Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osvojite

U povodu Otvorenih vrata HAZU vas darujemo

HAZU
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
25.11.2014.
u 10:08

Dani otvorenih vrata za nas stručnjake sjajna su prilika da se spustimo na zemlju i razložno objasnimo čime se bavimo

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ponovno će 25. i 26. studenog otvoriti građanima vrata svoje palače na Zrinjevcu i tridesetak znanstvenoistraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica u Zagrebu, Bjelovaru, Cavtatu, Dubrovniku, Križevcima, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Splitu, Trstenom, Varaždinu, Vinkovcima, Vukovaru i Zadru.

Manifestacija kojom HAZU građanima predstavlja svoju raznovrsnu djelatnost i baštinu počet će u utorak u 10 sati u atriju palače HAZU pozdravnim govorom predsjednika Akademije Zvonka Kusića i koncertom Oresta Shourgota na Guarnerijevoj violini King. U 11 sati u velikoj dvorani slijedi predavanje Marija Šlausa, upravitelja Akademijina Antropološkog centra, koji će i ove godine sigurno privući veliku pažnju publike događanjima kao što je radionica Život naših predaka na kojoj će se izvoditi bioarheološka rekonstrukcija života starohrvatskih populacija. Upravo je Antropološki centar, prema glasovima posjetitelja, lani pripremio publici najzanimljiviji program, baš kao i Odsjek za povijest hrvatske glazbe u Opatičkoj 18 koji će ove godine kroz izložbe, predavanja, filmove i koncerte publici približiti lik i i djelo Ivana Zajca, dok će njihovi kolege iz Odsjeka za povijest hrvatske književnosti multimedijalno predstavljati Krležu, Tina Ujevića i A. G. Matoša.  
U atriju palače građani će svakog punog sata moći razgledati Bašćansku ploču i repliku Škrinje svetog Šimuna, a u srijedu će sigurno mnoge privući i predavanje o Nikoli Tesli i otkriću x-zraka koje će održati akademik Stanko Popović. Pjesničku večer pripremit će akademik Luko Paljetak, a jedan od koncerata održat će i izvrstan Komorni zbor Ivan Filipović.
Moći će se razgledati i čuvena Strossmayerova galerija na drugom katu palače, a u svako doba dana isplatit će se zaviriti i u susjednu zgradu Knjižnice HAZU. Sve je to samo mali dio programa koji se priprema za ovu godinu.

U povodu Otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti darujemo vam 5 knjiga "Strossmayerova galerija starih majstora - odabrana djela".

Pošaljite točan odgovor na mail nagrade@vecernji.net jer 5 najbržih osvaja knjigu.
Kako se zove grad u kojem je stolovao biskup Josip Juraj Strossmayer i u kojem je sagradio poznatu katedralu?
a) Đakovo
b) Osijek
c) Zagreb

Najbrži su bili: Ivana Slaviček, Marina Obšivač, Ivana Balić, Ivana Ljubić i Bruno Župan.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
06:52 26.11.2014.

Nećete vi mene nikome darovati, ne dam se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?