Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pogodovao peternel

Pohlepa bez granica: Vidošević šutnju kupio otpremninom?

nadan vidošević
Foto: Marko Prpić/VLM
1/3
Autori: Ivanka Toma, Lidija Kiseljak
16.11.2013.
u 15:37

U HGK nismo dobili podatak je li Zdenka Peternel dobila otpremninu

Nakon što je izjavio kako “muž uvijek zadnji dozna”, praveći se da nije imao pojma o tome kako je njegova najbliža suradnica Zdenka Peternel nelegalno šest godina izvlačila novac iz Hrvatske gospodarske komore, Nadan Vidošević potrudio se da bude zadovoljna njegovim odnosom prema njoj.

Zaštita suradnice

Dakle, 7. studenog, kao predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Vidošević je s Peternel, koja je već bila u istražnom zatvoru zbog zloporabe položaja i ovlasti i izvlačenje 35 milijuna kuna, potpisao sporazumni raskid radnog odnosa. U slučajevima kada je protiv nekog otvoren kazneni postupak jer je materijalno oštetio instituciju u kojoj je bio zaposlen, logična je posljedica suspenzija te osobe do okončanja kaznenog postupka. Ako kazneni postupak završi osuđujućom presudom, onda ta ista osoba dobiva otkaz. No, u slučaju Zdenke Peternel, koja se pokazala vrlo nesebičnom prema Vidoševiću i nije ga ni jednom riječi teretila iako je završila iza brave, ta su pravila zaobiđena. Umjesto da je suspendira, Vidošević joj daje sporazumni raskid radnog odnosa.

Daljnji tijek događaja pokazao je kako je Vidošević i te kako bio motiviran da zadrži lojalnost Zdenke Peternel. Samo mjesec dana nakon otvaranja istrage za isisavanje novca iz HGK uhićen je i sam Vidošević. Jedan od aktera afere nazvane Remorker, Davor Komerički, posvjedočio je da je dio keša izvučenog iz Komore davao izravno Vidoševiću. No, dok Komerički nije progovorio, Vidošević je vjerovao da će se izvući. Vjerovati je da je svjesno pogodovao Zdenki Peternel. Njezin odvjetnik Davorin Budin novinarima je potvrdio informaciju o sporazumnom raskidu radnog odnosa, no ostalo je nedorečeno kakve implikacije ima taj čin. Istražitelji vjeruju da je time Vidošević stvorio preduvjete da Peternel dobije otpremninu iz Komore.

Bude li, naime, na kraju postupka osuđena za zloporabu položaja i ovlasti, Peternel će ostati bez posla i primanja. Iako je puno nelegalno izvučenog novca dano njoj na ruke, njezina imovinska kartica nije nimalo impresivna. Živi, naime, u stanu od četrdesetak kvadrata, još je jedan otkupila od Komore, nema obitelj i otpremnina bi joj sigurno puno značila u budućnosti. Pokušali smo provjeriti u HGK je li Zdenka Peternel imala takav ugovor da je otpremnina moguća i u slučaju dobrovoljnog otkaza, odnosno pri sporazumnom razlazu, no nitko nam nije jučer mogao dati odgovor na to pitanje.

Mjesečna plaća – tajna

Jednako je tako ostala nepoznanica kolika je bila mjesečna plaća Vidoševićeve desne ruke te koliko bi otpremnina iznosila ako bi ona ostvarila pravo na nju.

Sporazumni raskid radnog odnosa ima još jednu posljedicu, koja je također povoljna za Peternel. Riječ je o pritvorskim osnovama. Kada joj je istražni zatvor određen na prvih mjesec dana, kao pravna se osnova za njezino zadržavanje iza brave navodila opasnost od utjecaja na svjedoke te opasnost od ponavljanja djela. Sada, kada joj je istražni zatvor produljen na dodatna dva mjeseca, ova druga pritvorska osnova je otpala. Kako, naime, više nije u radnom odnosu, Zdenka Peternel više nije ni u prilici ponoviti kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti zbog kojega se progoni. Razlog za pritvor koji egzistira opasnost je od utjecaja na svjedoke. Međutim, kada se svi svjedoci u aferi izvlačenja novca iz Gospodarske komore saslušaju, više neće biti razloga da ju se zadržava iza brave.

Komentara 45

AS
asper
18:08 16.11.2013.

Više nije Nadan, sada je Kradan Vidošević! novi superzlikovac se rodio!

Avatar deziderij
deziderij
15:53 16.11.2013.

Mogu sada novinari, kao i svi mi ostali, naklapati i nagađati o svemu i svačemu ali ostaje činjenica o grijehu struktura vlasti. Tko normalan može povjerovati da netko može krasti tolike godine i tolike novce a da to nitko uu vrhu ne zna ? Riba od glave smrdi a vlasti, ove nazovi banana tvorevine, su morali znati i znali su da nešto smrdi u zemlji Danskoj. A Nadan nije jedini i ovo je tek vrh ledenog brijega. I meni osobno nameće se mišljenje samo po sebi da politika i političari skupa sa sudstvom kolo vode i u kolu skupa igraju. Ne znam koga misle da mogu farbati osim sitnozubih ? Na žalost pljačka, korupcija i nepotizam i dalje divno cvjetaju.

JA
jastreb1
16:04 16.11.2013.

prijeti mu kazna od osam godina zatvora haha kao da je maznul susedu kokoši i jaja.za tu lovu ja idem dobrovoljno na osam god u buksu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije