Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak kultne Audicije

Naša je predstava 
u biti ozbiljna, ali pruža puno humora. 
Narod se malo zamisli 
i onda se smije

Audicija
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/7
08.10.2015.
u 14:28

Predstava koju je gledalo dva milijna ljudi kreće na novu turneju

Za sebe kaže da je "komičar, čiraš i patentaš". Komičar jer poput svojih uzora Charlieja Chaplina i Miodraga Petrovića Čkalje nasmijava ljude, čiraš jer ga sve živcira, a patentaš jer smišlja ono što nitko drugi ne može.

– Ja sam Ero s ovoga svijeta – dodaje još opisu samoga sebe glumac Željko Ninčić, rođen prije 56 godina u Hercegovini.

Starije generacije Ninčića pamte dobro kao Davora Stevanovića koji je kao kandidat za glumačku audiciju pripremio "sve što treba – monolog, recitaciju i jednu tužnu pjesmu o keruši i njezinih sedam malih kučića" te Marinka Ćutuka koji je "ćetiri sata ćamio ćekajući". Likovi su to iz legendarne Audicije nastale polovicom 80-ih godina, predstave što ju je iznjedrila sarajevska Akadmija scenskih umjetnosti, i to iz nastavnog zadatka "Skica za lik i imitaciju", a pod mentorstvom profesora Bore Stjepanovića i Emira Kusturice.

Iako je prva postava Audicije završila jednako kao i bivša država – raspadom – na sceni je već tri desetljeća opstala galerija likova koja se na komičan i satiričan način nosi sa svojim snovima o glumačkoj karijeri i strahovima od neuspjeha. Ponikla iz studentskih vježbi, s vremenom je Audicija stekla status kultne i jedinstvene predstave. U proteklih 30 godina odigrana je više od 3000 puta, a vidjelo ju je više od dva milijuna gledatelja iz država nastalih raspadom one u kojoj je nastala. Svoj okrugli 30. rođendan Audicija će obilježiti turnejom koja počinje 19. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. To će ujedno biti i 40. put da je Audicija ovdje odigrana. Po podacima organizatora predstave, prvi sljedeći po broju održanih nastupa u Lisinskom bio je Vice Vukov s 15 koncerata.

Željko Ninčić, autor predstave i glumac, jamči dva sata urnebesnog smijeha i pozitivne energije uz neke stare likove, protkane duhom današnjeg doba, ali i "pridošlice" što se u najboljem mogućem svjetlu pokušavaju predstaviti profesoru na audiciji.

– Sve su teme i likovi iz ovog našeg okruženja. Inspiracije je tu i previše. Zato predstava nikada nije ista – kaže Željko Ninčić alias Marinko Ćutuk, odnosno "jedan od rijetkih Hercegovaca koji je svugdje dobrodošao".

– Znaš li zašto su Hercegovci visoki? – nastavlja Ninčić pa odmah nudi odgovor:

– Zato što su se Bosancima popeli na glavu.

Potvrđuje Ninčić da je Audicija od svojih početaka imala status predstave za široke mase, jednako se uvukla pod kožu i obrazovanima i neobrazovanima, i bogatima i siromašnima, i mladima i starima. Ćutuk bi tu još dodao da Audiciju podjednako vole "i seljaci i seljačine".

– Danas je teško nasmijati ljude. I zato mi je posebno zadovoljstvo kada vidim i čujem smijeh publike. To je najljepše. Iako je predstava zapravo kritički raspoložena i prezentira stvarnost balansirajući između emocija, mi nikada, bez obzira na to gdje smo je izvodili, nismo imali neugodnosti. Poštujemo demokratsku većinu i ne prelazimo granicu pristojnosti. Eto, u Splitu nas je publika pljeskom prekinula čak 75 puta. Borimo se da ova naša predstava ne bude samo zabava, već kazalište, što nije lako. Jer, danas kazalište umire zato što ne može izdržati multimedijsku agresiju i agresiju reality showa – objašnjava Ninčić.

– Gluma je najteži posao ako se ne igraš. A mi se igramo. I to publika prepoznaje – kaže glumac Aleksandar Krstajić čiji je "staž" u Audiciji dosegnuo punoljetnost.

Krstajić u Ninčićevoj Audiciji utjelovljuje dva lika – Radojku Janša i Vuka Medojevića zvanog Lisica. Radojka je Srbijanka iz Babušnice, zaposlena u seks-shopu. U Europu je stigla prije svojih sunarodnjaka, kada je ustopirala šleper iz Slovenije. Kad ju pitate kakvi su Slovenci, odgovara: "Isti Švaba, samo što je naš".

Vuk Medojević zvani Lisica je Crnogorac koji živi u prošlim vremenima i ne može se iz njih izvući. Drži se nekih svojih zapovijedi poput: "Ljubi krevet kao samog sebe" i "Odmaraj se danju da noću možeš spavati".

Turneja sve do ljeta

Ženski lik igra i Vladimir Balaščak. On je Asfaltina Kurajbegović, bivša robijašica. Iza rešetaka je završila jer je pokušala ubiti svog muža. Dokopavši se slobode, odlučila je biti glumica pa se zato i prijavila na audiciju. Asfaltina ima prijateljicu koja je "samo dva puta prevarila muža". Jednom s nogometnim klubom. A drugi put s navijačima. Balaščak je u audiciji i Džemsudin Šimširpašić, treća generacija Šimširpašića iz sarajevske čaršije, nastanjen na raskrižju ulica Abdulaha Sidrana i Emira Kusturice.

– Predstava je u biti vrlo ozbiljna, a opet daje dva sata smijeha. Narod se zamisli, ali i pobjegne od svoje stvarnosti – kaže Balaščak.

– Želim da Audicija traje i poslije nas – dodaje ovaj mladi glumac koji je u predstavi već cijelo desetljeće.

Nakon nastupa u Zagrebu Audiciju će imati priliku vidjeti publika u većini hrvatskih gradova. Točnije, planirano je da se u 90 gradova održi 99 predstava, a procjenjuje se da će ih posjetiti barem 100.000 ljudi. Turneja će trajati sve do lipnja sljedeće godine.

Osim u Hrvatskoj, Ninčićeva Audicija izvodit će se i u Bosni i Hercegovini gdje su već rezervirane velike dvorana u Mostaru, Bihaću i Banjoj Luci. Plan je da se Audicija izvede i u Srbiji te Crnoj Gori, a Ninčić ne isključuje ni Sloveniju.

– Radimo na omasovljavanju jer želimo da predstavu pogleda što više ljudi. Nadam se da će Audicija jednoga dana biti i ekranizirana, u Hrvatskoj je jako popularna, a nikada nije prikazana na nekoj nacionalnoj televiziji – kaže Željko Ninčić.

U sve ove godine otkako postoji kroz Audiciju su prošla mnoga danas poznata glumačka imena. Emir Hadžihafisbegović bio je Bogoljub Šaulić. Odjeven u hlače koje je navukao gotovo do ispod vrata, Šaulić na audiciju nije došao nespreman. Imao je on već glumačkog iskustva, stečenog u emisiji "Znanje – imanje". Tamo je "statiro u kukuruzu", dok ga nije u nekoj epizodi "pokupio Mile s kombajnom".

Branko Đurić Đuro bio je Solomon Bičakčić, a za audiciju je spremio Hasanaginicu. No u vlastitoj interpretaciji pa se publika valjala od smijeha kada je objasnio da "labudovi nisu garant", a "snijeg nije, nema teorije" u gori zelenoj. Simonida Puhalo s Ilidže (Admir Glamočak) odlučila je profesora impresionirati haiku poezijom o djevojčici koja je brala jagode. Senad Bašić bio je Majko Kjajević, Mimu Šiš iz Haj Nehaja glumio je Jasmin Geljo...

Nakon što je predstava emitirana u emisiji "Crna ovca" RTV Sarajeva, postala je hit u bivšoj državi. Željko Ninčić družinu je napustio 1987. godine zbog, kako sam objašnjava, "pravde i nepravde". Nakon povratka iz inozemstva Ninčić osmišljava "Novu audiciju", zatim na daske postavlja "Najnoviju audiciju – Željko Ninčić" pa "Supernovu audiciju 007".

Taj se brani sa slobode

Audicija je kombinacija šarolikosti i raznovrsnosti mentaliteta, karaktera, situacije, zabave, gega, satire... U jednoj predstaviti spojiti sve te elemente pravo je bogatstvo. Nekad su Ćutukove kletve bile: "Dabogda te majka u ćevapu prepoznala", "Dabogda te majka kukom po Neretvi tražila", a danas bi on mogao reći "Dabogda ti ukinuli granicu sa Srbijom" – kaže Željko Ninčić uoči početka turneje u Hrvatskoj.

– Znaš li što kaže Ćutuk kad ga profesor pita što je s onim koji puno krade? – pita i ne čekajući odgovara:

– Taj se brani sa slobode.

Sve koji budu u mogućnosti Ninčić poziva da dođu na terapiju smijehom, što, jamči, Audicija nudi. Nakon Zagreba glumačka će družina, koju čine Željko Ninčić, Aleksandar Krstajić, Vladimir Balaščak, Rajko Vuković i Stanko Bigojević, posjetiti Karlovac, Dugu Resu, Knin, Krapinu... 

>> Plešu po deset sati na dan, večeru preskaču, a i seks im je trening

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije