Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osvojite

Noć hrvatskog filma i novih medija

Noć filma
Foto: Promo foto National Geographic
1/3
05.06.2015.
u 13:28

Sretni dobitnici su:
Paulina Babić, Zagreb;
Dino Jurić, Zagreb;
Gordana Birač, Bjelovar;
Tanja Talaja, Osijek;
Mario Kapetanić, Zagreb.
Čestitamo!

Druga 'Noć hrvatskog filma i novih medija' održat će se u subotu,  6. lipnja 2015., i to u 9 gradova (Zagreb, Split, Osijek, Pula, Dubrovnik, Sisak, Kutina, Velika Gorica i Hrvatska Kostajnica) i 14 kinodvorana.

Umjetnička voditeljica manifestacije, Irena Škorić, i njezini stručni suradnici: Borivoj Dovniković – Bordo i Tomislav Gregl - selektori za animirani film, Branko Ištvančić - selektor za dokumentarni film, Leila Topić - selektorica za nove medije, sastavili su specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

Svečano otvorenje manifestacije "Noć hrvatskog filma i novih medija" će se održati 6.6. u zagrebačkom kinu Europa  s početkom u 20 sati.  Ulaz na svečano otvorenje je besplatan. Gledatelje će kroz program voditi omiljena glumica s malih i velikih ekrana Ksenija Pajić. Na početku će glazbenim vremeplovom kroz povijest hrvatske filmske glazbe na koncertu "Melodije velikog ekrana" "zaploviti" vrhunski ansambl Acoustic Project, kada ćemo se uz najdraže kadrove i dobro nam znane melodije, u aranžmanu Frane Đurovića i Dubravka Palanovića, moći prisjetiti bezvremenskih hrvatskih filmova poput Vlaka u snijegu, Glembajevih, Malog mista, Sinjeg galeba, Bitke na Neretvi, Baltazara, Čudesne šume, Ciguli Miguli, Kužiš, stari moj, Breze, Tko pjeva zlo ne misli, Vatroslava Lisinskog, U gori raste zelen bor i drugih.

Najbolje od hrvatske animacije, kratkog igranog i dokumentaraca

Uz projekciju jedinog hrvatskog Oscarom nagrađenog filma - Surogat - goste očekuje i dojmljivi kolaž kratkih filmova iz prve polovine prošlog stoljeća koji će ih svojim nevjerojatno živopisnim i zanimljivim crticama iz života starog Zagreba i Dalmacije sigurno ugodno iznenaditi, kao i prvi hrvatski zvučni filma Šešir Oktavijana Miletića iz 1937. te digitalno restaurirano Ogledalo Ante Babaje u spomen na 5.obljetnicu smrti znamenitog  hrvatskog  redatelja te  popularni animirani filmovi  koji su ostvarili velik uspjeh na domaćim i inozemnim filmskim festivalima.

Hrvatska premijera „biografije na filmu“ Yulije Tymoshenko

Riječ je o hrvatskoj premijeri filma Yulia , prvog i jedinog biografskog filma o prekrasnoj i intrigantnoj ukrajinskoj političarki Yuliji Tymoshenko, ikoni Narančaste revolucije. Film koji već sada budi velik interes redateljski potpisuje obiteljsko-redateljski duet, Jakov i Dominik Sedlar, koji su osim nikad viđenih materijala "pogleda izbliza" u njezin život iza medijskih kulisa, za iskrene komentare pridobili i Vaclava Havela te Paola Coelha, dok tekst interpretira Armand Assante. Tu su i  legendarni dokumentarni filmovi doajena dokumentarnog filma, Moj prvi radni dan Miroslava Mikuljana o vječnoj temi - traženju prvog posla bez iskustva, Koliko to vrijedi Kreše Golika o kondukteru tramvaja iz 1969., te pomalo zaboravljeni Rubne slike gladi Nenada Puhovskog, jedan od rijetkih, ako ne i jedini dokumentarni film koji se bavio fenomenom gladi kao pokazatelja teških socijalnih uvjeta dijela stanovnika Zagreba ne tako davne 1989. godine... Za kraj dokumentarnog bloka tu je jedan od rijetko viđenih filmova, Oslobođenje Zagreba Branka Marjanovića iz 1945.

U ponoć će posjetitelji kina Europa imati priliku pogledati jedan od hrvatskih filmskih klasika, Transatlantic, prvi hrvatski film snimljen u Americi, s vječnom temom hrvatskog "trbuha za kruhom", i sudjelovanjima na A-festivalima, budi znatiželju jer glavnu ulogu ima Melita Jurišić, danas zvijezda Mad Maxa, koja glumi uz bok Charlize Theron.

NOVI MEDIJI

Na pitanje što je medijska umjetnost zapravo je nemoguće dobiti precizan ili jednoznačan odgovor. Razloga je mnogo upravo zbog teškoća prilikom određivanja što je novo u sve bržem razvoju tehnologija i medija.

U dvorani Muller kina Europa od 22.30  sati prikazivat će se recentni radovi autora (Dalibor Martinis, Boris Cvjetanović, Matija Debeljuh, Boris Greiner i dr.) koji se kritički odnose prema vlastitom mediju. I ove godine zastupljeni su autori različitih generacija i raznovrsnih autorskih pristupa unutar video odnosno filmske umjetnosti poštujući, naravno, i nametnuta nam ograničenja.

Filmska tribina: Hrvatski film i financiranje koprodukcija: između umjetnosti i interesa

Vođeni prošlogodišnjom žustrom debatom na temu hrvatskog filma između umjetnosti i publike u kojoj je palo mnoštvo teških riječi, ali se našlo i nekoliko istomišljenika, ove će se godine, pod voditeljskom "navigacijom" filmskog kritičara Boška Picule, raspravljati o financiranju koprodukcija u domaćoj kinematografiji. Filmske koprodukcije su sinergija umjetničkog rada te kulturnih i financijskih interesa svih angažiranih strana, ali i područje koje i dalje izaziva različite dvojbe. Na koji su način dosad realizirane koprodukcije u kojima je sudjelovala hrvatska kinematografija, poglavito s kinematografijama susjednih država? Jesu li se ovi projekti isplatili, i u umjetničkom, i u financijskom smislu? Jesu li ostvarene koprodukcije bile u korist svih strana ili je neka od njih ipak slabije prošla? Koja je općenito budućnost filmskih koprodukcija u Europi i svijetu?

Sudjeluju:  redatelj Veljko Bulajić, redatelj Jakov Sedlar, filmski kritičar Krešimir Košutić, redatelj i direktor Jadran filma Vinko Grubišić  i Sanja Ravlić, bivša umjetnička savjetnica za Filmske koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom u HAVC-u.

Ulaz na sva događanja je besplatan.

Osvojite majice!

Prvih pet čitatelja koji pošalju svoje podatke, s naznakom "Za Noć filma", na mail nagrade@vecernji.net, osvojit će majice i rezervirane dvije ulaznice po izboru.

Želite prijaviti greške?