s mobitela. Stariju djecu naučite kako nazvati iz inozemstva vaš mobitel.

- Naučite dijete kako prepoznati sigurnu odraslu osobu (majku s djetetom). Nemojte krivo učiti dijete da ne smije razgovarati sa strancima jer time ga možete i spriječiti da potraži pomoć ukoliko se odvoji od vas. Pametnije je da dijete zna prepoznati sigurnu osobu kojoj se smije obratiti za pomoć. Ukoliko ne vidi majku sa djetetom, neka se obrati zaštitaru (osobi u uniformi) ili djelatniku mjesta gdje se odvojilo od vas i prema mu unaprijed pripremljeni papirić s vašim podacima.

- Učite dijete da ukoliko se odvoji od vas, ne traži ono vas nego da ostane gdje je kako bi vi mogli potražiti njega.

- Pretvorite učenje ovih pravila u zabavnu igru. Nemojte plašiti dijete već ga ohrabrite i osnažite. Upamtite uplašeno dijete lak je plijen vrbovanja predatorima.

- Vježbajte „što ako“. Povremeno vježbajte „što ako“ i ponovite navedena pravila s vašim djetetom prije odlaska na javna mjesta gdje cirkulira veliki broj ljudi. Upitajte dijete što bi učinilo da se odvoji od vas i ne vidi vas, zatim kada ste u parku pitajte dijete kome od ljudi u parku bi se obratilo za pomoć ukoliko vas ne vidi, te što bi učinilo da ga netko pozove da se odvoji od ostale djece bez vašeg znanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije